Ieșenii au adunat, în două zile, peste 800 de kilograme de medicamente expirate
Dimensiune font:
O cantitate impresionantă de produse medicamentoase neutilizate sau expirate a fost colectată în doar două zile, în timpul campaniei „Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”. Campania şi-a propus să informeze şi să educe ieşenii în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu curat şi sănătos, să contribuie la protejarea sănătăţii şi siguranţei publice, precum şi la minimizarea generării de deşeuri.
Campania este consideră a fi avut succes, pentru că în două zile de colectare s-au strâns de la populaţie peste 800 de kilograme de medicamente expirate. „În campania de anul acesta, care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, am colectat circa 800 de kilograme de deşeuri medicamentoase care au fost predate unui partener care are competenţa de a distruge aceste deşeuri medicamentoase în condiţiile reglementate de lege. Farmaciile nu pot distruge pe cheltuiala lor medicamentele neconforme precum deşeurile provenite de la populaţie. Cele mai multe medicamente colectate sunt medicamentele eliberate pe baza unei prescripţii medicale, ceea ce mie îmi ridică un semn de întrebare. Înseamnă că pacientul nu şi-a luat corespunzător tratamentul. Nu a respectat fie doza, fie durata tratamentului”, a spus Gabriela Tătărîngă, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
Acest rezultat al campaniei de colectare a deşeurilor medicamentoase derulate la Iaşi aduce în vedere atât faptul că lumea încă nu conştientizează că medicamentele sunt deşeuri periculoase şi cantităţi enorme ajung în reţelele de canalizare sau direct la groapa de gunoi sau se face o risipă enormă de medicamente care se cumpără, se risipeşte şi ajung să fie expirate. „Dacă jumătate din cei care au venit sau jumătate dintre cei care au auzit despre campanie încep să gândească altfel în privinţa medicamentelor expirate, înseamnă că ne-am atins scopul”, a spus preşedinta Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
Atunci când a fost gândit acest proiect, cei de la Colegiul Farmaciştilor Iaşi, Asociaţia Farmaciilor şi Primăria Iaşi, au avut în vedere mai multe obiective. Unul dintre ele a avut ca scop educarea populaţiei şi solidaritate socială. „Mi-am dat seama că atunci când pacienţii veneau în farmacie cu sacoşica de medicamente nu ştiau că ele pot fi toxice, că au un regim diferit de medicamentele care se găsesc în mod normal în farmacie. Pe de altă parte, noi, ca profesionişti ştim că aceste medicamente sunt nişte substanţe care pot avea efecte negative asupra mediului, asupra apei, asupra sănătăţii umane în general atunci când au depăşit perioada de valabilitate, nu mai sunt stabile şi nu mai au acţiune terapeutică”, a spus Gabriela Tatărîngă.
Campania de colectare a deşeurilor medicamentoase este organizată anual la Iaşi şi pentru că legislaţia din acest domeniu nu este clară şi lasă loc la interpretări. „Am vrut să atragem atenţia asupra acestui fapt, şi că este necesară implementarea unui set de măsuri clare, coerente, privind aceste deşeuri medicamentoase provenite de la populaţie, care sunt total diferite de medicamentele care expiră într-o farmacie în mod uzual. Acele medicamente dacă sunt distruse necorespunzător, ajung în mediu şi într-un final tot la noi se întorc”, a spus preşedinta Colegiului Farmaciştilor Iaşi, Gabriela Tătărîngă. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau