Mafia PSD Botoșani a furat banii! Heliport de milioane bun doar pentru poze

9

Dimensiune font:

| 22-09-2024 16:21

Autorităţile judeţene şi nu numai au reuşit, încă o dată, să dea dovada neputinţei şi a superficialităţii când vine vorba de a face ceva pentru botoşăneni. Prezentat cu atâta fast şi mândrie, chiar şi cu mari întârzieri faţă de data preconizată, heliportul din municipiul Botoşani este folosit mai mult pentru pozele oficialităţilor şi doar când este vreme frumoasă. Au ajuns să o recunoască, chiar dacă pe jumătate, chiar şi cei care operează acest heliport.

„Monitorul de Botoşani” a fost singurul ziar din judeţ care a prezentat în dese rânduri problemele de la heliport, de la lipsa terenului necesar, până la locaţia extrem de problematică, problemele vecinilor din zonă sau dificultăţile exprimate chiar de piloţi la aterizare/decolare, nimeni nu a părut să-şi bată capul cu adevărat cu acest proiect, singurul scop fiind de a-l duce la bun sfârşit. Aşa se face că, la nici un an de la inaugurare, heliportul stă mai mult nefolosit.

Asta deşi elicopterul SMURD aterizează uneori şi de două ori pe zi în municipiul Botoşani, însă piloţii de la Iaşi preferă terenul de sport de la Unitatea Militară 01189. Locul în care, de altfel, se ateriza şi până la inaugurarea heliportului. 1,5 milioane de lei băgaţi în heliport Problemele au început să se resimtă tot mai pregnant din luna iulie. De atunci şi până în prezent, elicopterul SMURD a aterizat 12 ori în municipiul Botoşani. Dintre acestea, nouă aterizări au fost efectuate pe terenul UM01189, în ciuda existenţei heliportului în care s-au investit peste 1,5 milioane de lei. Motivele au fost variate, de la condiţii atmosferice neprielnice, cum ar fi câteva coduri meteo de vânt pentru Botoşani, până la dorinţa piloţilor de a ateriza în siguranţă, ceea ce heliportul nu le oferă.

Piloţii nu îl consideră sigur Reprezentanţii IGAv recunosc, şi nu prea, problemele pe care le pune aterizarea/decolarea pe heliport. Într-un răspuns pentru „Monitorul de Botoşani”, cei de la Bucureşti spun că „în cadrul misiunilor operative, decolarea şi aterizarea se execută la aprecierea şi decizia comandantului de echipaj, după evaluarea locului de aterizare/decolare la/de la intervenţie, cu respectarea legislaţiei şi regulamentelor în vigoare, vizând siguranţa persoanelor aflate la bord, a aeronavei si a mediului înconjurător.

Referitor la misiunile precizate de dumneavoastră, vă informăm că, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, comandantul de echipaj a luat decizia de a ateriza pe terenul din cadrul UM 01189, cu informarea prealabilă a personalului care asigura transportul victimelor/pacienţilor la/de la elicopter”, arată căpitanul Eugen Fricosu, purtătorul de cuvânt al IGAv. Cu alte cuvinte, piloţii nu consideră sigur heliportul de cele mai multe ori. Asta în condiţiile în care de multe ori aceştia comunică direct de la plecarea din Iaşi că vor ateriza la unitatea militară, fără a mai lua în calcul măcar heliportul. Una dintre problemele invocate de piloţii de la baza aeriană din Iaşi este spaţiul mic de manevră pe heliport. Din cauza unui perete fonoabsorbant de o parte şi a unor case de alta, aparatul de zbor nu poate devia aproape deloc de la traiectorie în momentul aterizării sau decolării.

Ori, tocmai spaţiul îngust crează o serie de curenţi care pot devia aparatul de zbor când se află la doar câţiva metri de sol. Atunci este și în poziţia cea mai vulnerabilă. Nicio aterizare nocturnă Mai mult, suprafaţa care a fost inaugurată şi sfinţită de şefii judeţului este, teoretic, autorizată şi pentru zboruri de noapte. Nici măcar un astfel de zbor nu a fost, însă, efectuat de la inaugurare şi până în prezent. De altfel, acesta fusese unul dintre principalele atu-uri prezentate la inaugurare. „Este un proiect de suflet, întrucât vine în continuarea primului proiect în care SMURD-ul a fost implementat în Republica Moldova. Și care vine ca o continuare a îmbunătățirii serviciilor medicale de urgență. Ne aflăm la inaugurarea heliportului Botoșani, primul aerodrom certificat în județul Botoșani.

Era nevoie, întrucât în întreg județul Botoșani nu există un aerodrom certificat. În mod special acesta aduce un plus pentru zborurile de noapte”, a declarat la acea vreme inspectorul general de flotilă aeriană, Cătălin Paul Dache. De la idee la inaugurare au trecut cinci ani Ideea unui heliport a fost pusă pe tapet în 2018. Evident, președinta CJ, pesedista Doina Federovici, pe atunci senatoare, se lăuda că a sprijinit ideea. Nici nu se putea altfel. Până la heliport, elicopterele medicale aterizau la marginea orașului, pe un teren de sport al MApN sau la Poligonul ACR. Pe timp de noapte bolnavii erau trimiși la aeroportul Salcea și preluați de acolo. A apărut proiectul european ce acorda finanțare europeană pentru heliporturi în șapte orașe din România și Republica Moldova.

Unul dintre orașe era Botoșani. În 2019 a început proiectarea și studiul de fezabilitate, identificarea terenului. Construcția efectivă a început abia în vara lui 2022 și s-a încheiat în decembrie 2022, cu puțin timp înaintea expirării perioadei de finanțare. Dacă nu era gata până la finele anului se pierdea finanțarea și pentru celelalte orașe, deci am dat emoții cu heliportul nostru la o grămadă de lume. Cel din Botoșani a costat 1,5 milioane lei. Din 2022, heliportul a fost nefolosit până la inaugurarea de la finele lui octombrie 2023. La inaugurare, şefa judeţului îl prezenta ca o mare realizare. „Astăzi se finalizează, practic, un proiect foarte important pentru județul nostru. Pentru mine este un proiect de suflet și am luptat ca acest proiect să fie implementat aici, la Botoșani. Noi, ca autoritate locală, îl considerăm ca fiind parte componentă a sistemului de modernizare a sănătății botoșănene pentru că avem foarte multe investiții și această investiție, practic, o considerăm o continuare a modernizării sistemului sanitar”, spunea Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Ce e heliportul din Botoșani Heliportul din Botoşani este, în fond, o platformă betonată, cum are orice gospodar în curte. Evident, caracteristicile sunt altele, dar în mare asta înseamnă un heliport la sol, o platformă betonată și un drum de acces. Heliportul din Botoșani situat pe strada Uzinei nr. 3 (lângă sediul ISU) are 15×15 metri, balizaj și semnalizare aferentă pentru aterizarea pe timp de noapte și un drum de acces spre platforma respectivă. Poate ateriza un singur elicopter, nefiind loc pentru două aparate de zbor. Mai mult, nici noile elicoptere Black Hawk de la SMURD nu pot ateriza acolo. Deci nu e o mare minune a ingineriei, nici o realizare extraordinară. Este doar o platformă betonată și vopsită cu diverse simboluri, balize, lumini de noapte, drum de acces. În orice țară normală doar se anunța darea în folosință, la Botoșani s-a făcut o serbare….

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Hoții de lemne prind curaj. Justiția n-are chef de ei!
26/09/2024 23:08

* chiar dacă sunt prinşi in flagrant, hotii nu riscă mare lucru * din cele 38 dosare aflate in acest an pe rolul instanţelor din judeţ, in unul singur s-au pronunţat condamnări, şi acestea cu suspendare ...

Crește infracţionalitatea la graniţa de Est!
26/09/2024 23:03

* poliţiştii de frontieră din Iasi au intocmit, de la inceputul anului, 48 de dosare penale, dublu faţă de anul trecut, pentru infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat şi un dosar penal pentr ...

Tentativă de jaf la o bancă din Iași
26/09/2024 21:08

În seara de 26.09.2024, in jurul orei 18.05, politistii din Iasi au fost sesizati prin apel 112 de către sediul central al unei unităti bancare, despre faptul că, la ora 17:20, intr-o sucursală din mu ...

Un fost pacient de la Grajduri a răpit un copil şi l-a violat pe malul Bahluiului
26/09/2024 20:10

* victima are doar şapte ani, n-a putut da prea multe amănunte * infractorul a fost identificat după imaginile camerelor de supraveghere a Biroului Management Trafic Recidivist, Petru L. a stat caţiva ani ...

Un tâlhar scandalagiu se plânge că are rău de înălţime
26/09/2024 20:09

 * condamnat cu suspendare, el trebuie să presteze muncă neremunerată in folosul comunităţii * nu vrea şi a invocat faptul că ar fi inapt pentru efort * magistraţii nu l-au crezut Vasile N. din Mi ...

„La o bere cu un cercetător”. UAIC își mută laboratoarele la Palas
26/09/2024 20:07

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) ii invită pe ieseni să exploreze fascinanta lume a ştiinţei la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”. E ...

În arestul preventiv, după ce a smuls două lănţişoare din aur
26/09/2024 20:05

Marian C. stă deja de două luni in arestul preventiv şi va rămane după gratii cel puţin pană la terminarea procesului in care este judecat pentru talhărie. Tanărul a operat pe timp de zi, fără nicio ...

O sută de specialiști în neuroștiințe și-au dat întâlnire la Iași
26/09/2024 20:04

Personalităţi din domeniul neuroştiinţelor se intalnesc la Iaşi, in perioada 9-12 octombrie, cand este organizată a VI-a ediţie a Congresului Naţional de Neuroştiinţe Moderne din Romania. 100 de speak ...

Start cazărilor în campusul „Tudor Vladimirescu”
26/09/2024 20:00

* pentru o cameră de cămin in campusul „Tudor Vladimirescu” preturile pleacă de la 270 de lei, in camerele de patru persoane, cu baie pe hol, si ajung la 550 de lei de persoană pentru camere de ...

Moda vintage. Călătorie în timp prin garderoba bunicii
26/09/2024 17:12

Orice intoarcere in trecut are farmecul ei fie că răsfoim un album cu fotografii, vizităm un muzeu sau un anticariat. Există o frumusete aparte in a ne intoarce in trecut, la momentele cand fiecare detaliu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei