Lovitură imobiliară incredibilă: Universitatea de Medicină din București revendică Pădurea Bucium

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 31-07-2020 09:02

 În baza unei documentații controversate și a unei ștampile aruncate pe o cerere, reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București sunt la un pas de a pune mâinile pe o avere de zeci de milioane de euro, constituită din peste 100 hectare de pădure și aproape 70 de hectare de teren arabil. Imensa suprafață este situată la marginea Iașului și face parte din pământul administrat de comuna Schitu Duca, la doar câțiva kilometri de zona rezidențială Bucium, un paradis imobiliar. Juriștii instituției de învățămînt superior medical din Capitală susțin că dețin acte și documente vechi de un secol și pot demonstra oricînd că terenul valoros de 170 de hectare a aparținut încă din vechime UMF Carol Davila București. În acest sens, aceștia pun presiune pe autotitățile ieșene ca să le fie retrocedată toată averea fabuloasă, obținînd undă verde atît din partea justiției, cît  și a BEJ Vladimir Zabolotnâi.

Primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, acuză că totul nu este decît un aranjament dubios și susține că instituția de învățământ superior  medical din București nu deține nici un metru din terenul comunei.

„Ei pot  spune orice. Noi nu am identificat nici un teren care să le aparțină. Pur și simplu se uzează de o simplă ștampilă, pe o cerere. Nimeni nu a făcut până acum dovada dreptului de proprietate astfel încît propunerea mea va fi întotdeauna de invalidare”, a explicat edilul.

În replică, UMF Carol Davila București vrea să execute silit Comisia Locală de Fond Funciar Schitu-Duca, dar și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Iași, ultima fiind reprezentată de Instituția Prefectului Județului Iași.   

Pădurea Bucium, în pericol! O avere însumând zeci de milioane de euro de la marginea Iașului, situată la granița comunei Schitu  Duca, este în pericol de a încăpea pe mâinile bucureștenilor. Oficialii Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din Capitală revendică în justiție peste 170 de hectare de teren, din care 70 la sută reprezintă pădure, iar restul de 30 la sută reprezintă teren arabil. Terenul valoros face parte din averea comunei Schitu-Duca și este amplasată la o aruncatură de băț de zona rezidențială Bucium, un adevărat paradis imobiliar. Sub pretextul că dețin acte și documente foarte vechi de prin anii 1900, juriștii instituției de învățământ superior medical din București vor să oblige autoritățile ieșene să restituie imensa avere de la marginea orașului. Prima solicitare de restituire a fost înaintată Primariei Schitu Duca în primăvara anului 1993, aceasta fiind înregistrată în documentele instituției. Pe parcurs, funcționarii și inginerii din Schitu Duca au verificat toate actele și registrele agricole începînd din anii 50 însă nu au descoperit nici o urmă care să dovedească că pământul cu pricina ar fi aparținut în vechime bucureștenilor.

Executorul ieșean Vladimir Zabolotnâi e de partea bucureștenilor 

Cu timpul, toate solicitările venite din partea UMF Carol Davila au primit aviz negativ și au fost tratate cu indiferență atît de Comisia de Fond Funciar Schitu Duca cît și de Prefectura Iași. Totul pănă în ianuarie 2018 cînd magistrații Tribunalului Iași au admis apelul declarat de reclamanta UMF Carol Davila și au obligat Primaria din Schitu Duca dar și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de proprietate privată asupra Terenurilor, să soluționeze cît mai repede cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulată de instituția de învățământ superior medical.  Mai precis, judecătorii i-au obligat pe membrii celor două comisii de fond funciar să emită o decizie în acest sens și să spună concret dacă terenul cu pricina aparține sau nu bucureștenilor. Deoarece acest lucru nu a  fost făcut, reprezentanții UMF Carol Davila nu au mai așteptat și s-au adresat direct executorului judecătoresc.  Totodată, juriștii instituției de învățământ superior medical, prin intermediul BEJ Vladimir Zabolotnâi au procedat la întocmirea unui titlu executoriu demarând rapid executararea silită. Ulterior, Judecătoria Iași a admis cererea de încuviințare a executării silite formulate de executorul Zabolotnâi, și i-a obligat pe membrii celor două comisii de fond funciar să soluționeze cît mai repede solicitarea de reconstituire a dreptului de proprietate formulat anterior de reprezentanții UMF Carol Davila.

Oficialii UMF Carol Davila susțin că dețin acte și documente valabile, vechi de un secol

În urmă cu aproape două decenii, bucureștenii au înaintat o cerere de retrocedare către Primăria Schitu Duca, susținînd că dețin acte și documente vechi din care reiese faptul că cca 170 de hectare de pădure și teren arabil, situat la marginea orașului, le aparțin. În acest sens, au solicitat reconstituirea în natură a pămîntului, ori un alt amplasament, iar în cazul în care reconstituirea proprietății nu mai este posibilă, se mulțumesc cu acordarea de despăgubiri. Pe parcurs însă, toate somațiile și demersurile bucureștenilor au fost luate în derîdere ori tratate cu indiferență, pînă cînd gluma s-a îngroșat. După prima rundă cîștigată în justiție, reprezentanții UMF Carol Davila au prins aripi și au susțiut că vor lupta pînă la capăt pentru a intra în posesdia celor 170 de hectare de teren, din care peste 100 reprezintă Pădurea Bucium. Decizia judecătorească i-a luat prin surprindere atît pe primarul comunei Schitu Duca cît și pe membrii celor două comisii de fond funciar, care s-au decis să trateze problema cu maxim interes, fiind în joc averea imensă a comunei dar și a Județului Iași. ,,Am solicitat obligarea celor două comisii de fond funciar la emiterea unei hotărîri prin care să soluționeze în mod pozitiv cererea de retrocedare, respectiv să dispună retrocedarea în natură a suprafeței revendicate. Apoi, am cerut obligarea Comisiei Locale Schitu Duca să înainteze Comisiei Județene Iași propunerea de retrocedarre în natură pe vechiul amplasament și obligarea emiterii unei hotărîri în acest sens. Mai precis, emiterea rapidă a unui titlu de proprietate. În cazul în care retrocedarea în natură nu mai este posibilă, solicităm acordarea de despăgubiri,, au precizat juriștii și avocații UMF Carol Davila București. Aceștia din urmă mai susțin că, dețin acte și documente valabile foarte vechi, de aproape un secol, care demonstrează faptul că pământul despre care se face vorbire, aparține de drept Medicinei din Capitală. Pînă în prezent însă, juriștii instituției de învățământ superior  medical din București nu au demonstrat, cu subiect și predicat, că sunt stăpînii Pădurii din Bucium.

Instituția Prefectului a contestat totul în justiție

 Nemulțumiți de cursul acestui proces, autoritățile ieșene, prin Instituția Prefectului Județului, au contestat totul în instanță și au susținut că ,,executarea silită nu se poate face decît dacă creanța este certă, lichidă și exigibilă,,. Prin urmare, executarea silită a fost pornită în mod prematur și nelegal față de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor. În dosarul de executare nr. 552/2020 al BEJ  Vladimir Zabolotnâi a fost pusă în executare o creanță care nu este exigibilă,, se menționează în contestația semnată și parafată atît de prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, cît și de subprefectul Marian Tuduran. Executarea silită demarată la inițiativa UMF Carol Davila București, pe tema retrocedării celor 170 de hectare de pădure și teren arabil, prin intermediul executorului judecătoresc Zabolotnâi, l-a luat prin surprindere și pe edilul din Schitu Duca. Mihai Mihalache a spus că totul nu a fost decât un aranjament și că întreg cursul acestei s-a datorat unei bîlbîieli, unor neînțelegeri.

Mihalache: ,,UMF nu deține nici un metru de pământ. Am verificat toate registrele agricole,,

Contactat telefonic, edilul comunei Schitu-Duca, Mihai Mihalache, a avut o opinie devastatoare la adresa reprezentanților UMF Carol Davila București.

,Au vost verificate toate registrele agricole și documentele cadastrale din Primărie, din anii 50 și pînă în prezent. S-a stabilit că reclamanții nu dețin nici măcar un singur metru de pământ în Schitu Duca. Ei pot spune ce vor. Totul s-a datorat unei solicitări depuse la noi în anul 1993, acesta fiind ștampilată la repezeală de un funcționar care nu a știut ce se întîmplă. Acum reclamanții uzează de o ștampilă. A fost o bîlbîială și pentru acest lucru am dat și declarații la poliție. Pînă acum noi nu am identificat nici o palmă de pământ care să aparțină celor din București. Terenul despre care se face vorbire aparține localnicilor. Acum ce face instanța?. Ne spune nouă să ne pronunțăm cu da sau nu. Noi am spus NU. Vin ei acum, după zeci de ani, și ne zic nouă că terenul este a lor. Nu e corect și normal. Eu am trei întrebări concrete și firești către avocații și juriștii reclamanților. Unu: să facă dovada actului de proprietate autentificat pentru cele 170 de hectare pe care le solicită. Doi: să facă dovada expropierii la data respectivă, deci să ne comunice concret cînd i-ar fi expropriat Statul Român. Și întrebarea nr. 3: reclamantul (n.r.- UMF Carol Davila) să depună rapid dovada că au fost expropiați în baza Legii 1/2000 și pe Legea 10. Au termen final pînă pe  7 august 2020, ca să facă acest lucru. Propunerea mea va fi însă de invalidare pentru totdeauna,, a conchis Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei