Izvoarele de la Slănic Moldova au trecut în proprietatea Primăriei
Dimensiune font:
Pentru prima dată de la descoperirea lor, izvoarele din renumita stațiune Slănic Moldova au trecut în proprietatea Primăriei și a Consiliului Local, ceea ce constituie o garanție a faptului că de acum înainte nu vor mai exista blocaje în funcționarea acestora. Astfel, turiștii se vor putea bucura în orice perioadă a anului de binefacerile izvoarelor.
La sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Slănic Moldova a semnat contractul pentru cumpărarea a 9 terenuri, cu tot cu construcțiile aferente, pe care se află majoritatea izvoarelor din renumita stațiune balneoclimaterică. Suma plătită, 544.600 de lei, fără TVA, reprezintă circa 10% din bugetul anual al Primăriei sau 25% din bugetul de investiții al orașului. „Este un efort considerabil depus de Primărie, însă, prin deciziile pe care le-am luat la nivel administrativ, dar și la nivel de stațiune am reușit să strângem banii necesari și să facem astfel încât toți oamenii să se poată bucura de beneficiile apelor minerale de la Slănic Moldova”, a declarat Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova.
Până acum, izvoarele de la Slănic Moldova nu au fost niciodată în proprietatea oamenilor cu adevărat. Până la naționalizare, ele au aparținut Epitropiei Spitalelor „Sfântul Spiridon”, apoi au trecut în proprietatea Întreprinderii Balneo-Climaterice (IBC), care după 1989 s-a privatizat și s-a transformat în SC Perla Moldovei SA. După intrarea în faliment a Perlei Moldovei, izvoarele au trecut în proprietatea unor persoane private, care le-au administrat și folosit după bunul lor plac sau după interesele de moment. Aceasta a fost una dintre cele mai nefaste perioade din istoria stațiunii, deoarece, de foarte multe ori, turiștii care au venit pentru tratament la Slănic Moldova au găsit izvoarele închise sau nefuncționale.
Întregul proces de cumpărare a izvoarelor a început în anul 2016, atunci când Consiliul Local Slănic Moldova a aprobat achiziționarea a trei loturi de teren din zona izvoarelor, loturi care fuseseră scoase la licitație. „Imediat după câștigarea primului mandat de primar am început lupta pentru izvoare. Primele trei izvoare le-am achiziționat cu banii strânși din donații, sponsorizări sau campania izvoarele minerale sunt și ale tale, deoarece în acea perioadă Primăria nu avea bani și mai avea și conturile blocate. Lupta a continuat și pe parcursul următorilor ani, fiind câștigată acum, când am obținut ceea ce mi-am propus încă de la început: darea izvoarelor în folosință publică, astfel încât toți oamenii, din întreaga țară, să se poată bucura de beneficiile acestora”, a spus primarul Gheorghe Baciu.
Anul acesta, UAT Slănic Moldova va obține și licența de exploatare pentru apele minerale, ceea ce însemnă că folosirea acestora se va face în deplină siguranță, cu respectarea unor parametrii clar stabiliți. „Fără a fi proprietari pe aceste clădiri și terenuri de la izvoare, ne-ar fi fost imposibil să dezvoltăm zona într-un mod integrat, cu amenajarea spațiilor aferente și exploatarea resurselor minerale. Pot spune că, de acum, Slănic Moldova va intra într-o nouă etapă de dezvoltare, care va fi în beneficiul tuturor, dar care va face din această stațiune unul dintre cele mai apreciate locuri din întreaga Europa”, a declarat Gheorghe Baciu.
Stațiunea Slănic Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonatate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. Medicii recomandă apele acestor izvoare pentru cură în numeroase afecțiuni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau