Marele premiu Euroinvent a plecat la Timișoara
Dimensiune font:
* Cele mai bune dintre cele peste 500 de invenţii şi proiecte, aparţinând cercetătorilor şi oamenilor de ştiinţă din peste 40 de ţări, au fost premiate în cadrul unui eveniment special organizat la Palatul Culturii din Iași * Marele premiu al celei de-a XIV-a ediţii a Euroinvent - Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării, a plecat spre Timişoara
Palatul Culturii a fost gazda unui eveniment prin intermediul căruia Iaşul a devenit polul cercetătorilor şi inventatorilor din toată lumea, fiind pentru a paisprezecea oară gazda Euroinvent – Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării. La ediţia din acest an a Euroinvent au participat 680 de proiecte, peste 500 dintre ele fiind prezentate fizic la Iaşi. Toate au fost prezentate şi jurizate de specialişti din toată lumea.
Un juriu internaţional a acordat Marele Premiu Ştiinţific şi trofeul EUROINVENT 2022 Universităţii Politehnice din Timişoara şi echipei conduse de Corneliu Birtok-Băneasa, pentru complexitatea şi numărul mare al invenţiilor şi cercetărilor cu care a participat la eveniment.
Prof.Ion Sandu: „Invenţiile mi-au adus 658 de medalii şi 320 de ordine”
Profesorului Ion Sandu, de la Forumul Inventatorilor Români, i-a revenit Premiul Special pentru Celebrarea a 70 de ani, pentru impactul major pe care îl are asupra inventicii din România şi pentru numărul mare de invenţii create. „Sunt emoţionat şi fericit că am ajuns la cea de-a XIV-a ediţie. Am ieşit la pensie cu 188 de cărţi de autor, 1506 lucrări publicate în majoritatea lor în străinătate, 200 de invenţii, 700 de inventatori. Invenţiile mi-au adus 658 de medalii şi 320 de ordine. Am dezvoltat 24 de doctori români şi 10 străini. Am fost foarte mândru să am doctori străini cu "Summa cum laudae", excelenţi în evaluarea lor patrimonială. Tinerii ar trebui să urmeze aceste căi bătătorite de noi şi să aducă lauri României”, a spus profesorul dr Ion Sandu.
Premiul pentru cel mai tânăr inventator „Andi Dwi PUTRA” a fost acordat unei echipe din Malaezia, care a fost prezentă la Iaşi cu un număr mare de studenţi şi cu multe dintre lucrările lor. Un premiu acordat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi a ajuns la cercetătorii de la ICECHIM Bucureşti, în timp ce Cyber Life Award i-a revenit echipei WIIPA Taiwan.
Premiul pentru Medicină i-a fost acordat echipei de la Universitatea din Craiova, coordonată de prof. Daniela Tarniţă, pentru o proteză a cotului. Premiul pentru colaborare - Sinergy Award a fost câştigat de echipa coordonată de Petronela Garoi de la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei.
De asemenea, Alina Vlădescu, de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Optoelectronică-INOE 2000, a primit Premiul Pro Scientia et Innovatio, iar echipa de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, judeţul Iaşi a primit Premiul pentru Agricultura Viitorului (Agro Future Prize).
Euroinvent a fost organizat sub egida Festivalul Internaţional al Educaţiei 2022 şi sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, fiind singurul eveniment din România care se desfăşoară cu sprijinul IFIA - International Federation of Inventors' Associations şi WIIPA - World Inventions Intellectual Property Associations.
Euroinvent este organizat de Asociaţia Forumul Inventatorilor Români, Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă, prin Centrul Europe Direct Iaşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu celelalte universităţi ieşene şi partenerii din străinătate. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau