Ieşenii nu mai consumă alcool ca-n anii precedenţi
Dimensiune font:
* licorile au devenit prea costisitoare, nici la răcoritoare nu se mai înghesuie lumea * apa de la robinet şi pastele făinoase sunt la putere acum * verdeţurile şi păstăile au preţuri astronomice, sunt mai scumpe decât cărnurile
Mai toţi comercianţii ieşeni şi-au greşit socotelile cu sărbătorile pascale. Au mizat pe vânzări maxime, dar n-au cules nici măcar praful de pe tobă. Criza e mult mai profundă decât o arată statisticile. Abstinenţă forţată. Dacă, în alţi ani, vinul se epuiza în Vinerea Mare, berea dispărea şi ea, mai rămânea ceva tărie, acum e alcool din belşug. Pe motiv de preţuri. Ieşi la o terasă, cea mai ieftină bere, 6 lei. Asta, foarte rar, de regulă, 11-12 lei sticla de jumătate. Paharul de vin, 5 lei, adică 20 lei litrul. Tărie sub 8 lei suta nu mai găseşti nici la birturile de cartier.
Mergem mai departe, la leguminoase. Păstăile, 18 lei kilogramul. Urzicile, deşi a cam trecut vremea lor, la fel. Ridichile mai scumpe decât carnea. Şi mai bizar, varza. Cea murată e pe undeva la 7-8 lei kilogramul. Cea proaspătă se duce în 15-20 lei, cum vine asta?
Despre roşii şi ardei, ce să mai vorbim, prohibitism total. Ceapa nu-i nici ea ieftină, la fel cu verdeţurile. Ca să faci o salată ori o ciorbă, cam dai jumătate de salariu.
Problema e că, întâi trebuie să mănânci. Apoi să bei. N-am spus nimic despre lactate. Zici că-s icoane de la Vatican, opere de artă, nu haleală. În clipa de faţă, cu un venit mediu pe economie, mănânci maxim o săptămână. Dacă nu eşti pretenţios.
Un borş cu crudităţi, leuştean, pătrunjel, lobodă, moft adevărat.
Astea-s condiţiile, ieşenii n-au încotro. Adio „agheazmă”, adio borş, adio salată. Păstăile cu smântână, un vis exotic. C’est la vie! Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau