Magistraţii au dispus executarea silită a 593 de ieşeni, în câteva zile!
Dimensiune font:
* procentual, înseamnă 2,76% din totalul proceselor * în 95% dintre cazuri, s-a dat câştig de cauză reclamanţilor * judecătorii păşcăneni sunt, în continuare, lideri detaşaţi la acest capitol * la mare distanţă, urmează Hârlău şi Răducăneni * magistraţii din reşedinţa de judeţ nu sunt deloc interesaţi de asemenea speţe; au dat doar 19 sentinţe
În cele două luni şi jumătate ce s-au scurs din acest an, instanţele din întregul judeţ au pronunţat sentinţele în 593 dosare civile ce au avut ca obiect „încuviinţare executare silită”. În fapt, ieşenii „strânşi cu uşa” ca să-şi plătească datoriile sunt mult mai mulţi. Asta pentru că Agenţia Naţională de Adminitrare Fiscală nu are nevoie de procese pentru a decide popriri pe conturi ori salarii, sechestrări de bunuri etc. În aceste 593 dosare, reclamanţii sunt persoane fizice ori juridice care, prin astfel de demersuri, încearcă să-şi recupereze sumele de bani ce li se cuvin în urma unor înţelegeri prealabile cu debitorii.
Procentual, aceste speţe înseamnă 2,76% din totalul proceselor aflate pe rolul instanţelor ieşene şi soluţionate până în momentul de faţă. Spre deosebire de celelalte dosare de pe „civil”, încuviinţările de executare silită se judecă foarte repede, un termen, maxim două. În marea lor majoritate, petenţii sunt executorii judecătoreşti, care acţionează în numele creditorilor.
560 dintre cei care au pornit asemenea acţiuni, adică 95%, au avut câştig de cauză. Doar şapte respingeri, 16 s-au finalizat cu declinări de competenţă, a fost constată o singură perimare, iar unui pârât i-a fost acceptată cererea de suspendare a executării, obţinând astfel o mare gură de oxigen.
Respingerile s-au datorat, în special, unor gafe copilăreşti comise de către petenţi. De exemplu, Judecătoria Răducăneni a respins, pe 17 februarie, solicitarea unei bănci de a încuviinţa executarea silită a unui client pentru suma de 843,17 lei (debit principal, dobânzi şi penalităţi). „Creditoarea a depus un contract linie de credit, însă din cuprinsul acestuia nu rezultă data la care suma solicitată a devenit exigibilă, nefiind prevăzut termenul de restituire a sumei. De asemenea, nu se poate stabili nici modul de calcul al penalităţilor. S-au cerut relaţii suplimentare băncii, aceasta n-a răspuns. Astfel, reţine instanţa că creditoarea nu a făcut dovada că datoria debitorului este în prezent exigibilă, creanţa neputând fi admisă la executare în aceste condiţii”, se arată în motivarea sentinţei.
Numărul datornicilor este mult mai mare în mediul rural
Cei mai sârguincioşi în judecarea dosarelor de executare silită rămân, în continuare, magistraţii păşcăneni, lideri detaşaţi la acest capitol. De la începutul anului, aceştia au dat verdictul în 381 dosare, adică aproape două treimi din total. Pe locul doi, la mare distanţă, se află cei de Judecătoria Hârlău, cu 124 sentinţe, podiumul fiind încheiat de Judecătoria Răducăneni, cu 69 cazuri.
Suprinzător, instanţele din reşedinţa de judeţ, adică Tribunalul şi Judecătoria Iaşi, nu par interesate în asemenea speţe, au dat doar 19 sentinţe (13 de către Tribunal şi şase de către Judecătorie). O posibilă explicaţie e aceea că numărul datornicilor este mult mai mare în mediul rural.
Rata mare de succes, 95%, a petenţilor se explică şi prin aceea că, de foarte multe ori, debitorii află prea târziu de chemarea în judecată. Fie nu-şi verifică zilnic corespondenţa, fie nu mai locuiesc/activează la adresa unde vine citaţia. Ei au termen de numai 15 zile pentru a depune întâmpinare, dacă n-o fac în acest interval de timp, şansele de a scăpa sunt practic nule. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau