Liceenii ieșeni au lansat o campanie de prevenire a risipei alimentare
Dimensiune font:
Direcția Agricolă şi un important colegiu din Iaşi, Colegiul Tehnuc „Ioan C.Ştefănescu”, derulează o campanie de prevenire a rispei alimentare. Campania a adus zâmbete pe buzele a zeci de elevi dar şi informaţii utile acestora. Și adulții au de învățat cum să reinventeze reţetele de salate şi alte alimente de prin frigider sau cum să facă cumpărături astfel încât să nu mai arunce nimic la gunoi.
Andrei Podeanu este antreprenor. El i-a învăţat pe copii că niciodată nu se aruncă mâncarea la gunoi Chiar şi la restaurant. „Mâncați la restaurant sau undeva o shaorma, o…nu știu ce. Când mergeți la un fast food nu puteți să mâncați tot. Nu poți să mănânci o shaorma din aia întreagă sau o porție întreagă de mâncare. Porțiile sunt destul de mari. De câte ori aţi luat la pachet ceea ce a rămas? Niciodată! Ce se întâmplă cu ce rămâne? Se aruncă! Nimeni nu ia și refolosește acel produs. Și atunci nu este o rușine să luăm acele produse la pachet, să cerem și la pachet”, a spus Andrei Podoleanu.
Antreprenorul Gicu Roșca le recomandă elevilor şi profesorilor acestora să reinventeze reţelele culinare cu ceea ce e prin frigider. „Chiar dacă o să faceți altceva în viață, vă recomand întotdeauna să faceți lucrurile reinventate. Încercaţi să faceţi ceva cu ceea ce aveţi acasă, cu ceea ce găsiţi în frigider, să vă faceți feluri de mâncare în așa fel încât să fie invenţia voastră. Satisfacția o să fie cu totul alta și în plus alimentele voastre nu vor ajunge la gunoi. Nu mai luăm produse la ofertă de cumperi unul primești trei. Congelăm produsele care sunt în plus în frigider. Porționăm produsele în așa fel încât să le avem pentru o singură porţie de mâncare. Încercăm să reducem din cumpărături şi să inventăm. Salatele pot fi făcute cu absolut tot ce ai în frigider. Brânzeturi, chiar și carnea deja preparată. Putem să tăiem cubulețe și o punem într-o salată. Pâinea deja tare o putem face crutoate și să o adăugăm în salate”, a spus Gicu Roşca.
Elevii au avut de învăţat chiar şi de la profesorii lor despre cum pot fi folosite legumele din frigifer la tratament faciale sau pentru supa cremă cu crutoane din pâine veche. „Putem folosi legumele chiar şi la tratamente faciale. Dacă am făcut o salată și ne-au rămas legume, nu le aruncăm. Folosim pentru ochi, pentru ten. Mai avem pliculețele de ceai negru. Sunt foarte bune, le ținem la frigider, iar când ajungem acasă obosiți după o zi îndelungată le punem pe ploape și ne relaxăm 10 -15 minute. Cojile de ceapă și de nucă le folosim la nuanțarea părului sau tratarea părului. Dacă am văzut că leguminoasele din frigiderul meu s-au veștejit puțin le adun pe toate și facem o supă cremă de legume. Aleg pâinea cea mai veche şi fac crutoane. Și mai am un tips. Cozonacul. Eu prepar cozonacul acasă. Dacă fac mai mult patru-cinci și mai rămân nu-i arunc. Pun la congelator. Și scot atunci când vreau să fac ori frigănele ori budincă de cozonac la cuptor”, a spus Gina Ghiorghiu, maistru instructor la Colegiul Tehnic IC Ştefănescu.
Cei de la Direcţia Agricolă au spus că nu este deloc greu să împiedicăm risipa alimentară. Ei au anunţat că astfel de acţiuni vor mai fi făcute şi în viitor. „Este o acţiune desfăşurată în parteneriat cu Liceul IC Ştefănescu dar şi în parteneriat cu antreprenorii locali care încearcă să le explice elevilor cum să proceseze şi să facă produsele cât mai accesibile, să nu mai fie aruncate inutil. Noi avem o mentalitate de a cumpăra foarte, foarte mult şi de a ne aglomera frigiderul. Producătorii locali şi aceşti elevi încearcă să demonstreze că din produse care se degradează în frigider se pot face meniuri, salate, foarte delicioase şi foarte bune”, a spus Roxana Florea.
Statisticile arată că în România se risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 74 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra este uriașă şi ne plasează la jumătatea clasamentului european. Cele mai multe alimente se aruncă din gospodăriile individuale, urmate fiind de domeniul HoReCa. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau