Inspecție pe drumul Iaşi – Suceava!
Dimensiune font:
„Încă puțin și vom putea finaliza integral Axa Iași - Suceava, un proiect de importanță strategică pentru regiunea de Nord-Est și pentru dezvoltarea județului nostru”, promite președintele CJ, Costel Alexe
Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, alături de Sorin Afloarei, vicepreședinte al CJ, și de primarul comunei Scobinți, Gheorghe Hrițcu, a evaluat lucrările de pe lotul 3 al Axei Rutiere Iași -Suceava. „Constructorul lucrează intens în zonele Scobinți, Hodora, Slobozia, Sirețel, Sticlăria pentru a putea să finalizăm cât mai repede modernizarea drumurilor județene de pe acest tronson. Încă puțin și vom putea finaliza integral Axa Iași - Suceava, un proiect de importanță strategică pentru regiunea de Nord-Est și pentru dezvoltarea județului nostru”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.
Lotul al treilea cuprinde peste 40 de km de drum județean de pe raza a cinci comune: DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi.
În acest moment, sunt în diverse stadii de execuție mai multe următoarele categorii de lucrări. Sunt finalizate dispozitive susținere terasamente (fap, zid de spijin, rigole ranforsate), podeţele transversale și laterale, drenurile longitudinale și transversale şi amenajările de trecere la nivel cu calea ferată.
Şi turnarea binderului a atins un stadiu de realizare de 98%, urmând turnarea stratului de uzuruă şi montarea dispozitivelor de scurgere a apelor pluviale.
În ceea ce priveşte poduri, cel de la Sireţel şi de la Sângeap sunt realizate în proporţie de 50%, iar cele de la Bădeni şi Cepleniţa în proporţie de 70%.
Obiectivul general al proiectului Axa Rutieră Strategică 1 Iași – Suceava este îmbunătățirea accesibilității și a mobilității populației, bunurilor și serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin modernizarea a 167,933 km de drumuri județene din județele Iași și Suceava aflate în proximitatea TEN-T și conectarea a 22 de unități administrativ-teritoriale urbane si rurale la această rețea trans-europeană de transport.
92 de km sunt pe raza județului Iași și traversează comunele Rediu, Movileni, Gropnița, Focuri, Coarnele Caprei, Belcești, Cotnari, Ceplenița, Scobinți, Sirețel, Lespezi.
Subiect de contre politice
Drumul Iaşi – Suceava a constituit în ultimul an subiect de râcă între fosta conducere a CJ Iaşi şi actualii şefi liberali ai instituţiei. Ex-preşedintele CJ, Maricel Popa, a susţinut în repetate rânduri lucrările sunt făcute de mântuială și nu se pune accentul pe calitate, susţinând că anumite surpări apărute pe unele tronsoane au la bază neconformităţi în turnarea fundaţiei şi lipsa unei monitorizări a lucrărilor. „Din păcate, aruncăm pe apa sâmbetei milioane de euro bani europeni. Dacă execuția va fi la fel și pe celalte două tronsoane, ieșenii nu vor avea nimic de câștigat. Într-un an maxim doi, vor trebui alocați alți bani pentru reparații, de această dată din buzunarele noastre, ale tuturor contribuabililor din județ”, a spus Popa.
De partea cealaltă, conducerea CJ Iaşi a răspuns acestor acuze prin vocea vicepreşedintelui Marius Dangă, care aduce drept argument studii geofăcute în pregătirea proiectului şi care indică faptul că terenul din zonă are caracteristici geotehnice influențate negativ de creșterea necontrolată a umidității. „Pentru faptul că proiectul tehnic, care este opera domnului dr. ing. Maricel Popa, a fost un compromis în vederea încadrării în limitele finanțării, domnul senator ar trebui să-și răspundă singur la întrebări. Din păcate domnul Maricel Popa face acum ceea ce a făcut și în timpul mandatului de la Consiliul Județean, respectiv mai multă politică și mai puțină spre deloc administrație”, a declarat Marius Sorin Dangă, vicepreşedinte al CJ Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau