Județul în care maghiarii „s-au înmulțit“. Ceangăii urmează școala în limba maternă

16_11zon

Dimensiune font:

| 11-02-2024 12:47

Peste 300 de elevi din județul Bacău învață integral în limba maghiară, în învățământul de stat la nivel preșcolar, primar, gimnazial și profesional, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

Este vorba de 275 de elevi la Școala Gimnazială „Dani Gergely” din Ghimeș și 42 de elevi de la Liceul Tehnologic Făget. Comuna Ghimeș-Făget se află la granița județelor Bacău și Harghita, iar maghiarii sunt majoritari (53%).

Aici predau 6 profesori din învățământul preșcolar, 9 în învățământul primar, 2 limba și literatura maghiară, 2 engleză, 2 matematică, 2 istorie și geografie, 2 religie, 2 educație fizică, 2 agricultură teroretică, unul agricultură practică și unul, educație muzicală.

La Inspectoratul Școlar Județean Bacău răspund de învățământul în limba minorităților naționale profesorii Margareta Nistor și Marieta Hârțescu, fiecare cu câte o fracțiune de normă (adică având și alte atribuțiuni profesionale, nu doar asta).

Datele oficiale contrazic însă entuziasmul însărcinatulului premierului ungar, Katalin Szili, care anul trecut a afirmat că dezvoltarea reţelei de învăţământ în limba maghiară în comunitățile locuite de ceangăi din județul Bacău se desfăşoară în forţă.

În județul Bacău există comunități numeroase de romano-catolici care se identifică a fi ceangăi, identitate disputată deopotrivă atât de autoritățile române, cât și de cele din Ungaria. La Recensământul din 2021, populația care s-a declarat maghiară în județul Bacău a crescut procentual cu 7% față de Recensământul din 2011, semn că anumite politici educaționale și ideologice ale Guvernului Ungariei dau rezultate.

Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova, vârful de lance al politicilor Budapestei față de catolicii din zonă

În ultimele trei decenii, un rol important în afirmarea identității maghiare a ceangăilor din Moldova l-a avut Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova (AMCM), care a beneficiat de finanțări din partea Guvernului Ungariei.

Dealtfel, țara vecină are stipulată în Constituție obligația de a-i sprijini pe maghiarii din afara granițelor, chiar dacă aceștia nu sunt maghiari, cum este cazul ceangăilor.

AMCM s-a implicat în renovarea unor grădiniţe, şcoli şi centre comunitare, cu sprijinul Guvernului Ungariei.

Mai mult, aceeași asociație se implică activ pentru băcăuanii care doresc să devină cetățeni ai Ungariei.

„Zi Consulară la Casa Maghiară din Bacău. Mâine, 6 februarie, între orele 11:00-15:00, delegația Consulatului Ungariei la Miercurea Ciuc va fi prezentă în Bacău, pentru a primi următoarele solicitări: depunere dosar pentru obținerea cetățeniei maghiare, depunere cereri pentru eliberare pașaport, depunere cereri pentru eliberarea certificatului de naștere, depunere cereri în cadrul programului de ajutor pentru copii ”Köldökzsinor", se arată într-o postare recentă a AMCM.

„În 34 de localităţi din regiune trăiesc aproximativ 55.000 de vorbitori de maghiară sau care se consideră ca fiind maghiari, iar în 22 de localităţi, aproximativ 2.200 de copii beneficiază şi de o masă pe zi, respectiv învaţă în limba maghiară şi îşi dezvoltă în mod continuu cunoştinţele despre cultura şi tradiţiile maghiare“ – a relatat Katalin Szili, citată de G4Media.

Afirmațiile oficialului maghiar sunt contrazise însă de autoritățile din Bacău, care afirmă că nu există forme private de învățământ în limba minorităților naționale și nici forme de discriminare (pozitivă)

„Nu există la nivelul județului Bacău alte forme sau unități de învățământ privat pentru predarea în limba minorităților naționale și/sau formarea elevilor în această limbă. Nu există colaborări private în unitățile de învățământ preuniversitar din județ prin care să se asigure anumite beneficii elevilor care aparțin minorităților naționale de natură să conducă la discriminarea celorlalți elevi care nu aparțin acestor minorități”, se arată în răspunsul semnat de inspectorul general Anca Egarmin, de la Inspectoratul Școlar județean Bacău, transmis ziarului Adevărul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ovidenia. Ziua Luminii
20/11/2024 14:05

În fiecare an, pe 21 noiembrie, creştinii prăznuiesc Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută in popor drept Vovidenia sau Ovideniile. Tradiţia spune că la Ovidenii, cunoscute ...

Două primării din Botoșani, scotocite de Poliția de Frontieră. Se caută funcționari acuzați de luare de mită din ppartea unor basarabeni, ruși și ucraineni
20/11/2024 13:44

Primăriile din oraşul Bucecea şi comuna Varfu Campului din judeţul Botoşani sunt vizate de percheziţiile din cursul dimineţii de miercuri efectuate de poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
20/11/2024 11:40

 COMUNICAT DE PRESĂ  20 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
20/11/2024 09:52

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
20/11/2024 09:12

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
20/11/2024 08:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
20/11/2024 08:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Vânzări record în sectorul imobiliar ieșean!
20/11/2024 08:39

* in primele zece luni din 2024, Iasul a bătut toate recordurile tranzactiilor imobiliare din ultimele decenii * au fost vandute 23.526 imobile, dintre care 8.145 apartamente, domeniu in care capitala Moldovei ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
20/11/2024 08:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei