Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel, la cotă de avarie
Dimensiune font:
* măsurile excepţionale sunt valabile cel puţin până în data de 4 mai * nu se judecă decât anumite speţe * birourile de relaţii cu publicul şi-au suspendat activitatea * înscrisurile se depun numai prin e-mail, fax sau poştă * accesul în clădiri, restricţionat la modul dur * cei care sunt acceptaţi trebuie să completeze chestionare * angajaţii care se întorc din concedii dau şi ei cu „subsemnatul”
Urgia provocată de coronavirus face ravagii şi-n rândul celor ce împart dreptatea. Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel funcţionează la cotă de avarie, iar măsurile exepţionale ce s-au luat rămân valabile până cel puţin în data de 4 mai. În linii mari, restricţiile sunt cam aceleaşi. Nu se judecă decât speţele urgente, pentru celelalte termenele diind programate după data menţionată. Accesul în clădiri se face doar cu maxim cinci minute înainte de ora prevăzută pentru desfăşurarea şedinţei şi nu pot intra decât părţile din proces. Birourile de relaţii cu publicul şi-au suspendat activitatea, iar înscrisurile se depun exclusiv prin "mijloacele de comunicare de la distanţă permise de lege. Adică, e-mail, fax sau poştă.
Audieri în sistem de videoconferinţă
E zi de lucru, în mod uzual oră de vârf pentru activitatea Judecătoriei Iaşi. Dar instituţia e în cvasi-carantină. Intrarea e păzită vajnic de un jandarm cu masca pe figură, mănuşile pe mâini şi sticla cu dezinfectant la brâu, alături de pistolul din dotare. Nu eşti parte în proces, pa! Vii altădată, după ce moare COVID-ul 19. Vitrina a împânzită cu afişe listate alb-negru, în format A4, prin care curioşii primesc sfaturi de cum să se ţină departe de pandemie. Apoi, detaliile despre funcţionarea instituţiei în următoarea perioadă. Astfel aflăm că, pe civil, se mai judecă doar speţele legate de suspendarea provizorie a executării silite, ordinele de protecţie, ordonanţele preşedinţiale vizând minori şi cererile de abţinere/recuzare/îndreptare a erorii materiale formulate în cauzele menţionate anterior.
Pe penal, mai rămân în actualitate doar cauzele cu inculpaţi aflaţi sub puterea unei măsuri preventive ce necesită verificare periodică, cele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cererile de prelungire a dreptului de circulaţie, cererile de abţinere/recuzare/îndreptare a erorii materiale formulate în cauzele menţionate anterior şi cauzele în care ar putea interveni prescripţia răspunderii penale, indiferent de obiectul acestora.
Un comunicat remis redacţiei mai informează: "completele vor proceda, atunci când este posibil tehnic, la audierea în sistem de videoconferinţă". Se vor fixa ore pentru judecarea fiecărei cauze în parte, iar între ele, pauză de igienizare. Accesul justiţiabililor e permis în clădire cu doar 5 minute înainte de ora fixată pentru judecarea cauzei, iar activitatea cu publicul se suspendă. Înscrisurile se vor depune exclusiv prin mijloacele de comunicare de la distanţă permise de lege, e-mail (jd-iasi-registratura@just.ro), fax (fax secţia penală: 0232232308, secţia civilă: 0232255914) ori prin poştă.
Nu este permis accesul persoanelor în incinta instanţei decât pentru Compartimentele executări penale. Biroul de informare şi relaţii publice, doar miercurea, de la 10.00 la 11.00 şi numai pentru eliberarea certificatelor de grefă şi comunicarea actelor procedurale
Justiţiabilii, atunci când intră în clădire, trebuie să completeze chestionare, se interzice intrarea celor care au călătorit în străinătate, în ultimele trei săptămâni.
Nici angajaţii n-au parte de mai multă indulgenţă. Astfel, aceştia, la întoarcerea din concediul de odihnă, trebuie să anunţe dacă şi unde au călătorit.
Numărul cazurilor a scăzut la sub o treime faţă de media obişnuită
Pentru ziua de luni, la Judecătorie erau programate doar 127 de cazuri, la Tribunal numai 17, iar la Curtea de Apel abia 8. Sub o treime din volumul obişnuit. Tribunalul suspendă şi el programul cu publicul până pe 5 mai, iar transmiterea şi primirea corespondenţei cu instanţa se realizează exclusiv prin e-mail, fax sau poştă.
Se judecă numai cauzele cu inculpaţi aflaţi sub puterea unei măsuri preventive ce necesită verificare periodică, cele ce ţin de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, ordonanţele preşedinţiale vizând minori, ordinele de protecţie şi speţele privind achiziţiile publice privind produsele medicale.
Actele şi înscrisurile se pot expedia la e-mail tr-iasi-reg@just.ro, fax 0232219660 sau prin poştă.
Nici la Curtea de Apel nu e mai mare lejeritate, doar urgenţele mai fac obiect de activitate. Astfel, pe Penal se mai dau termene doar la cauzele având ca obiect măsurile preventive privative/neprivative de libertate, indiferent de stadiul procesual al acestora, cauzele privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală şi cele în care există posibilitatea împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. Pe domeniul "Contencios administrativ şi fiscal", numai cererile de suspendare procedură atribuire, plângerile împotriva suspendării procedurii de atribuire şi achiziţiile publice derulate de unităţile medicale. La "Civil, conflicte de muncă şi asigurări sociale" mai rămân doar cauzele legate de suspendarea provizorie a executării hotărârii judecătoreşti, suspendare executare a hotărârii judecătoreşti, măsurile asiguratorii şi ordonanţele preşedinţiale în cauzele care privesc drepturile minorilor.
Evident, şi aici se suspendă programul cu publicul, înscrisurile se depun numai prin mijloacele de comunicare electronică la mail ca-iasi@just.ro sau fax 0232217808.
În plus, pentru studiul dosarului se recomandă utilizarea aplicaţiei "dosarul electronic", care se găseşte pe pagina de internet www.ca-iasi.ro. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau