Ieșenii își duc copiii la psiholog, pentru a se lăsa de fumat!
Dimensiune font:
* ,,La cabinetele noastre ajung părinţi, împreună cu copiii, adolescenţii. Aceştia ne cer ajutorul, încercăm să ne dăm seama ce îi determină să se apuce de fumat. Concluzia este, de multe ori, una singură. Foarte mulţi tineri, adolescenţi, fumează pentru a fi cool, pentru a se integra în diverse grupuri. De multe ori este vorba doar despre un obicei care implică socializare, apartenenţa la un grup”, susține Andreea Coman, psiholog clinician
Fumatul rămâne viciul preferat al ieşenilor, susţin psihologii. Astfel, dependenţa de tutun se instalează la vârste tot mai fragede, mai spun specialiştii, lucru care este destul de îngrijorător. În aceste condiţii, la cabinetele psihologilor ajung tot mai mulţi adolescenţi, de multe ori ghidaţi de părinţi, pentru a fi ajutaţi să renunţe la ţigări. Conform psihologilor, o dependenţă poate genera, la rândul ei, alte dependenţe, iar acest lucru este extrem de periculos, mai ales pentru tinerii neformaţi. „Cel puţin în Iaşi avem tot mai mulţi fumători tineri. Chiar la cabinetele noastre ajung părinţi, împreună cu copiii, adolescenţii. Aceştia ne cer ajutorul, încercăm să ne dăm seama ce îi determină să se apuce de fumat. Concluzia este, de multe ori, una singură. Foarte mulţi tineri, adolescenţi, fumează pentru a fi cool, pentru a se integra în diverse grupuri. De multe ori este vorba doar despre un obicei care implică socializare, apartenenţa la un grup. Cu toate acestea, este un obicei foarte periculos, ce poate conduce la probleme grave”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.
,,O dependenţă poate conduce, foarte uşor, la alta mai gravă”
Psihologii susţin că, de cele mai multe ori, o dependenţă banală, aşa cum poate părea fumatul, poate conduce la alte dependenţe mult mai grave. Împreună, acestea pot avea efecte devastatoare asupra tinerilor neformaţi. „De multe ori vedem fumatul ca pe ceva nepericulos. Cu toate acestea, fumatul omoară, anual, peste 8 milioane de persoane. Mai grav este că dependenţele pot veni în lanţ. Practic, o dependenţă provoacă altă dependenţă. Astfel, ţigara poate fi asociată, foarte uşor, cu alcoolul. Deci, sunt dependenţe care se susţin. Iar de aici se paote ajunge foarte uşor şi la dependenţă de droguri sau la dependenţă de jocuri de noroc. Iar, dacă vorbim despre un cumul de dependenţe, situaţia devine mult mai gravă şi mai greu de tratat. Din acest motiv, este important ca părinţii să solicite ajutor în momentul în care observă schimbări în comportamentul copilului. Totodată, ar trebuie să existe educaţie corespunzătoare încă din şcoală, pentru ca tinerii să cunoască riscurile la care se supun şi cât de greu este să renunţi la un astfel de viciu”, a încheiat psihologul clinician. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
berila
Feb 08, 2024
in articol se spunea că de la țigară se ajunge la droguri și păcănele....desigur că este așa. însă nu cred că se poate ajunge cu un buget de 5..10 lei pe zi bani de buzunar la asemenea vinciuri. banul nemuncit și mult îl strica pe copil! vina e în totalitate a părinților. nicidecum a școlii. am văzut o grămadă de fete clasa a 7 a .....10 a cu țigara la poarta școlii ori în parcuri. oare acasă părinții nu au miros ? ori nu se pot uita prin hainele lor?
berila
Feb 08, 2024
daca ai bani dați de la părinți normal că se apuca de prostii! sa le de-a pâine cu apă și cu siguranță se vor lăsa de fumat. de prea mult bine iaca se apuca de prostii!
Adauga comentariul tau