Investiții uriașe în spitale, la Iași
Dimensiune font:
Anul 2022 va fi unul al schimbărilor pentru unitățile spitalicești aflate în subordinea CJ Iași. Astfel, la ultima ședință, consilierii județeni au aprobat proiecte de investiții pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și Spitalul de Neurochirurgie „Prof.univ.dr.Nicolae Oblu” din Iași. Cu pași mici, dar siguri, aceste unități spitalicești de importanță regională vor oferi servicii medicale de înaltă calitate.
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, campus medical pentru Moldova
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară va fi structurat în mai multe sectoare, iar acest lucru va permite accesarea de fonduri independente. „Durata totală a investiției va fi de 48 de luni, iar costurile totale au fost estimate la 330 de milioane de euro fără TVA. Urmează să stabilim cea mai bună variantă pentru finanțare. Realizarea Institutului Regional de Medicină Cardiovascularăeste o prioritate majoră pentru Consiliul Județean Iași și un obiect de importanță capitală pentru întreaga regiune a Moldovei”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava va avea 500 de paturi, din care 450 pentru spitalizare continuă și 50 pentru spitalizare de zi. Proiectul prevede ca unitatea să aibă 19 săli de operație, dotate cu echipamente de ultimă generație. În acest amplasament, pe lângă spitalul propriu-zis, va fi un centru de cercetare, un hotel pentru vizitatori, unul pentru personalul medical, clădiri tehnice, grădiniță și locuri de parcare.
Consilierii județeni au votat și documentaţia de avizare a lucrărilor şi indicatorii tehnico-ecnomici pentru Consolidarea Corpului C1 de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 50 de milioane de lei cu TVA, iar durata de execuție a proiectului este de 30 de luni. „Acest corp este, din păcate, într-o stare care nu face cinste județului nostru. Clădirea a fost dată în folosință 1974 și va suferi modificări majore astfel încât serviciile medicale să poată fi oferite la standarde actuale, astfel încât ieșenii să se bucure de actul medical. Vor fi modernizate atât spațiile pentru pacienți, cât și cele pentru personalul sanitar, de la saloane până la sălile de operație, totul va fi recompartimentat și adaptat normelor de securitate la incendiu, clădirea va avea instalații moderne”, a mai declarat Costel Alexe.
A fost aprobată, de asemenea, darea în admnistrarea Institutului Regional de Oncologie a unui teren și a unui imobil aflate pe strada Codrescu 6, unde va fi extins Centrul de terapie de zi pentru bolnavii oncologici. Conform documentației, acesta este compus din teren cu o suprafață de 1.385 metri pătrați și o clădire care are o suprafață de 265 de metri pătrați.
Instalații mai sigure pentru spitale
Tot pentru domeniul medical s-a votat proiectul „Sigur Fluid Iași - Creșterea siguranței pacienților din structuri spitalicești din județul Iași care utilizează fluide medicale”, pentru a obține o finanțare de 8.625.376.25 lei, inclusiv TVA, prin POIM. Pe data de 29 martie a fost depusă cererea de finanțare de către Direcția de Proiecte a Consiliului Județean Iași. „Datorită evoluției pandemice din ultima perioadă, creșterea numărului de pacienți intemați la ATI și, implicit, a gradului de utilizare a echipamentelor medicale în cadrul spitalelor, a pus o presiune suplimentară asupra rețelelor de fluide medicale și de electricitate deja subdimensionate, astfel încât lipsa unor măsuri adecvate pentru extinderea, reabilitarea sau modernizarea acestor rețele, ar putea duce sistemul medical ieșean în colaps. Starea de uzură fizică și suprasolicitarea rețelelor de gaze medicale și a celor de energie electrică, determinată de numărul mare de pacienți, creează un risc major pentru sănătatea personalului medical și a pacienților internați în spitale”, se arată în nota de fundamentare.
Proiectul prevede investiții în trei spitale din subordinea CJ: pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie se are în vedere mărirea capacității de funcționare a stației de fluide din cadrul spitalului. La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” Iași se are în vedere aducerea instalațiilor electrice aferente pavilioanelor III și IV ale spitalului la parametri optimi din punct de vedere tehnic, pentru siguranța utilizatorilor.
La Spitalul de Neurochirurgie „Prof.univ.dr.Nicolae Oblu” se are în vedere realizarea unei instalații de climatizare și purificare a aerului, pentru îndeplinirea tuturor normelor actuale de funcționare pentru secțiile de neurochirurgie pe etajele II, III și V, parțial. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau