Inaugurare cu tam-tam la Neurochirurgie
Dimensiune font:
A fost inaugurat official, joi, Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, unde de aproape o lună sunt efectuate intervenţii pe creier fără bisturiu. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi ambasadorul Suediei, Therese Hyden. Nu au lipsit oficialităţile locale şi judeţene. Au fost prezenţi şi mulţi oameni politici, dar şi câţiva medici.
Laboratorul funcţionează de mai bine de trei săptămâni. De atunci, în medie de trei pacienţi sunt trataţi zilnic cu ajutorul aparaturii Gamma Knife .
La inaugurarea Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactica de tip Leksell Gamma Knife, medicul Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași a spus că sistemul asigură un tratament cu o precizie maximă şi că pacienţii pot suporta uşor procedura. „Este o procedură nedureroasă care asigură un tratament revoluţionar. Pacienţii se întorc acasă la viaţă lor în câteva ore după procedură. Chirurgia Leksell Gamma Knife este utilizată pentru a trata tumorile cerebrale, malformaţiile arteriovenoase, nevralgia trigemenului, neuromul acustic şi tremorurile. Radiochirurgia Leksell Gamma Knife este o formă foarte precisă de radioterapie care concentreaza fascicule intense de raze gamma cu o acuratete maxima pentru a trata leziunile din creier”, a spus dr. Lucian Eva.
Dr. Eva: „La Iaşi putem trata o mie de oameni pe an”
Deşi laboratorul abia şi-a început activitatea, până acum aproape 50 de pacienţi au fost operaţi cu ajutorul Radiochirurgiei Leksell Gamma Knife. „Sunt 7.600 de pacienţi în România care pot fi trataţi fără probleme prin această metodă. La Bucureşti mai este un asemenea siste, dar sunt trataţi 500 de pacienţi anual. La Iaşi, noi putem trata o mie de oameni pe an”, a spus dr Lucian Eva.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost impresionat de organizarea şi modul în care este administrat Spitalul de Neurochirurgie. „Aici, în spital, dincolo de performanţa managerială, organizatorică, este un spital care arată cu totul şi cu totul altfel decât unul din spitalele medii din România. Cred că este o vocaţie a construcţiei şi o vocaţie a comportamentului uman”, a spus dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că a mai fost în vizită la Spitalul Neurochirurgie din Iaşi în 2002 dar că de atunci unitatea medicală a cunoscut o schimbare radicală, mai ales în ceea ce priveşte investiţiile în tehnologie. „Schimbarea este impresionantă. Ne mai spune ceva această schimbare. Dacă avem manageri oameni cu viziune trebuie să-i sprijinim necondiţionat pentru că depinde de astfel de oameni foarte mult realizarea unui proiect, şi mai ales continuarea unui proiect, adică trebuie să existe sustenabilitate, continuitate a acestui proiect”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a spus că dacă vrem să îmbunătăţim sistemul de sănătate din România trebuie să lucrăm foarte mult în educarea oamenilor, în general, educarea personalului medical, şi să reuşim să fim într-adevăr oameni şi să politizăm mai puţin lucrurile. „Este un spital în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, a fost început în timpul unei administraţii, continuat de cealaltă administraţie, este un exemplu de continuitate, dar cred că el nu este dedicat unui scop politic, ci este dedicat oamenilor din acest judeţ şi din această ţară. Nu vom aborda în felul acesta lucrurile, pentru că oamenii, în marea lor majoritate, au sau nu au opţiuni politice, ci au nevoie de servicii medicale. Cred că datoria noastră este să-i servim indiferent din partea cărui partid politic şi să încercăm să rezolvăm problemele de sănătate ale oamenilor din România”, a spus ministrul.
Rafila a criticat atitudinea personalului medical faţă de persoanele aflate în suferinţă care vin la cabinetul medicului sau în spital pentru a-şi rezolva problemele medicale. „Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori şi încrederea în sistemul public, în general, şi sistemul de sănătate, în particular, este afectată de faptul că ne tratăm de multe ori pacienţii într-un mod distant când ei au nevoie de foarte multă atenţie, de foarte multă empatie, foarte multă grijă. Intervenţia pe care a avut-o pacienţii care au venit la Spitalul Oblu din Iaşi certifică acest sentiment pe care l-am avut de când am intrat în spital, că este un spital dedicat pacienţilor şi nevoilor lor care de multe ori sunt şi de altă natură, nu doar de natură strict medicală”, a spus Alexandru Rafila.
„Este un mare succes şi atu pentru România”
Performanţa medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie a fost lăudată şi de ambasadorul Suediei la București, Therese Hyden, Suedia fiind țara de unde a fost achiziţionată aparatura. „Sunt onorată să fiu prezentă la inaugurarea acestui laborator. Este un eveniment extrem de important pentru spital, judeţul şi oraşul Iaşi, dar mai ales pentru oamenii bolnavi de cancer, deoarece ei vor primi cel mai bun tratament posibil prin intermediul acestui nou sistem. Acesta este, cred, al doilea sistem Gamma Knife instalat în România. Majoritatea ţărilor au un singur astfel de sistem, inclusiv în ţara mea, Suedia. Acesta este un mare succes şi atu pentru România”, a spus Therese Hyden. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau