Mare degustare de cireșe, la USV
Dimensiune font:
Mai mici sau mai mari, roșii sau albe, cireşele sunt, fără dubii, delicatesa acestei perioade. Universitatea de Științele Vieții din Iași a avut grijă să adune cât mai multe soiuri în fața pofticioşilor, la cea mai mare degustare de cireșe din oraș. Nu mai puţin de 23 de soiuri au fost aduse de producătorii locali, nelipsind nici soiurile noi.
Printre soiurile noi, multe aduse din afara țării, cele cu cireșe cărnoase și foarte aromate, producătorii au adus cu ei şi „boamba de Cotnari”. Aceasta este una dintre cireşele renumite din zona Moldovei, mai ales că se cultivă pe teritoriul ţării noastre de peste patru decenii.
Gustul uşor amărui şi culoarea - un galben roziatic, atrage pofticioșii, dar de cele mai multe ori este folosită în industrie şi mai puţin în consumul de zi cu zi. Nu același lucru putem spune despre soiurile precum Carmen, Tamara sau Stella. Fie ca sunt românești sau străine, toate au fost gustate pe nerăsuflate, la Universitate. „Încercăm să fie o sărbătoare pentru că zona Iașului este una plină cu cireșe, care sunt fructe de sezon și e și perioada lor. Sunt o parte dintre soiurile care se recoltează în această perioadă, știm că sunt și probleme din cauza climei, au fost și producători unde au fost distruse în totalitate plantațiile… Vom avea pentru degustare 31 de probe. Avem posibilitatea să vedem ce oferă județele din Moldova în materie de cireșe”, spune prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale.
Clima le-a creat probleme
În ultimii ani, vremea le-a dat bătăi de cap grave producătorilor care, în cele din urmă, au fost nevoiți să se adapteze. Așa au ajuns să existe multe soiuri noi și în livezile românești. „Trebuie să le asigurăm plantelor condițiile necesare, irigare, plus protecție pentru culture. Unele țări avansate, precum Spania, produc cireșe în spații protejate. La fel va trebui să ne orientăm și noi, chiar dacă cheltuielile sunt mai ridicate”, adaugă Vasile Stoleru.
„Toată lumea văd că vorbeşte acum de soiul nostru pe care îl avem aici, pe nume Marisa. Este o cireaşă de un calibru foarte mare, este un soi din Italia, un soi de calibru foarte mare, cu pulpă crocantă-dulce. Un soi foarte apreciat pentru consumatori. Noi mai avem un soi tot din categoria star. Avem black star - cireaşa neagră, e un soi, la fel, foarte frumos, pulpa tare, crocantă”, explică Costel Filip, producător din județul Iași.
De la tradiţie, trecem însă la aromele noi... de altfel cele mai apreciate de vizitatori.
„Am avut şi consultanţă din afară, tehnologii, schema de tratament, de fertilizări”
Soiurile noi, aduse din ţări cu climă mai blândă în sezonul rece și cu mai puține precipitații violente în cel cald, sunt testate în ultimii ani și pe teren românesc. La fel şi tehnologiile. „Noi am avut şi consultanţă din afară, tehnologii, schema de tratament, de fertilizări. În ultimii cinci ani, dacă ne uităm, nu e un an ca altul, fiecare an e cu problema lui, ori prea multe, ori prea puține precipitaţii, dar în ultimul timp prea puţine. Când vin, vin toate deodată”, adaugă Costel Gaina, producător de cireșe din Cotnari.
Cele mai apreciate soiuri au fost, anul acesta, Stella, Van şi Tamara. „Sunt foarte gustoase, foarte mari și suculente, aromate, păcat ca nu e cu vânzare ca as lua și acasă. Mi-a plăcut Marisa și Stella. E o degustare. Fiecare are particularitățile ei. Nu știam că sunt atâtea soiuri”, spune o ieșeancă venită la degustare.
În total, au fost 31 de probe de cireșe aduse la degustarea. Fiecare fruct a primit calificative de la 1 la 5, în funcție de formă, culoare, mărime, textură şi gust. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau