Iașul devine, pentru o lună, capitala sculpturii românești

1sculptor
1sculptor01
1sculptor1

Dimensiune font:

| 20-02-2024 09:17

 * de ziua lui Brâncuși, la Iași a început „Luna Sculptorilor Români” * la eveniment participă invitați din 15 orașe, din țară și străinătate, iar publicul este așteptat să descopere cele 24 de expoziții personale și colective, cât și lucrări pe principalele artere pietonale ale orașului, ce vor transforma orașul într-un veritabil circuit cultural * sculpturile aduse la Iași au o valoare de peste un milion de euro

La fiecare pas, Iașul oferă, în aceste zile, un adevărat festival al sculpturii. Unele dintre operele expuse impresionează prin dimensiune, altele prin ceea ce transmit sau prin materialul din care au fost realizate.

Timp de o lună, între 19 februarie și 19 martie, publicul este invitat să descopere proiectele expoziționale ce aduc în prim plan sculptori români, derulate la Palatul Culturii și Muzeul Unirii, așa cum a anunțat, luni, Andrei Apreotesei, managerul Complexului Național „Moldova”, partener al proiectului. „Există momente în viață când îți dai seama că trăiești un moment istoric. Acest moment istoric începe aici la Ateneu și continuăm timp de trei zile intense. Sunt mândră și am un sentiment care mă copleșește când îmi dau seama că au venit la Iași nume mari. Se anunță o lună explozivă pentru cei care ingerează arta”, a transmis Maria Bilașevschi, preşedintele UAP, filiala Iași.

Pe 19 februarie, ne unim într-un solemn omagiu adus marelui maestru al sculpturii moderne, dar și unei întregi pleiade de artiști români care au ridicat înălțimile artei cu creativitatea și sensibilitatea lor. La eveniment participă invitați din 15 orașe, din țară și străinătate, iar publicul este așteptat să descopere cele 24 de expoziții personale și colective, cât și lucrări pe principalele artere pietonale ale orașului, ce vor transforma orașul într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane”, a declarat managerul proiectului LSR 2024, sculptorul Vladlen Babcinețchi.

Artiști de renume au venit în capitala Moldovei de prin toată țara pentru a participa la expoziții. „Eu am venit special din Timișoara pentru acest eveniment. Eu și Sorin Purcaru suntem veniți să expunem aici. E un eveniment extraordinar, pune Iașul pe harta culturală a lumii.Eu abia aseară am ajuns și vorbeam să mergem să vizităm mai multe locații. Îmi exprim uimirea față de ce face Iașul aici, e un eveniment important și sper să se propage în toată țara”, a spus Bogdan Nueleanu, sculptor.

„Sunt mândru că sunt ieșean, în primul rând, faptul că avem în oraș lucrări de o asemenea ținută cred că este un drept al ieșenilor. Ce aș vrea să remarc e că această expoziție de sculptură e un factor excelent de adunare a publicului, pentru că noi avem nevoie de sculptură în spațiul public și oamenii trebuie să vadă ca să înțeleagă. Să înțeleagă că te poți bucura de forme și volume și de asta are nevoie Iașul”, a declarat sculptorul Sorin Purcaru.

Numar record de lucrări cu o valoare de peste 1 milion de euro

„Lună Sculptorilor români”, proiect inițial în urmă cu patru ani de Ateneul Național din Iași, a adunat anul acesta un număr record de lucrări, în general sculpturi. „Avem un număr impresionant de artiști care au venit să expună peste 350 de opere de artă atât în spații convenționale, în galerii și muzee, cât și în spații neconvenționale, pe pietonalele Iașului. Este o ediție bogată și plină de premiere. Ne dorim un număr mare de vizitatori, ținând cont că și accesul este gratuit”, a explicat Gheorghiță Rusu Piersic, manager interimar Ateneul Național Iași.

Nu lipsesc nici surprizele. „Inedit nu e doar numărul de opere de artă și de artiști, ci și faptul ca avem câteva expoziții mai puțin văzute de publicul larg, printre care și expoziția Irimescu, la aniversarea a 121 de ani. E prima dată când expoziția pleacă din muzeul de la Fălticeni și vine la Iași, la Muzeul Unirii. Avem și câteva desene și fotografii originale Brâncuși, expuse la Palatul Culturii, iar la Ateneu avem o fotografie originală făcută de fotograful american Man Ray”, a precizat Gheorghiță Rusu Piersic, manager interimar Ateneul Național Iași.

Săptămână aceasta vor fi vernisate cele 350 de lucrări în cadrul celor 24 de expoziții personale și colective, iar 50 de opere urmează a fi amplasate temporar în spațiu liber, transformând orașul într-un circuit cultural.

La ediția de anul acesta, artiștii vor expune la Muzeul Mitropolitan și la Baia Turcească din Iași, Galeria Ateneului Național din Iași, Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeului Municipal, Palatul Braunstein, Casa Universitarilor (UAIC).

Expoziții speciale vor fi organizate în spațiile UAPR Filiala Iași, precum Galeria Pallady, Galeria Victoria, Tonitza, Drossu, Octav Băncilă, Galeria La Geam, dar și în câteva galerii private.

În aer liber, lucrările vor putea fi admirate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în Piața Unirii, pe strada Lăpuşneanu și Bulevardul Carol I.

Aisbergul artei românești

În inima artei, în răsfrângerea purității și a genialității, Constantin Brâncuși strălucește ca un far etern. În fiecare trăsătura a sculpturilor sale, în fiecare formă sculptată cu măiestrie, se conturează nu doar trăsăturile unui artist, ci și povestea unei întregi culturi. Brâncuși, în mod unic, a reușit să îmbine esența tradiției românești cu inovația și universalitatea artei moderne. În lucrările sale, cum ar fi „Coloana Infinitului, Muza Adormităsau celebrul Le Baiser, se regăsesc atât elemente ale mitologiei românești și a culturii populare, cât și influențe cosmopolite, conturate prin experiența sa în atelierul lui Auguste Rodin și prin călătoriile sale în lumea artistică europeană.

Importanța operelor lui Brâncuși transcende granițele geografice și temporale. În egală măsură, Brâncuși este doar vârful unui aisberg în ceea ce privește bogăția artei românești. În istoria sculpturii, numele ca al lui Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, sau al contemporanilor precum Paul Neagu și Mircea Cantor strălucesc alături de Brâncuși, fiecare aducând în creațiile lor unicitate și profunzime.

 Maura ANGHEL, Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Tarași & friends”. Experiențele refigurativului
17/04/2024 16:05

ArtEast Gallery vă invită joi, 18 aprilie, de la ora 18:00 la vernisajul expozitiei „Tarasi & friends”, curatoriată de Dana Lungu si Dan Lungu. Expozitia va putea fi vizitată in perioada 18 ...

Bebelușul găsit mort în mașina de spălat, în Suceava, a avut parte de o moarte cumplită. Ce a dezvăluit raportul preliminar de necropsie
17/04/2024 13:23

Apar noi detalii in cazul bebelusului din Suceava găsit mort in masina de spălat. Potrivit raportului preliminar de necropsie, acesta a fost strangulat. Raportul preliminar de necropsie a indicat că fătul ...

Consilierii de probațiune acuză umilințele la care sunt supuși de către Ministerul Justiției
17/04/2024 12:24

* „Este regretabil ca la 17 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, sistemul de probatiune din Romania să fie măcinat de greve ale foamei si proteste in randul consilierilor de probatiune, ge ...

Zilele Botoșaniului, mutate la debutul campaniei electorale, cu un buget record: 500 de mii de lei / Consilier: ”Insistă să se facă campanie electorală pe bani publici”
17/04/2024 09:31

Primarul municipiului Botosani, Cosmin Andrei, a obtinut votul alesilor locali pentru organizarea Zilelor Municipiului la startul campaniei electorale. Proiectul presupunea o cheltuială de 500.000 de lei din ...

Doar 53.600 de ieșeni s-au vaccinat antigripal, în acest sezon
17/04/2024 04:30

* numărul virozelor respiratorii, in uşoară scădere * din totalul infecţiilor respiratorii acute inregistrate săptămana trecută, 3.842 sunt infectii virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), 8 ...

„Locuinţă” amenajată pe domeniul public al municipiului Iaşi!
17/04/2024 03:00

 Mai multe persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali după ce au fost surprinse că işi amenajaseră o adevărată „locuinţă” pe domeniul public al municipiului Iaşi. Odată cu a ...

„Locuinţă” amenajată pe domeniul public al municipiului Iaşi!
17/04/2024 03:00

Mai multe persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali după ce au fost surprinse că işi amenajaseră o adevărată „locuinţă” pe domeniul public al municipiului Iaşi. Odată cu aplicar ...

România se află în faţa unei epidemii de obezitate
17/04/2024 02:59

* specialistii sustin că 35% dintre adulţi vor suferi de obezitate pană in anul 2035, in lipsa unor măsuri coordonate care să lupte impotriva acestui „flagel” * proiecţiile specialiştilor con ...

Soldat judecat pentru că se juca pe telefonul mobil
16/04/2024 22:23

* e inculpat pentru incălcarea consemnului Ştefan F. face parte din trupele de elită ale Armatei Romane, e angajat la o unitate specială, unde condiţiile sunt extrem de dure. Restricţii cat cuprinde, le ...

Poliția ieșeană, în alertă maximă. Lumea interlopă se pregătește de priveghi
16/04/2024 22:22

* sute de oameni au venit, in această aseară, să astepte trupul neinsufletit al lui Costel Corduneanu * acesta este depus intr-o locatie selectă, la un restaurant de lux din Iasi, unde va rămane pentru tre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei