Mii de studenți ieșeni au rămas fără abonamente
Dimensiune font:
* Universitățile „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și UMF „Gr. T. Popa” fac eforturi considerabile pentru a semna contractele instituționale în vederea asigurării reducerii legale de 90% a biletelor și abonamentelor la transportul în comun pentru studenții lor * UAIC a anunțat că va acoperi din fonduri proprii sumele necesare pentru prima lună, până la clarificarea situației
Liga Studenților (LS IAȘI) critică Ministerul Educaţiei şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) pentru că au lăsat studenţii fără bani pentru reducerile la transportul local în comun. Acest lucru se întâmplă fix la început de an universitar, după ce studenții au insistat ca prin noua Lege a învăţământului superior universităţile să preia de la primării sarcina financiară a acestor beneficii.
Hotărârile de Consiliu Local din toate localităţile unde studenţii se bucurau de aceste beneficii nu mai au bază legală. Liga Studenților susține că, până în momentul de față, ministerul condus de Ligia Deca nu a elaborat în trei luni de zile metodologiile de finanțare în vederea acordării subvențiilor și nici nu a alocat bugetul necesar, fiind o problemă generală, la nivel național. Practic, Deca şi ANOSR au promis studenţilor reducere 90% la transportul local în comun decontat de Minister, însă fără să existe alocare bugetară în acest sens, deşi legea a fost promulgată la începutul lunii iulie.
La nivel local, Universitățile „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” fac eforturi considerabile pentru a semna contractele instituționale în vederea asigurării reducerii legale de 90% a biletelor și abonamentelor la transportul în comun pentru studenții lor.
Având în vedere prevederile privind transportul în comun pentru studenți din Legea nr. 199/2023 a Învățământului Superior și faptul că încă nu sunt asigurate sumele necesare pentru decontarea transportului către Compania de Transport Public Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat că va acoperi din fonduri proprii sumele necesare pentru prima lună, până la clarificarea situației.
Respectivele instituții susțin că de la Ministerul Educației li s-a transmis că, de fapt, nu sunt bani și că trebuie „să se descurce”. În plus, Liga Studenților critică atitudinea Companiei de Transport Public Iași, care a înștiințat universitățile fix înainte de începutul anului universitar, și îi propune, ca soluție remedială, să încaseze biletele și abonamentele pentru studenți la preț redus, dobândind astfel calitatea de creditor față de universitățile din care provin respectivii studenți, urmând a primi diferența ulterior, după ce Ministerul Educației va vira banii universităților.
Primăria caută rezolvare
Totodată, studenții salută deschiderea Primăriei Municipiului Iași, care urmărește rezolvarea situației într-un termen cât mai rapid. „În zilele următoare, împreună cu conducerile universităţilor din oraşul nostru, vom identifica cele mai bune soluţii ca toate facilităţile prevăzute de această nouă lege (a învăţământului superior, n.r.) să poată fi satisfăcute. Îi asigur pe toţi studenţii din Iaşi că vom depune toate diligenţele necesare, atât financiare, cât şi logistice, astfel încât aceştia să beneficieze de aceste facilităţi, inclusiv cele care privesc transportul public local”, a reacţionat primarul Mihai Chirica la „criza” provocată de prevederile Legii 199/2023.
Singura universitate ieșeană care s-a asigurat de la început că studenții vor avea acces la aceste beneficii este Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a solicitat Ministerului Educației fonduri suplimentare, urmând a deconta ulterior abonamentele achizionate în momentul de față la preț întreg de către studenți. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau