Ieșenii, chemați să găsească soluții la criza locurilor de parcare
Dimensiune font:
* „Parcarea este o problemă urbană care ne afectează pe toți, dar care își are rezolvarea într-o politică de parcare modernă. Despre această politică, care să ordoneze spațiul public și să protejeze toți participantii la trafic este vorba în campania IA ȘI susține Politica de Parcare, derulată de Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ - APTA Iași”, transmit inițiatorii proiectului
Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) a lansat o campanie de informare și consultare a populației privind beneficiile implementării unei politici… de parcare a autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Iași. Sub sloganul „IA ȘI susține Politica de Parcare”, Campania își propune găsirea de soluții pentru ordonarea spațiului public astfel încât să crească capacitatea de parcare a autovehiculelor în municipiu și gradul de siguranță în trafic. „Administrațiile locale trebuie să fie atente la cum este organizat spațiul urban pentru a crește siguranța în trafic. Parcarea este o problemă urbană care ne afectează pe toți, dar care își are rezolvarea într-o politică de parcare modernă. Despre această politică, care să ordoneze spațiul public și să protejeze toți participantii la trafic este vorba în campania IA ȘI susține Politica de Parcare, derulată de Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ - APTA Iași, cu sprijinul CIVICA, prin Programul de inovare și implicare Civică”, precizează inițiatorii proiectului.
În acest sens, ieșenii sunt invitați să se implice în campanie prin formularea de propuneri privind creșterea numărului de locuri de parcare din oraș și a fluenței circulației auto.
La fel ca în celelalte mari orașe ale României, și la Iași problema lipsei locurilor de parcare reprezintă una dintre cele mai stringente chestiuni cu care se confruntă șoferii, deși în ultimii ani autoritățile au încercat să rezolve cât de cât această nemulțumire.
Deși pe hârtie, conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru Polul de Creştere Iaşi, au fost identificate mai multe amplasamente pentru realizarea de parcări publice subterane şi/sau supraterane, până acum nicio astfel de inițiativă nu s-a concretizat efectiv.
Câteva raze de speranță în acest sens au apărut, totuși, după ce aleșii locali au dat „undă verde” construirii unei parcări supraterane pe un teren cu o suprafaţă de 2.475 de metri pătraţi situat pe str. Muşatini, în apropierea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 21. O altă parcare, de această dată subterană, aflată deocamdată doar în stadiul de proiect, este cea care urmează să fie construită pe esplanada din Piaţa Naţiunii, pe un teren în suprafaţă de 5.279 de metri pătraţi. „Prin construirea parcării din zona UMF s-ar descongestiona traficul de pe străzile centrale ale oraşului, iar întreaga zonă ce cuprinde obiective care presupun o circulaţie foarte intensă (Universitatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon, Muzeul de Istorie Naturală) ar putea fi valorificată din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, conferindu-i-se un grad sporit de atractivitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Potrivit autorităților, parcările ar urma să fie realizate prin atragerea de fonduri private prin concesiune publică, obiectul concesiunii urmând să-l constituie transmiterea dreptului şi a obligaţiei de proiectare, execuţie şi exploatare a parcărilor în schimbul unei redevenţe anuale. În vederea promovării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant, parcările ar urma să fie prevăzute cu staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug – in.
De altfel, un procent de 10% din numărul locurilor de parcare va fi rezervat acestor tipuri de autovehicule. Potrivit primarului Mihai Chirica, lista cu cele două amplasamente urmează să fie completată pe parcurs pe măsura identificării de noi terenuri libere în municipiu.
Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau