Ieșeancă de 87 de ani, desfigurată de un câine periculos
Dimensiune font:
La aproape 90 de ani, o bătrână din Iaşi a fost adusă la spital cu faţa sfâşiată de un câine din rasa Amstaff. Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” au fost şocaţi când au văzut cum arăta bătrâna, adusă mai mult moartă decât vie.
Urmele lăsate de muşcătura câinelui din rasa Amstaff arată clar că femeia de 87 de ani a trecut prin clipe de groază.
În urma atacului, femeia s-a ales cu un ochi scos şi cu răni grave la nivelul nasului, obrajilor şi feţei. Ea a fost dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon. După ce a fost stabilizată, bătrâna a fost dusă direct în sala de operaţii a Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie.
O echipă interdisciplinară formată din oftalmologii, medici de chirurgie maxilo-facială şi ORL a dus o luptă contracronometru pentru a salva viaţa bătrânei de 87 de ani. „În cursul gărzii de noapte a fost adusă cu ambulanţa o femeie în vârstă de 87 de ani de la domiciliul ei. Ambulanţa a fost solicitată pentru că femeia a fost muşcată de un câine de rasă la nivelul feţei. Prezenta leziuni extrem de importante, cu lipsă de substanţă la nivelul globului ocular, avulsie de glob ocular cu lipsă de substanţă la nivelul obrazului, la nivelul piramidei nazale, cu plăgi atât la cap şi faţă, cât şi la nivelul mâinii”, a spus Diana Cimpoeşu, şefa UPU de la Spitalul Sf Spiridon.
Din nefericire, chinurile bătrânei nu se opresc aici. Ea va mai avea nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale. Una dintre ele va fi făcută chiar în aceste zile. Cel mai probabil ea va avea nevoie şi de alte intervenţii chirurgicale reparatorii. „Pacienta va avea nevoie de intervenţii de Chirurgie Plastică, de ORL, de Chirurgie maxilo-facială, pentru că sunt leziuni de os, de ţesuturi moi, tegumentare, toate structurile feţei au fost afectate. Cel mai grav este că şi-a pierdut un ochi. Acum este stabilă hemodinamic, nu are nevoie de suport vital avansat. Din punctul de vedere al prognosticului vital, evoluţia este una favorabilă, din punct de vedere funcţional, faptul că şi-a pierdut un ochi, evident, prognosticul este unul nefavorabil”, a spus dr Diana Cimpoeşu.
Momentan nu se ştie cum s-a întâmplat tragedia. Potrivit poliţiştilor, marţi seara nu a fost înregistrat niciun apel la 112 care să anunţe atacul.
Câinii din rasa Amstaff sunt încadraţi de lege în categoria a doua de câini periculoşi. Proprietarii unor astfel de patrupede sunt obligaţi să îi scoată la plimbare doar în lesă şi cu botniţă. „Dacă nu este avertizat, căţelul poate să aibă o reacţie agresivă, fără să vrea acest atac. Îşi dă seama abia după de ceea ce a făcut. E bine să nu fie panicat pentru că dacă este un caz de atac şi te manifeşti prin violenţă, apare instinctul de vânătoare”, a explicat un dresor de câini.
Medicul veterinar Corina Ignat a explicat că Amstaff-ul este un câine cu predispoziţie genetică de agresivitate. „Au nevoie de activitate fizică zilnică, să poată consuma energia pe care o au căţeii de genul acesta”, a spus medicul veterinar.
O vecină crede că patrupedul s-a speriat de ceva. „Ei când muşcă, nu mai dau drumul. Acolo rămâi. Am avut şi eu Amstaff. Nu cred că a atacat-o cu intenţie”, spune o vecină. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau