Meseria de poştaş, printre cele mai prost plătite în din Iaşi
Dimensiune font:
Câștigul salarial mediu net al angajatului din Poșta Română, în anul 2023, este de circa 2.300 lei, sumă în care sunt cuprinse bonusurile și sporurile pentru ore suplimentare, noapte, continuitate * la nivel naţional, peste 80% din cei 23.000 de angajați ai Poștei Române au salariul la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 3.000 brut adică 1.900 lei net, fără vreo perspectivă de creştere
Cu ani în urmă, erau priviți cu invidie, iar pensionarii îi așteptau cu ochii pe ceas. În prezent, factorii poștali au ajuns să fie plătiți cu salariul minim pe economie, în condiţiile în care volumul de muncă aproape s-a dublat prin dezvoltarea sălbatică a urbei şi a Zonei Metropolitane. S-a ajuns în situația ca această meserie să ducă lipsă de practicanți, numărul celor 450 de factori sau agenţi poştali existenți la un moment dat în județul Iași împuținându-se de la an la an. Condiţiile de muncă, dar mai ales salariile, îi determină pe cei mai mulţi dinspre aspiranţi să renunţe după câteva luni. „Câștigul salarial mediu net al angajatului din Poșta Română, în anul 2023, este de circa 2.300 lei, sumă în care sunt cuprinse bonusurile și sporurile pentru ore suplimentare, noapte, continuitate. Peste 80% din cei 23.000 de angajați ai Poștei Române au salariul la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 3.000 brut adică 1.900 lei net, fără vreo perspectivă de creştere. De aproape doi ani de zile în cadrul companiei s-a instalat teama și lipsa de speranță, începând cu angajații din aparatul central și continuând apoi cu cei din operațional, din rețeaua poștală teritorială, stări motivate de mesaje transmise de conducere precum că numărul de subunități poștale trebuie să se reducă iar numărul de angajați trebuie să scadă undeva cu vreo 10.000 de oameni. Toate acestea pe motiv că prezența teritorială a Poștei Române trebuie restrânsă, iar activități pe care le face tradițional compania de poștă să fie date către agenți contractuali ori să fie externalizate către terți”, se arată într-un memoriu semnat de Vasile Ganea, liderul filialei ieşene a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România şi transmis Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi.
Decizii luate fără consultarea sindicatelor
Nemulţumirile sunt pe cale de a răbufni, iar conform sindicaliştilor, la nivelul Companiei Naționale Poșta Română există premisele declanșării unor acțiuni de protest. Aceasta, evident, dacă revendicările poştaşilor vor fi ignorate. Cea mai importantă este, fireşte, salarizarea. „Contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul unității prevede obligația ca în luna februarie 2023 managementul companiei să negocieze cu sindicatul acordarea unei creșteri salariale. Cu toate acestea, prin documentele trimise, managementul a condiționat discutarea acestei teme de acceptarea de către sindicat a faptului că a fost consultat în legătură cu modificările de structură decise de Consiliul de Administrație în data de 4 noiembrie 2022, inclusiv efectele ce decurg din acestea, deși, în continuare, nu a furnizat către SLPR informațiile pe baza cărora SLPR să-și poată formula un punct de vedere”, mai spun sindicaliştii. Este vorba de reducerea numărul lucrătorilor poștali cu 30%-50%.
Din greşeală în greşeală...
Astăzi, Poșta Română își bazează existenta pe patru-cinci contracte mari, toate încheiate cu statul român, în timp ce toată cealaltă piață de servicii poștale și curierat, a fost abandonată la dispoziția concurenței. „Având în vedere faptul că, în trecut, echipe de management aflate la conducerea Poștei Române, au decis externalizarea unor activități interne ale companiei, către terți operatori din piață, cu efecte de creştere exponențială a cheltuielilor companiei, procese și despăgubiri de sute de milioane de lei plătite tot din munca angajaților Poștei Române, de ce la nivelul managementului companiei se analizează din nou externalizarea de activități?”, se mai întreabă sindicaliştii.
În Iaşi lucrează în jur de 300 de factori şi agenţi poştali, dintre care 85 deservesc municipiul. Lucian STATE
* * *
2.300 lei
este câştigul salarial mediu net al fiecărui poştaş ieşean
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau