Iașul bate toate recordurile COVID și rămâne fără locuri în spitale!
Dimensiune font:
* „Sunt pacienţi care trebuie hrăniţi de 3-4 ori pe zi, schimbaţi de pamperşi, spălaţi, întorşi de pe o parte pe alta pentru a nu face escare. Ori asta, pentru infirmiere, este o presiune foarte mare. Este extraordinar de greu atunci când ştii că într-o încăpere cu COVID nu trebuie să stai mai mult de 15 minute, dar tu stai şi câte o oră şi jumătate sau două şi trebuie să te mai întorci după alte două ore. Între timp, nu te duci să te odihneşti sau să te relaxezi, te duci în următoarea încăpere, unde faci acelaşi lucru, la alţi asemenea pacienţi”, povesteşte managerul spitalului de Pneumoftiziologie Iași
Număr record de cazuri COVID confirmate la Iași, în 24 de ore – 193! Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât în spitalele suport nu mai sunt locuri.
La Spitalul de Neurochirurgie toate cele 16 locuri la terapie intensivă pentru cei cu COVID-19 sunt deja ocupate. La Spitalul CFR, la amiază mai erau libere 4 din cele 100 de paturi. „Am avut 6 locuri libere, mai sunt patru. Două s-au ocupat deja”, a spus Mihai Glod, managerul Spitalului CFR
La Spitalul de Pneumoftiziologie sunt alocate 52 de locuri persoanelor care au contactat noul coronavirus. În realitate, aici sunt internaţi 54 de pacienţi. La terapia intensivă situaţia este şi mai gravă. Sunt 6 pacienţi internaţi pe trei locuri alocate. Pentru a salva vieţi, conducerea spitalului a fost nevoită să caute locuri suplimentare şi, astfel, să extindă capacitatea de cazare până se vor găsi soluţii tehnice pentru ca pacienţii să fie conectaţi la staţia de oxigen. „La noi abia dezinfectăm şi imediat se ocupă locul. Se fac internări pe bandă rulantă. Aici nu sunt aduse cazurile uşoare, sunt aduse cazurile medii, severe, critice”, ne-a spus conf.univ.dr Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
După atâtea luni de muncă în condiţii deosebite din cauza numărului mare de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus şi a situaţiei precare a acestora personalul medical a început să nu mai facă faţă. „Se simte în atmosferă starea de tensiune, oboseala fizică, psihică. La noi presiunea este foarte mare. Avem cazuri aduse de la Paliaţie, de la centrele sociale, cazuri grave care se negativează foarte greu. Sunt pacienţi care trebuie hrăniţi de 3-4 ori pe zi, schimbaţi de pamperşi, spălaţi, întorşi de pe o parte pe alta pentru a nu face escare. Ori asta, pentru infirmiere, este o presiune foarte mare. Este extraordinar de greu atunci când ştii că într-o încăpere cu COVID nu trebuie să stai mai mult de 15 minute, dar tu stai şi câte o oră şi jumătate -două şi trebuie să te mai întorci după alte două ore. Între timp, nu te duci să te odihneşti sau să te relaxezi, te duci în următoarea încăpere unde faci acelaşi lucru, la alţi asemenea pacienţi”, povesteşte managerul spitalului.
Patru noi focare COVID
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Iaşi s-au înregistrat alte patru noi focare de infectări cu COVID-19. La Centrul de Servicii Sociale „Gulliver” sunt 21 de persoane infectate, 16 dintre acestea fiind beneficiari, iar restul salariaţi.
De asemenea, 3 angajaţi ai unei farmacii cu circuit închis de la Spitalul Militar au fost confirmaţi cu noul coronavirus, iar la Spitalul pentru Copii „Sfînta Maria” au fost 7 cadre medicale. Al patrulea focar a fost raportat la un agent economic din Iaşi, aici fiind 5 salariaţi infectaţi cu noul coronavirus.
Colegiul Negruzzi, afectat de COVID
Având în vedere faptul că păstrarea stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice este prioritară, consiliile de administrație ale unităților de învățământ în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, au transmis ieri, 8 octombrie, către Inspectoratul Școlar Iași solicitarea de a primi avizul Inspectoratului Județean Iași și al Direcției de Sănătate Publică pentru suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „faţă în faţă" pentru două clase ale Colegiului Național „Costache Negruzzi”, Iași, și trecerea la activități online; suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „faţă în faţă" pentru Liceul Tehnologic Economic de Turism; Iași, și trecerea la activități online.
În unitățile școlare menționate, s-au luat măsurile precizate în Ordinul nr. 1494 din 31 august 2020 - izolarea cazurilor confirmate, igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete), reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până pe 8 octombrie, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 6.115 cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, cu 193 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă.
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.184 au fost externate, cu 48 de persoane externate în plus faţă de ziua precedentă.
În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 170.
Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, joi dimineaţa erau ocupate 422 de paturi, din care 25 în ATI.
Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, 1.022 de persoane se află în izolare, iar 1.067 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau