Ieșenii au colapsat serviciul 112!
Dimensiune font:
Medicii de la UPU fac apel la ieşeni să nu mai aglomereze holurile spitalelor dacă nu se află într-o situaţie gravă. Ei recomandă să fie contactaţi mai întâi medicii din prespital. Ieri, ieșenii au sunat de peste 1.000 de ori la serviciul 112, solicitând, de cele mai multe ori, ambulanţe pentru a fi transportaţi la spital.
În loc să se ocupe de cazurile grave, cei de la UPU trebuie să acorde asistenţă medicală şi cazurilor simple, care ar putea să fie consultate de medicii de familie sau în ambulatoriul de specialitate. „Sunt cazuri simple, precum cei care au doar infecție a tractului respirator superior, și ajung la noi pentru că apelează la Serviciul de Urgență 112. Ei declară la telefon niște manifestări mai grave decât au de fapt în realitate. Acești pacienți ar trebui să se adreseze medicului de familie, să ajungă la centrele de evaluare la spitalele din Iași și din Pașcani. Aceasta este atitudinea corectă. Însă unii dintre ei exagerează și ajung în Urgență. Este bine ca populația să fie extrem de bine informată și să respecte regulile, acelea de a apela la medicul de familie pentru a nu aglomera Urgența, unde ajung cazurile cu patologie severă”, a declarat dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi.
La fel de multe sunt şi solicitările făcute prin dispeceratul Inspectoratului Situaţii de Urgenţe, SMURD, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, apeluri prin care se solicită testarea specialiştilor DSP, pentru a afla dacă sunt pozitivi Covid sau nu. Doar în această dimineață au fost peste o mie de solicitări la nivelul județului. „Noi venim cu rugămintea pentru cei care au un mijloc de deplasare spre un centru de testare să facă acest lucru iar deplasarea noastră la domiciliu să rămână doar pentru cei care nu au posibilități. Spun aceasta pentru că și reîntoarcerea din Urgență la domiciliu pune o problemă. Atunci când familia nu preia pacientul, acesta trebuie să se întoarcă cu ambulanța. Pur și simplu, deşi numărul de ambulanțe este destul de mare, este clar depășit în acest moment. Este imposibil ca un sistem medical de urgență să facă față și acestor transporturi care nu sunt de fapt urgență ci sunt pentru evaluare. Mai mult, timpul de evaluare crește și riscul cel mai mare este de aglomerare în spațiile medicale și suferă cei care ar putea avea de fapt o mare urgență reală" , a spus dr Diana Cimpoeşu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau