Iaşul, în scenariul roşu. Şcolile se închid de luni!
Dimensiune font:
Conform tuturor previziunilor, municipiul Iaşi a depăşit ieri incidenţa de trei cazuri la mia de locuitori, situaţie care aruncă oraşul în scenariul roşu * autorităţile erau pregătite încă din cursul dimineţii să ia decizii raportate la noua situaţie dacă cifrele oficiale confirmau depăşirea pragului critic * la prânz, au fost anunţate cifrele oficiale: 363 de cazuri noi în judeţ, dintre care 225 pe municipiu, fapt care a determinat o întrunirea urgentă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă * în jurul orei 18.30 a fost anunţată decizia finală: şcolile de închid de luni, 9 noiembrie, cursurile urmând să aibă loc exclusiv online * merită remarcată gafa Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a remis conducerilor unităţilor de învăţământ o adresă prin care cursurile urmau să fie suspendate începând de astăzi, 5 noiembrie
Ce era de aşteptat, s-a întâmplat: cu 363 de noi cazuri de infectări cu noulvirus, dintre care 225 în municipiu, Iaşul a trecut în scenariul roşu. De fapt, această rată fusese depăşită de mai bine de o săptămână, numai că, epidemiologii s-au jucat cu cifrele, atribuind oraşului incidenţe sub valoarea pragului critic. De exemplu, marţi, 3 noiembrie, Iaşul era asociat cu o incidenţă de 2,98 cazuri la mia de locuitori, iar un număr de minim 40 de infectări arunca oraşul în scenariul roşu. Ieri dimineaţă, înaintea de comunicarea cifrelor oficiale, paradoxal, rata scăzuse la 2,89, însă odată cu anunţarea recordului de 363 de cazuri – atenţie, locul III la nivel naţional, după Bucureşti şi Timiş – s-a admis în cele din urmă am depăşit incidenţa critică.
Şedinţă IJSU convocată în regim de urgenţă
Spre lauda ei, Prefectura ieşeană a convocat în cursul după-amiezii o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-au dispus o serie de măsuri. Astfel, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoara activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor din municipiul
Iaşi este interzisă. La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea în interior a activităţior cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi concerte. Nu în ultimul rând, activitatea cu publicul a operatorior licenţiaţi în domeniul jocurilor se suspendă pentru perioada 5-18 noiembrie.
Cursuri suspendate în fizic până pe 22 noiembrie
Încă cea mai importantă măsură se referă la suspendarea cursurilor fizice la toare unităţile şcolare din oraş. „Se suspendă temporar activităţile didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi private de pe raza municipiuluiIaşi, aplicându-se scenariul 3 (activităţi/lecţii online). Inspectoratul Şcolar JudeţeanIaşi are obligaţia de a comunica prezenta hotărâre tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar menţionate în prezenta hotărâre, în vederea ducerii la îndeplinire. Măsurile stabilite la art. 8 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 09.11.2020-22. 11.2020, urmând a fi reevaluate ta finalul acesteia”, se arată în decizia ISJU Iaşi. Interesant este faptul că şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean nu au aşteptat această decizie, trimiţând conducerilor şcolilor din oraş o adresă prin care acestea erau informate de suspendarea cursurilor începând de astăzi, 5 noiembrie. În cursul serii, însă, comunicatorii ISJ au revenit, precizând că suspendarea se aplică, într-adevăr, începând de luni, 9 noiembrie. Precizăm că la finalul acestor 14 zile, situaţia va fi reanalizată, iar dată incidenţa de ieri, de 3,27 cazuri la mia de locutori, nu va scădea, va urma o nouă prelungire a restricţiilor, tot de 14 zile.
Sisteme digitale, tablete şi laptop-uri
La rândul ei, Primăria Iaşi a anunţat că vor fi luate o serie de măsuri suplimentare de combatere a răspândirii infectării cu noul coronavirus, funcţie însă, de deciziile ISJU. Cel mai probabil va fi convocată astăzi o şedinţă a Comitelui Local pentru Situaţii de Urgenţă, nefiind excluse restricţii în ceea ce priveşte transportul public şi accesul ieşenilor în zonele publice. De menţionat faptul că Primăria Municipiului Iași a finalizat evaluarea ofertelor primite în cadrul unor proceduri de achiziție publică, iar până la sfârșitul lunii noiembrie va pune la dispoziția unităților școlare 3.000 de tablete cu acces la internet, 1.250 de sisteme digitale pentru centrele de educație online și 525 de table interactive. „Ținând cont de creșterea explozivă a numărului de infectări cu noul coronavirus în municipiul Iași, ca și la nivel național, de creșterea dramatică a numărului de decese și de pacienți internați la secțiile de Terapie Intensivă și în scopul protejării și susținerii sistemului medical, primarul Mihai Chirica ia în calcul ca începând de luni, 9 noiembrie 2020, să decidă sau să propună și alte măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19. Aceste decizii vor fi comunicate în timp util”, au spus oficialii Primăriei Iaşi.
Opt decese într-o singură zi
Revenind la situaţia din judeţul Iaşi, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri fuseseră confirmate 11.662 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. De asemenea, în judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 8 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 247. În schimb, dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.277 au fost externate, cu 95 de persoane externate în plus faţă de ziua precedentă.
Cât priveşte persoanele ozolate, un număr de 3.607 de ieşeni se află în izolare, iar 2.859 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru încă 1.549 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 7.824 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 10.724 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.
Situaţia paturilor libere
Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri erau ocupate 473 de paturi, din care 44 sunt paturi ATI. În ceea ce priveşte gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 44, 9 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, 6 la Spitalul de Pneumologie, 5 la Spitalul Municipal Paşcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul C.F. Iaşi şi 13 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai sunt libere 5 paturi ATI, 3 la Spitalul de Neurochirurgie, unul la Spitalul CF Iasi si unul la Spitalul Municipal Pascani. În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 167 de paturi: 8 paturi la Spitalul de Pneumologie, 9 paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 64 de paturi la Spitalul CF Paşcani, 25 la Spitalul de Boli Infecţioase, 24 de paturi la Spitalul Militar şi 27 de paturi la Spitalul CF Iaşi. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate toate cele 3 paturi ATI. Mai menţionăm că în momentul de faţă sunt 20 de bolnavi confirmati pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.
Focar la o unitate MAI
Nici la capitolul focare, situaţia nu s-a îmbunătăţit. Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a informat ieri faptul că o unitate din structurile MAI înregistrează 8 salariaţi infectaţi, aceştia fiind izolaţi la domiciliu. De asemenea, la Centrul din Hârlău unde sunt ăngrijite persoane cu dizabilităţi infectarea unui salariat ridică la 7 număru persoanelor bolnave. La fel stau lucrurile la Centru de Recuperare şi Reabilitare Neurosphică Hârlău. Aici au fost depistate pozitiv încă 57 de persoane (26 de angajaţi şi 31 de beneficiari). În total sunt confirmate până în prezent 137 de persoane (40 beneficiari şi 97 angajaţi). De departe, este cel mai grav focar din judeţ. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau