Monumentele istorice, mărturiile de piatră ale trecutului

monument
monument2

Dimensiune font:

| 05-10-2023 07:00

 Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a găzduit ieri Simpozionul Internațional „Monumentul -  tradiție și viitor” * de 25 de ani, evenimentul, unic în România, reunește la Iași muzeografi, cadre universitare, experți în construcții și restaurare, arhitecți * la final, primarul Mihai Chirica a decernat patru titluri de Cetățean de Onoare unor specialiști cu rezultate notabile în domeniu

Pe străzile vechi ale Iașului, unde fiecare piatră pare să șoptească povești ale trecutului, monumentele istorice se înalță mândre, se contopesc cu cerul și pământul. Mărturii vii ale vremurilor pe care le-au traversat, ale faptelor bune și mai puțin bune, ale dezvoltării și ale identității naționale, clădirile au fost vedetele Simpozionului Internațional „Monumentul -  tradiție și viitor”. Evenimentul, unic în România, a reunit specialiști de la muzeele ieșene, istorici, cadre universitare, Muzeul Național Bruckenthal Sibiu, Arhivele Naționale Iași, Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Ateneului Național Iași, Institutului Național pentru Patrimoniu, Direcției Județene pentru Cultură, experți în construcții și restaurare, arhitecți, făcând ca Sala Mare a Teatrului Național să fie arhiplină. Monumentele istorice sunt pagini sculptate în piatră, păstrând în adâncul lor esența vremurilor apuse, care înnobilează prezentul și iluminează viitorul. Sunt pagini nescrise ale trecutului, mărturii de neprețuit ale moștenirii și frumuseții care ne leagă de rădăcinile noastre și ne inspiră în timpul ce va veni, de aceea este foarte important să-l celebrăm, să-i redăm valoarea, acolo unde este nevoie, să îi oferim locul pe care îl merită în comunitate, a spus, în deschidere, dr Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal și inițiator al simpozionului. „O manifestare pe care doar Iașul a avut curaj să o lanseze. 25 de ani înseamnă puțin raportat la vârsta monumentelor, dar este enorm dacă ținem cont că este o manifestare unică, prin care s-a pus focus pe clădirile emblematice ale țării, multe reușind astfel să fie salvate, potrivit aprecierilor ministrului Ioan Opriș.

„Am avut încă de la bun început sprijinul multor companii de construcții, am Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, al armatei, Institutului Național pentru Patrimoniu și împreună am parcurs un drum frumos, al reușit să restaurăm și să punem în valoare multe monumente, a adăugat dr Aurica Ichim, care, pentru meritele aduse în acest domeniu, a primit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, conferit de Patriarhia Română. Distincția i-a fost înmânată de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a transmis și mesajul de la București. „Vai de cel singur, spun scrierile vechi, dar uite că împreună putem face multe lucruri bune și trainice și apreciez toate eforturile făcute pentru salvarea multor monumente, a spus IPS Teofan.

Istorii cuprinse în piatră

Monumentele istorice nu sunt doar pietre vechi și reci, sunt vii, sunt puncte de legătură între prezent și trecut. Ele ne oferă o perspectivă reală asupra rădăcinilor noastre, ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem și de unde venim. Monumentele istorice sunt, de asemenea, mărturii ale rezilienței și ale spiritului uman. În ciuda tuturor adversităților, războaielor și calamităților naturale, au rezistat, ca niște faruri de istorie care ne ghidează către înțelegerea unui trecut plin de semnificații. Pentru comunitățile locale, aceste monumente sunt surse de mândrie și reprezintă o parte vitală a identității lor. Educația și aprecierea față de aceste monumente în rândul tinerelor generații este crucială pentru a asigura conservarea și valorificarea lor pe termen lung, a punctat și primarul Mihai Chirica, apoi a adus în atenție edificiile restaurate cu fonduri europene, cum ar fi Mănăstirile Golia, Frumoasa, Palatul Braunstein, Casa Pogor, dar și cele cu bani oferiți de către Guvernul României - Teatrul Național, Palatul Culturii etc.  

Monumentele istorice sunt mai mult decât simple structuri arhitecturale, sunt voci ale trecutului care ne învață despre cine suntem, sunt faruri care ne ghidează în prezent și ne luminează drumul către viitor. Ca urmare, reverența făcută celor care au susținut aceste demersuri era mai mult decât necesară, întâlnirea încheindu-se cu decernarea titlurilor de Cetățean de onoare al Iașului unor personalități. Pe scenă au urcat prof. univ. Tereza Sinigalia, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă „George Enescu” din Iași, istoric de artă și specialist al nstitutului de Istoria și Teoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române, fost director al Institutului Național al Monumentelor Istorice, prof. univ. Eugen Târcoveanu, membru al Academiei de Științe Medicale din România, Constantin Fârtea, un expert care a participat la restaurarea multor monumente ieșene, la fel ca și arhitectul Ioan Sassu. De numele lor se leagă o serie de restituiri istorice în ceea ce privește patrimoniul construit.

Clădirile emblematice ale Iașului ne spun poveștile strămoșilor noștri, ale victoriilor și înfrângerilor lor, ale speranțelor și visurilor lor. E o legătură misterioasă și profundă între trecutul încrustat în piatră și prezentul efemer în care trăim.

Cu fiecare pas pe aleile străjuite de statui și plăci comemorative, simți cum pulsația istoriei te învăluie. Turiștii și localnicii deopotriva sunt atrași de magnitudinea și misterul pe care aceste monumente îl emană. Un ghid priceput poate deschide uși către epoci apuse, fiecare cameră și coridor vorbind despre oameni, evenimente și idei care au modelat destinul națiunii.

La un nivel mai profund, monumentele istorice sunt un reper de identitate culturală și națională. Ele sunt dovada palpabilă a continuității și rezilienței unei națiuni, simboluri ale trecerii timpului și ale istoriei împărtășite. În ciuda anilor pe care îi poartă, sunt vulnerabile. Timpul, vremea, neglijența umană și conflictul pot eroda și chiar distruge aceste legături cu trecutul. Eforturile de conservare și restaurare sunt cruciale pentru a asigura că aceste relicve prețioase vor continua să inspire și să educe generațiile viitoare. Fiecare zgârietură reparată, fiecare piatră repusă la loc, este o victorie mică în lupta împotriva uitării.

Maura ANGHEL, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
17/11/2024 23:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
17/11/2024 20:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
17/11/2024 20:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
17/11/2024 20:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei