Mihai Chirica Despre educație s-a spus că reprezintă principala linia de apărare a unui stat
Dimensiune font:
Despre educație s-a spus că reprezintă principala linia de apărare a unui stat. Această definiție simbolică a devenit cu atât mai actuală cu cât, de aproape doi ani, umanitatea se confruntă cu una dintre cele mai periculoase crize din ultima sută de ani: pandemia de COVID-19.
Este vorba de o criză care a perturbat grav toate domeniile societății, inclusiv învățământul. De aceea, deschiderea anului școlar 2021 - 2022 înseamnă o dublă întoarcere la școală. Elevii nu doar că reiau cursurile, avansând în anii superiori, dar mulți dintre ei se întorc, după o lungă pauză, în bănci și în colectivitățile școlare.
Poate că abia acum, la regăsirea colegilor și prietenilor, se va înțelege cât de importantă este o comunitate. Este prima lecție pe care ne-o poate oferi pandemia.
O altă lecție este cea referitoare la digitalizarea educației, proces esențial în edificarea unui învățământ de calitate. Dar, atenție!, digitalizarea trebuie să fie un mijloc, nu un scop. În caz contrar, riscăm să facem din copiii noștri doar extensiile unei tehnologii tot mai avansate. De altfel, cu aproape 100 de ani în urmă, Lucian Blaga afirma că oamenii au construit mașini din ce în ce mai performante, dar în loc să caute un suflet în mașinile construite, au ajuns să creadă că oamenii înșiși pot fi considerați niște mașini!
Dragi elevi, dragi dascăli, dragi părinți,
Am spus-o de nenumărate ori: rostul educației trebuie să fie tocmai acela de a îndrepta sufletul omului spre frumos, adevăr și bine!
Să formăm în școala românească tineri de calitate și nu mașini de memorat, oameni călăuziți de imaginație și creativitate, capabili să găsească și să propună soluții la marile probleme ale lumii contemporane. Pandemia de COVID-19 este doar una dintre multele astfel de probleme.
Dar, pentru ca demersul nostru de stârpire a ignoranței și de cultivare a curiozității și fascinației pentru orice domeniu al cunoașterii să aibă succes, suntem obligați să colaborăm cu toții, întru binele copiilor noștri: administrație (locală și centrală), profesori și părinți.
Dragi profesori, continuați să fiți veritabile modele pentru elevii domniilor voastre, dezvoltându-le dragostea pentru învățătură și dezvoltare personală și învățându-i să zboare cât mai sus.
Dragi părinți, lăsați copiii să întrebe, să spere, să se joace, să se aventureze cât mai departe!
În orașul cu cele mai bune școli din România, educația poate deveni cea mai frumoasă aventură posibilă!
Vă doresc tuturor mult succes în noul an școlar!
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau