Mitropolitul Teofan nu vede cu ochi buni demersurile arhiepiscopului Teodosie
Dimensiune font:
De câteva zile, Biserica Ortodoxă Română are de gestionat o situație cel puțin tensionată în Arhiepiscopia Tomislului, acolo unde ÎPS Teodosie încearcă, prin diverse mijloace, nu toate dintre cele mai ortodoxe, să transforme structura din Arhiepiscopie în Mitropolie.
După Sfânta Liturghie de duminică, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oferit un punct de vedere cu privire la situația de la Constanța, afirmând că astfel de discuții nu ar trebui să aibă loc prin proteste și declarații publice, ci prin intermediul rânduielilor bisericești. „În primul rând, ne bucurăm că s-a înțeles în cele din urmă că treburile bisericești nu se rezolvă pe stradă, prin manifestații, slogane sau pancarde. Chestiunile bisericești sunt analizate, rezolvate și se iau decizii în conformitate cu duhul bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem Mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în tradiția bisericii de multă vreme și orice decizie cu referire la înființări, desființări, modificări teritoriale ale unor unități bisericești se realizează în interiorul acestui sistem. Cred că nu este nici folositor și cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericești răspândite de-a lungul și de-a latul țării să fie neapărat reînființate sau reactualizate. De fapt, toate există sub o altă formă, cu o altă denumire, cu alt sediu, în structurile mitropolitane existente. De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcționează cu sediul la Iași. Mitropolia Noului Severin, foarte importantă multă vreme în sudul țării, e azi Mitropolia Olteniei. La fel și cea de la Târgoviște, sau cea de la Argeș, precum și fost Mitropolie a Tomisului sunt astăzi încadrate sub egida Mitropoliei Munteniei și Dobrogei”, a spus ÎPS Teofan.
Astfel, înaltul prelat de la Iași consideră ca solicitarea nu este tocmai justificată și ca nici nu reflectă dorința generală a credincioșilor din sud-ești țării.
„Cred că preoții și credincioșii constănțeni sunt mulțumiți, în marea lor majoritate, că au o arhiepiscopie la Constanța și că fac parte din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. În general, doar știți că oamenii -și acolo și peste tot în țară - au alte preocupări, cum e grija zilei de astăzi și de mâine, problemele de sănătate, îngrijorarea ca nu cumva războiul pe care îl are Rusia cu Ucraina să se apropie de granițele noastre, acestea sunt preocupările reale ale oamenilor nu neapărat înființări, rearondari, modificări de structuri bisericești”, a mai adăugat Mitropolitul.
ÎPS Teofan îndeamnă la cumpătare
„Fiecare avem dorințele noastre. E bine să le exprimăm, le exprimăm în cadrul sinodarității noastră si primim răspunsul adecvat. Dacă este voia Lui Dumnezeu, exprimată prin instanțele bisericești, atunci avem dreptul să ne exprimăm în mod corect, smerit, duhovnicește, sinodal, doleanțele pe care le considerăm legitime”, a spus ÎPS Teofan.
De câteva zile, discuția privind modificările cerute în spațiul public de către ÎPS Teodosie au devenit un adevărat scandal public, după ce s-ar fi organizat și un miting la Constanța în acest sens.
Biserica Ortodoxă Română a catalogat situația ca fiind una de presiune și tulburare provocate de ÎPS Teodosie, așa că au transmis că acesta va fi judecat în cadrul Sinodului pe 29 februarie. „În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, a precizat BOR printr-un comunicat de presă.
După aceste schimburi de replici, Arhiepiscopul de la malul mării a cerut enoriașilor să renunțe la miting. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau