La 18 ani, o adolescentă din Suceava a primit o a doua şansă la viaţă
Dimensiune font:
Șansa Andreei, de fapt, o minune, am putea spune, a fost oferită de neurochirurgii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi care au îndepărtat miraculos o tumoră de pe creier. Andreea a primit cadoul medicilor chiar de ziua ei de nume. „Încep să mănânc din nou. Îmi revin greu. Nu ştiu. Nu mă aşteptam să fie o problemă atât de mare. Eu ştiam că am probleme de mult timp şi nu aveam echilibru şi îmi tremura mâna, dar nu ştiam că am această problemă, atât de gravă”, spune Andreea Preabăn.
Andreea a fost adusă în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde echipa de neurochirurgi a decis să intervină chirurgical. „A fost diagnosticat cu o tumoră la nivelul creierului mic. Din păcate, nu am putut să-i facem ventriculostomie endoscopică, adică o cale anatomică de deblocare a lichidului cefalorahidian, datorită faptului că spaţiul era atât de comprimat încât nu permitea introducerea unui endoscop de 4 milimetri diametru. Împreună cu echipa medicală pe care o coordonez, ne considerăm nişte oameni normali care facem ceea ce trebuie să facă un medic. Pentru asta ne-am educat, pentru asta am fost educaţi, pentru asta ne educăm în continuare şi ne vom educa până nu vom mai putea ţine bisturiul în mână. Obligaţia noastră morală faţă de semenii noştri, faţă de această ţară, este să dăm înapoi ceea ce societatea ne-a putut oferi. Adică ne-a oferit un sistem de învăţământ în care să ne educăm, ne-a oferit posibilitatea să ne practicăm meseria aşa cum ne dorim, să avem toate dotările necesare şi cred că este normal şi firesc să se întâmple lucrul acesta. A fost o săptămână lungă pentru noi, pentru că fiecare caz l-am tratat cu toată seriozitatea, cu toată responsabilitatea şi am depus eforturi, atât fizice, cât şi psihice, ca lucrurile să meargă aşa cum trebuie”, a spus dr Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.
Cu abilităţi şi experienţă remarcabile, medicii au reuşit să efectueze cu succes operaţia delicată, oferindu-i tinerei şansa unei vieţi sănătoase. Efortul echipei medicale şi determinarea lor au fost cruciale în această intervenţie dificilă. „S-a intervenit chirurgical, s-a făcut o rezecţie maximală a acestei tumori, microscopic. Pacienta are o foarte bună evoluţie postoperatorie. Aşteptăm rezultatul anatomopatologic şi în funcţie de asta va urma sau nu tratamentul adjuvant, adică oncologic”, a spus dr Lucian Eva.
Decizii luate în fracțiuni de secundă atât de părinţii fetei, cât şi de doctori
În timp ce Andreea îşi reface planurile pentru viitor cu o determinare sporită şi o nouă apreciere pentru viaţă, visul său fiind să studieze fizica la o universitate de prestigiu, mama ei, Mihaela povesteşte lupta contra cronometru dusă de medicii ieşeni pentru salvarea vieţii fetei. „Domnul doctor a primit vestea doar prin telefon de la Suceava, nici măcar nu aveam loc în secţia dumnealui. Au preluat-o, iar a doua zi i-au făcut drenajul pentru că presiunea în creier era foarte mare, şi după două zile au operat-o. Operaţia a fost destul de dificilă, pentru că ne-a explicat domnul doctor că celulele care susţineau creierul erau foarte afectate. Fără operaţie nu ar fi supravieţuit”, spune Mihaela Preabăn.
Operaţia este considerată a fi un cadou al medicilor făcut tinerei fete chiar de ziua ei. Au fost decizii luate în fracțiuni de secundă atât de părinţii fetei, cât şi de doctorii din Iaşi. „Astăzi, de ziua ei, avem cel mai frumos cadou: trăieşte. Mulţumim pe această cale tuturor medicilor, oamenilor deosebiţi, oamenilor implicaţi, oamenilor care au făcut totul nu doar pentru ea, ci pentru toţi. Sunt îngeri şi redau viaţa. Dumnezeu lucrează prin mâinile lor, oameni deosebiţi. E o minune. O minune în faţa lui Dumnezeu, o minune că trăieşte. A renăscut a doua oară. Abia începe viaţa. Mulţumim că ne-a dat şansa asta să înceapă a doua viaţă. Viaţa ei”, spune mama fetei. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau