Judecătorii i-au obligat pe patronii unui hotel-restaurant din Iaşi să plătească muzica”
Dimensiune font:
* proprietarii locantei au de plată suma de 14.929,24 lei, reprezentând „repararea prejudiciului cauzat artiştilor interpreţi” și a prestaţiilor artistice în domeniul audiovizual, „reprezentând triplul remuneraţilor datorate”
Disperaţi să mai recupereze cât se poate din pagubele provocate de pandemie, patronii unui hotel-restaurant ieşean, amplasat foarte aproape de Iulius Mall, au început o campanie agresivă de promovare a obiectivului în mediul online. Astfel, în postări se preciza că în incinta restaurantului se poate asculta muzică foarte bună, cu o calitate profesională a sunetului. Că, în camerele de hotel, se pot viziona filme şi concerte în HD etc.
Cei de la Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) au aflat cu totul întâmplător de existenţa micuţei locaţii turisitice, s-au uitat în registrele lor şi au constatat că patronii ieşeni nu plătesc drepturile de autor. Aşa că, la sfârşitul verii trecute, un inspector al asociaţiei a venit special la Iaşi pentru a face verificările în teren. A vorbit cu administratorii şi le-a spus acestora că trebuie să semneze contract şi să plătească taxele adiacente ultimilor trei ani. Ieşenii au refuzat, iar CREDIDAM a deschis proces.
La dosar, partea reclamantă a depus dovezi „cu privire la activitatea de comunicare publică a fonogramelor/fonograme publicate în scop comercial/de comerţ sau reproduceri ale acestora şi prestaţii artistice din domeniul audiovizual, care se regăsesc în pozele şi informaţiile postate pe site-ul de promovare turisticăaparţinând pârâtei. Astfel, din aceste dovezi rezultă că pârâta comunică public fonograme de comerţ/fonograme publicate în scop comercial/fonograme sau reproduceri ale acestora şi prestaţii artistice din domeniul audiovizual prin intermediul televizoarelor”.
Absolut bizar, patronii ieşeni n-au depus întâmpinare, iar procesul s-a judecat la Tribunalul Bucureşti. În motivarea sentinţei de alaltăieri, magistraţii de aici au subliniat că „se consideră comunicare publica orice comunicare a unei opere, realizată direct sau prin orice mijloace tehnice, făcută întrun loc deschis publicului sau în orice loc în care se adună un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenică, recitarea sau orice altă modalitate publică de execuţie ori de prezentare directă a operei, expunerea publica a operelor de artă plastică, de artă aplicată, fotografică şi de arhitectură, proiecţia publică a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, Inclusiv a operelor de artă digitală, prezentarea într-un foc public, prin intermediul înregistrărilor sonore sau audiovizuale, precum şi prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate. De asemenea, se consideră publică orice comunicare a unei opere, prin mijloace cu fir sau fără fir, realizată prin punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet sau alte reţele de calculatoare, astfel încât oricare dintre membrii publicului să poată avea acces ta aceasta din orice loc sau în orice moment ales în mod individual”.
În consecință, ieșenii au fost obligați la plata sumei de 14.929,24 lei, sumă ce reprezintă „repararea prejudiciului cauzat artiştilor interpreţi sau executanţi pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ/publicate în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice în domeniul audiovizual, reprezentând triplul remuneraţilor datorate”. De asemenea, i-a obligat să încheie contracte de licenţiere cu CREDIDAM. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau