Medicii de la Neurochirurgie au făcut o nouă minune
Dimensiune font:
Un băiat de 13 ani, din Galaţi, poate spune că s-a născut a doua oară. Părinţii l-au dus la mai mulţi medici pentru a afla de ce copilul lor nu mai poate merge şi are dureri de spate insuportabile. Niciunul din medicii din oraşul său nu i-a dat vreo şansă. Însă, miracolul a făcut să se adreseze şi medicilor din Iaşi. Aceştia i-au descoperit o tumoră de 20 de cm care cuprindea șapte vertebre.
Părinții nu s-au lăsat cuprinşi de deznădejde şi au căutat o soluție. Au găsit-o la Spitalul de Neurochirurgie, unde au fost întâmpinați cu brațele deschise şi au întâlnit o echipă de specialiști neurochirurgi dedicată și experimentată a luat în primire cazul copilului și a început o intervenție chirurgicală complexă pentru a elimina tumora spinală de 20 de cm, care cuprindea șapte vertebre. „Se tot plângea că îl doare spatele. L-am dus la medicul de familie. Medicul mi-a dat o cremă, pastile, și tot nu i-a trecut. Doar i s-a ameliorat puțin. L-am rugat să-mi dea o trimitere la spital. M-am dus de urgență la Galați. Am stat două săptămâni. M-au trimis la Iași. Ca orice părinte pentru copilul lui, ne-am rugat la Dumnezeu, am plâns, am suferit pentru că doctorul din Galați nu îi dădea șanse, că s-ar putea să rămână paralizat, că s-ar putea, Doamne ferește ... ce e mai rău. Acum mulțumim lui Dumnezeu că e bine. Numai drumuri, numai gânduri. Bine că a fost bine. Mulțumim lui Dumnezeu”, spune Maria, mama băiatului declară mama băiatului.
Intervenția a fost una dificilă, dar neurochirurgii au luptat cu înverşunare pentru viața micului pacient.
Cu abilitățile lor excepționale și cu echipamentul de ultimă generație, au reușit să elimine tumora cu succes, deschizând astfel calea pentru recuperarea copilului. „Copilul în vârstă de 13 ani a ajuns la noi în clinică pentru faptul că nu mai putea merge. Ceea ce noi numim deficit motor la nivelul membrelor inferioare, un deficit motor parțial. Deci el mai păstra ceva mișcări la nivelul picioarelor. Asta după ce timp de două săptămâni a stat la spitalul din Galați pentru investigații, unde s-a efectuat și o biopsie dintr-o leziune tumorală care se extindea de la a 11-a vertebră dorsală, până la nivelul coloanei sacrale. Deci o leziune extrem de întinsă pe aproximativ șapte corpuri vertebrale, ceea ce este enorm. Acest lucru ne-a pus și nouă dificultăți în ceea ce privește abordarea acestui caz, pentru că nu este simplu să faci o rezecție a unei tumori extinse pe atâția corpi vertebrali la un copil de 13 ani, pentru care încă nu s-a realizat procesul de creștere completă a corpului”, spune dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof.dr Nicolae Oblu” din Iaşi.
În timpul operaţiei făcute la Spitalul de Neurochirurgie, medicii au făcut o rezecţie maximală a leziunii cu păstrarea integrităţii tuturor nervilor cozilor de cal şi a nervilor spinali.
Acest lucru a permis ca post-operator copilul să îşi recapete forţa în picioare, cu şanse mari de a merge în viitorul apropiat. Mai mult decât atât, rezultatul anatomo-patologic a arătat că este o tumoare benignă, ceea ce înseamnă că acest băiat are şanse şi mari de vindecare. „Lucrurile nu se vor opri aici, va necesita și o operație ulterioară de fixare a coloanei, dar asta o putem face având în vedere experiența clinicii noastre și posibilitățile tehnice. Toate acestea demonstrează că ceea ce se face în Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași se face în primul rând pentru oameni, indiferent de vârsta lor, și că cele trei lucruri pe care ar trebui să le aibă sistemul sanitar: onestitate, transparență și empatie, se regăsesc în acest spital într-un mod frumos pentru binele semenilor noștri”, spune dr Lucian Eva. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau