Iașul, casă pentru zeci de mii de refugiați ucraineni
Dimensiune font:
De la declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, Centrul de Asistenţă Umanitară şi Socială pentru Refugiaţi „Nicolina” din Iaşi, amenajat în clădirea Centrului Tehnologic Regional din Șoseaua Nicolina nr. 141, a fost tranzitat de peste 60.000 de ucraineni (bărbați, femei și copii) care au fugit din calea războiului din țara vecină.
Centrul de la Iași destinat refugiaților din Ucraina a fost realizat printr-un parteneriat încheiat între Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Primăria Municipiului Iași şi asociaţiile Afterhills, ParentIS şi de la Asociația ”Grupul„Zâmbetul Nostru”. Primăria Municipiului Iaşi, în calitate de partener, este cea care a pus la dispoziţie clădirea, instituţia contribuind la plata utilitățillor și având detașate şapte persoane la centru, din care trei în domeniul asistenței sociale, una pentru asistență medicală şi trei persoane pentru curățenie. Centrul funcționează prin finanțările atrase de la donatori, prin proiecte scrise de ONG-uri și de la sponsori.
Potrivit protocolului încheiat între Primărie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași (ISUJ), centrul are ca scop găzduirea pe perioadă temporară a cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite și care nu solicită o formă de protecție conform Legii nr. 122/2006 privind azilul în România. Potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local, pe perioada cazării în centru, persoanele respective beneficiază de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, servicii de traducere, asistență medicală primară și tratament corespunzător și asistență medicală de urgență.
Bugetul alocat refugiaților ucraineni, suplimentat cu 68 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 68 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru decontarea sumelor forfetare lunare destinate familiilor și persoanele singure care beneficiază de protecție temporară conform unei Decizii a Consiliului Europei. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, fondurile vor fi distribuite inspectoratelor județene pentru situații de urgență pentru acoperirea cheltuielilor de asistență social aferente perioadei ianuarie-iunie 2024 pentru cetățenii ucraineni care beneficiază de protecție temporară în România. „Suplimentarea a fost necesară deoarece de la 1 ianuarie 2024 nu au fost alocate fonduri pentru sumele forfetare destinate refugiaților ucraineni, rezultând în nedecontarea cheltuielilor pentru primele 6 luni ale anului. Bugetul MAI pe anul curent, în valoare de 149,1 milioane de lei, a fost destinat achitării restanțelor de plată pentru perioada aprilie-decembrie 2023”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
În prezent, o persoană refugiată din Ucraina primește lunar de la statul român câte 600 de lei pentru mâncare și 750 de lei pentru chirie, în total un ajutor în valoare de 1.350 de lei lunar.
Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau