Iaşul, tot mai pustiu
Dimensiune font:
Ştirile tot mai alarmante difuzate de mass-media, precum şi comunicatele oficiale suficient de pesimiste par să fi băgat spaimă în mulţi dintre locuitorii urbei. Sau, măcar, au stârnit o serioasă îngrijorare, îndemând la prudenţă maximă. După ce, în cursul zilei de miercuri, instituţii ale statului, precum Judecătoria, Tribunalul, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi ori Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă au anunţat retrângeri de activitate şi restricţionarea accesului în sediile lor, efectul s-a resimţit din plin încă de ieri: trafic rutier ca-n weekend, Palasul mai gol ca niciodată...
Coronavirusul rezolvă problemele din trafic
Am început raidul joi, pe la 7.30, pe scaunul din dreapta al maşinii unui prieten. Ruta, îndeobşte una teribil de aglomerată: Tătăraşi-Podul de Fier - Sărărie - Stadion, apoi la vale, pe Copou, Independenţei, Târgu Cucu, Anastasie Panu. De data asta, aproape ca-ntr-o zi de weekend. "Se vede că s-au închis şcolile şi facultăţile! De asta-i aşa de liber carosabilul!", îmi spune amicul, ca o concluzie după ce ajunsesem cu coborâtul în dreptul UAIC. Posibil, dar argumentul nu explică în totalitate peisajul pleşuv din centrul târgului.
Palasul, altădată ticsit de lume la orele prânzului, acum n-adună vizitatori nici măcar cât o expoziţie de artă naivă. Magazinele cvasi-goale, vânzătorii conversează plictisiţi între ei ori stau cu nasul în tablete. O agentă de curăţenie freacă insistent cu spirt balustradele scării rulante fără să fie încurcată de plimbăreţii obişnuiţi ai mall-ului. Peisaj de neimaginat până mai ieri.
În sediul E-on se intră pe rând, doar câte o persoană. Bodyguard-ul, cu masca pe figură, e foarte rigors şi ferm pe poziţie. Cu toate astea, coada de afară e minusculă, doar 7-8 persoane, faţă de cele câteva sute ce asaltau zilnic insituţia, de la primele ore la dimineţii şi până la terminarea programului cu publicul. Cu petiţiile şi problemele lor.
La Judecătorie, afişierele s-au mutat afară, la intrarea bine păzită de un jandarm. Cu masca de protecţie pe faţă. Aşa cum avertizase printr-un comunicat, în Judecătorie se intră doar cu 5 minute înainte de ora fixată pentru judecarea cauzei. Şi se desfăşoară doar două şedinţe simultan. Un caz cu 14 părţi implicate a fost amânat. Prea multe persoane, prea mare riscul de coronavirus.
Instituţiile de stat se digitalizează subit
Tot la Judecătorie: înscrisurile şi cererile se depun acum prin mijloacele de comunicare electronică permise de lege. Mail sau fax. Cei care, vrând-nevrând, sunt obligaţi să pătrundă în clădire, trebuie să completeze un chestionar în care să declare pe propria răspundere dacă au călătorit în zone de risc, dacă au intrat în contact cu persoane suspecte de a fi purtătoare de virus şi dacă prezintă simptomatologia specifică bolii.
La ANAF, pare zi de sâmbătă, tot sfaturi şi îndemnuri de a se folosi mijloacele electronice de comunicare. E ora 12.00. Maşinile care circulă pe b-dul Anastasie Panu pot fi numărate pe degete. Nici trecătorii de pe esplanada din faţa Halei Centrale nu-s mai mulţi.
Palatul de Justiţie, clădire ce adăposteşte Tribunalul şi Curtea de Apel, are parte de măsuri similare celor de la Judecătorie. Doar că aici, la intrare, nu aşteaptă decât 3-4 oameni.
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (A.J.O.F.M.) nu-şi întrerupe, deocamdată, activitatea. Dar recomandă publicului să evite deplasările care nu sunt obligatorii şi să se limiteze la cele strict necesare. Persoanele fizice ori juridice sunt îndemnate să depună documentele tot electronic, la adresa de e-mail ajofm@is.anofm.ro ori prin fax la numărul 023264682.
Miresme milaneze cu iz de carantină
Culoarul pietonal ce face legătura între staţia de tramvai din Târgu Cucu şi Hala centrală, cel cu buticuri în stânga şi-n dreapta nu mai e nici el plin de forfota obişnuită. E joi, ora 13.00, dar după câţi trecători se perindă pe-aici, eşti tentat să crezi că-i sâmbătă seară. Singura difernţă, buticurile sunt deschise, iar buticarii aşteaptă în zadar muşteriii. Traficanţii de ţigări de contrabandă din zonă au intrat în şomaj tehnic.
În patriarhala urbe moldavă cu şapte coline, aerul primăvăratic face tot mai mult loc miresmelor milaneze cu iz de carantină. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau