Ieşenii nu se pot testa gratuit la cabinetele medicilor de familie
Dimensiune font:
Normele ce le vor permite celor interesați testarea au fost puse în dezbatere publică * se intenţionează preleverea doar de probe nazo-faringiană, iar la testare se vor putea duce atât persoanele înscrise pe listele respectivului medic de familie, cât și cele fără medic de familie sau înscrise pe lista altui medic, atâta timp cât au bănuiala că au COVID-19
Din 1 ianuarie, cel puțin teoretic, medicii de familie pot primi 50 de lei pentru fiecare persoană pe care o vor testa pentru depistarea COVID-19, cuantumul amintit acoperind atât contravaloarea testului, cât și manopera ori materialele și echipamentele de protecție folosite, potrivit unei ordonanțe oficializate spre sfârșitul lui 2021. Asta înseamnă, de fapt, că cei interesați se vor putea testa gratuit pentru COVID-19 în cabinetele medicilor de familie. Acum, printr-un proiect de ordin pus zilele trecute în dezbatere de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), se stabilesc normele pentru decontarea acestui serviciu, astfel încât testarea la medicul de familie să devină posibilă și în practică, nu doar în teorie. Concret, prin OUG 137/2021, document oficializat în ultimele zile ale lui 2021, se stabilește ca, pe lângă vaccinare împotriva COVID-19, medicii de familie să poată face, începând din 1 ianuarie, și testarea pentru această boală în cabinetele proprii.
Totuși, pentru ca măsura să fie aplicabilă cu adevărat, autoritățile trebuie să stabilească și regulile ce se vor aplica pentru validarea și decontarea activității de testare pentru COVID-19. De fapt, acesta este și scopul proiectului de ordin înregistrat la CNAS: să stabilească normele testării gratuite la cabinetele medicilor de familie.
Fără prelevare de salivă
Astfel, medicii vor putea face numai teste rapide antigen din probă nazo-faringiană (nu pe bază de salivă). Apoi, medicii de familie vor fi răsplătiți cu 50 de lei pentru fiecare test făcut, suma conținând valoarea testului, a manoperei, a materialelor și echipamentelor de protecție necesare testării. Deci testarea va fi, de fapt, gratuită pentru cetățeni.
La testare se vor putea duce atât persoanele înscrise pe listele respectivului medic de familie, cât și cele fără medic de familie sau înscrise pe lista altui medic, atâta timp cât au bănuiala că au COVID-19 (potrivit listei simpomelor stabilite de autoritățile medicale). Testarea se va putea face fie la cabinetele medicale din asistența medicală primară, fie în cadrul cabinetelor medicale din centrele de permanență, iar cei interesați nu se vor putea testa la intervale mai mici de 48 de ore (un test la două zile). Pentru testare nu va fi nevoie de prezentarea cardului de sănătate.
Pentru a putea face teste pentru depistarea COVID-19, medicii de familie vor trebui să încheie cu casa de asigurări de sănătate un contract distinct, de natură civilă. Medicii de familie ce fac testarea rapidă vor avea obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării și nu mai târziu de ora 24.00 a zilei în care s-a făcut testul.
În prezent, medicii de familie pot vaccina împotriva COVID-19 persoanele interesate, atât la cabinet, cât și la domiciliul acestora. Pentru vaccinarea la cabinet, medicii de familie primesc acum 40 de lei/inoculare, iar când merg la domiciliul celui ce vrea să se vaccineze, medicii primesc 60 de lei/inoculare. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau