Învățământul preuniversitar, la un pas de greva generală!
Dimensiune font:
* 99% dintre unitățile de învățământ preuniversitar ieșene s-au aflat ieri în grevă de avertisment, pe durata a trei ore * au lipsit doar câteva cadre didactice din Țuțora, aflate în străinătate
Miercuri, la ora 11.00, clopoţelul din școlile ieșene a grevă. Membrii sindicatelor din învăţământul preuniversitar ieşean au intrat în greva de avertisment. Această formă de protest, care a durat trei ore, până la ora 13.00, s-a desfășurat nu doar în judeţul Iaşi, ci şi la nivelul întregii ţări. Doar o singură unitate din învăţământul preuniversitar ieşean nu s-au aflat în grevă. Asta pentru că la şcoala din Ţuţora liderul sindical şi alţi câţiva profesori se află în această perioadă în străinătate, într-o mobilitate Erasmus. „În județul Iași, salariații din 99% dintre unitățile de învățământ preuniversitar s-au aflat în grevă de avertisment. Participarea masivă a colegilor noștri la această acțiune de protest confirmă nemulțumirea profundă existentă în rândul salariaților din învățământ. Dincolo de modul exemplar în care s-a organizat acțiunea la nivelul fiecărei unități școlare, trebuie să apreciem solidaritatea și unitatea pe care au demonstrat-o astăzi membrii de sindicat din învățământul preuniversitar al județului Iași, dar și din restul țării”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.
Sindicaliştii de la USLIP Iaşi cer Guvernului să ia act de această acțiune și să convoace urgent la discuții reprezentanții Federațiilor din învățământ. „Nu ne dorim să intrăm în grevă generală, dar dacă Executivul va avea aceeași poziție, nu vom avea altă soluție pentru a ne câștiga drepturile conferite de lege și, nu în ultimul rând, demnitatea lezată de Guvernele care s-au succedat în ultimii 3 ani la conducerea României”, a mai spus Laviniu Lăcustă.
Protestul este declanşat pe fondul refuzului întâmpinat din partea guvernanţilor de a purta negocieri privind adoptarea unor măsuri privind acordarea, salarariilor de bază prevăzute de Legea cadru din 153 din 2017 privind cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
Altă nemulţumire este cea a nealocării a 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei. Sindicaliştii din preuniversitar doresc să fie adoptate şi măsuri legislative de natură reparatorie prin care întreg personalul didactic să beneficieze de calculul şi plata corectă a drepturilor salariale cuvenite în baza tranşelor de vechine. Ei mai cer acordarea de sporuri pentru condiţii de muncă prevăzute în Regulamentele emise în baza legii mai sus menţionate.
Sindicaliştii din preuniversitar cer şi plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul de normal de muncă. Nu în ultimul rând, sindicaliştii cer suplimentarea numărului posturilor didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.
Sindicaliştii de la Alianţa Sindicală „Gheorghe Asachi” spun că au fost declanşate diferite forme de protest întrucât cei care au elaborat şi aprobat legile sunt cei care le încalcă sau nu le respectă. „În decursul timpului am constatat că indiferent cine vine la guvernare nu respectă legislaţia din România. Noi avem legi care trebuiesc aplicate în totalitate. În realitate, tot timpul au fost trunchiate. Din această cauză s-a ajuns la proteste. Este inadmisibil ca într-un stat de drept legea să nu fie aplicată exact cum a fost votată de cei care au elaborat-o”, a spus Violeta Amariei, preşedintele Alianţei Sindicale “Gheorghe Asachi” Iaşi.
În cazul în care nici după greva de avertisment guvernanţii nu le vor rezolva solicitările, sindicaliştii din preuniversitar sunt decişi să demareze greva generală.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau