Istoria medicinei se scrie la Iași - Inimă artificială a studenţilor ieşeni poate funcţiona 100 de ani, fără întrerupere!
Dimensiune font:
Proiectul inimii artificiale concepute de 30 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi intră într-o nouă etapă. Inima artificială a studenţilor ieşeni a fost înregistrată la OSIM, iar acum coordonatorii MAVIS se gândesc să treacă la experimente pe cobai.
Inimă artificială a studenţilor ieşeni poate funcţiona şi 100 de ani fără întrerupere. Ea a fost prezentată la „Heart Hacktaon”, prima competiţie mondială studenţească organizată în oraşul texan Dallas, SUA. Aici, inima elaborată de studenţii ieşeni a impresionat juriul internaţional.
Directorul Centrului de Transfer Tehnologică MAVIS, centrul unde a fost concepută această inimă artificială, Ionuţ Nistor, spune că după întoarcerea din SUA echipa de studenţi are planuri importante. „Este un proiect susţinut de UMF Gr.T. Popa, un proiect aflat în desfăşurare în acest Centru de Transfer Tehnologic MAVIS, un proiect care ne dă foarte multe speranţe. Este un proiect studenţesc, în care o idee extraordinară a colegilor mei din cercetarea cardiovasculară şi cei din cadrul Facultăţii de Bioinginerie l-au prezentat lumii într-o competiţie studenţească de propunere inovatoare de inimă artificială. Este un proiect proiect premiat pentru "cel mai avansat proiect la nivelul actual" în această competiţie studenţească, un proiect care ne de speranţă şi în acelaşi timp va fi baza următoarei propuneri de finanţare, pe finanţare europeană, pentru construirea unui model care să poată fi implantat la animal. Este un model care sperăm că va fi în lucru începând din luna martie 2024”, a spus conf.univ.dr Ionuţ Nistor, directorul Centrului de Transfer Tehnologică MAVIS.
„Au spus, Dumnezeule, ne e frică de ce veţi aduce anul viitor!, pentru că noi am fost mult mai avansaţi, iar după ce s-a terminat competiţia studenţească am mers la standurile industriei şi am pus acolo produsul pe care l-am realizat şi era peste ceea ce există în industrie, ca şi concept, nu ca şi realizare”, a spus coordonatorul proiectului, Alexandru Pleşoianu
Coordonatorul proiectului, Alexandru Pleşoianu, spune că după întregistrarea proiectului la OSIM se depun eforturi pentru a fi realizată la scară industrială. „În cadrul acestui proiect au fost realizate mai multe inovaţii. O parte dintre ele au fost trimise la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, pentru a fi brevetate, altele reprezintă un secret comercial, deocamdată. În acest moment suntem cei mai avansaţi, dar este o cursă lungă, de aproximativ 10 ani, pentru dezvoltarea unui astfel de produs. Deci avem un avantaj temporar, va trebui să continuăm această muncă. Cel mai puternic adversar încă nu a apărut. Presupunem că în Germania va fi înfiinţată o echipă foarte puternică”, a spus coordonatorul proiectului, Alexandru Pleşoianu.
Inima artificială, la care au lucrat 30 de studenţi din cadrul UMF Iaşi, a reuşit să impresioneze juriul internaţional de la competiţia din Dallas, SUA. „Au spus, Dumnezeule, ne e frică de ce veţi aduce anul viitor!, pentru că noi am fost mult mai avansaţi, iar după ce s-a terminat competiţia studenţească am mers la standurile industriei şi am pus acolo produsul pe care l-am realizat şi era peste ceea ce există în industrie, ca şi concept, nu ca şi realizare”, a spus Alexandru Pleşoianu.
Iniţial, proiectul „Inimii artificiale – MAVIS” a beneficiat de o sponsorizare de doar 1.000 de euro, de o alocare de 6,5 milioane de lei din partea UMF Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau