În România s-au construit doar 4 spitale de stat în ultimii 32 de ani. Două sunt în Moldova - la Fălticeni și Iași
Dimensiune font:
Doar 4 spitale au fost construite în întreaga țară în ultimii 32 de ani. Ultimele spitale construite au fost Spitalul Municipal din Fălticeni, Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul de Copii Gomoiu din București și Institutul Regional de Oncologie din Iași.
La Fălticeni există un spital nou din anul 2021. Proiectul pentru construirea Spitalului Municipal Fălticeni a început în anul 1991.
Lucrările pentru Clădirea Spitalului Municipal din Fălticeni au fost suspendate între anii 1997 și 2011. „Efectiv, lucrăm de nouă ani, am ajuns și la faza finală. Un proiect greu, un proiect cu finanțare fragmentată. Nu am știut niciodată anul viitor ce finanțare vom avea motiv pentru care nu au putut nici noi și nici constructorul să ne planificăm mai eficient ritmul lucrărilor”, a spus Morariu, potrivit News Bucovina.
Spitalul Orășenesc Mioveni a fost inaugurat în 2019, iar construcția lui s-a întins pe parcursul a trei ani și jumătate, costând 68 de milioane de euro. Spitalul s-a confruntat cu probleme financiare care au îngreunat desfășurarea în condiții optime a actului medical și a existat riscul ca activitatea să fie blocată. Inaugurat în 2020, el n a funcționat decât la jumătate din capacitate datorită unor probleme de ordin financiar, potrivit Evenimentul Muscelean.
Spitalul Clinic de copii „Victor Gomoiu” din Capitală a fost inaugurat, în 2018 după 12 ani de așteptare și o investiție de 48 de milioane de euro, plătiți integral în acest moment, după cum a ținut să sublinieze primarul general al Capitalei de acea vreme Gabriela Firea, scrie Sănătatea Buzoiană.
Primul spital ridicat după Revoluție: la Iași
Institutul Regional de Oncologie Iași, unitate sanitară cu 300 paturi a fost înființat prin Hotararea de Guvern și funcționează efectiv începând cu data de 25 martie 2012. Lucrările la această unitate spitalicească au început în 1996, destinaţia iniţială fiind cea de spital de urgenţe. În timpul guvernării democrat-liberale, destinaţia a fost schimbată în Institut de Oncologie, mai apoi Institut Regional de Oncologie întrucât nu exista niciun astfel de centru la nivelul Moldovei. Institutul Regional de Oncologie Iași și-a deschis oficial porțile din data de 25 martie 2012 și a propus 300 de paturi pe secțiile clinice.
Investiția pentru Institutul Regional de Oncologie Iași s-a ridicat la 75.361.280 euro, banii fiind alocați de Ministerul Sănătății.
Mai mult, pe newsweek
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau