Înalta Curte a decis: Judecata şefului CJ Iași poate începe
Dimensiune font:
Instanţa supremă a dispus începerea judecăţii pe fond în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a fost trimis în judecată pentru presupuse fapte de luare de mită şi instigare la delapidare, care ar fi fost comise pe vremea când era ministru al Mediului. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Alexe că ar fi primit 22 tone de tablă de la un fost director al Combinatului siderurgic din Galaţi.
Magistratul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat legalitatea sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, precum şi a rechizitoriului întocmit de DNA şi a decis că poate începe judecata pe fond. Decizia nu este definitivă. Ea poate fi atacată în trei zile de la comunicare.
În iunie 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupţie: luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director general al combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu. Acesta este acuzat de dare de mită, delapidare şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Costel Alexe este acuzat de procurorii anticorupţie că în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, pe 6 aprilie 2020 ar fi pretins în mod direct, de la directorul combinatului siderurgic din Galaţi tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă. În schimb, Alexe promitea că va aloca, cu titlu gratuit, către Liberty Galaţi, certificate de emisie de gaze cu efect de seră şi monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).
Anchetatorii spun că depozitul era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.
Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE. „Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor care ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului”, scriu procurorii DNA în rechizitoriu.
Tabla cutată, şipca gard, bara rectangulară, tabla pentru pereţi au fost transportate în localitatea Sculeni, unde familia Alexe deţine un domeniu de mai multe hectare, pe care se află o serie de clădiri.
Procurorii anticorupţie spun că pentru a crea o aparenţă de legalitate scoaterii din gestiune şi remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, ulterior directorul general ar fi determinat două subalterne, care şi ele au fost trimise în judecată, să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociaţie controlată de fraţii şi soţia lui Alexe. „În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-şi crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleaşi trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile etc.)”, precizează procurorii DNA. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau