Noi cazuri de TBC, la Iași
Dimensiune font:
Județul Iași se situează pe locul 12 în țară, ca număr de îmbolnăviri cu tuberculoză. Din luna decembrie a anului 2022 și până la început de februarie 2023, au fost efectuate 1.552 de recoltări de spută la nivelul județului Iași.
Întrucât este o boală extrem de infecțioasă, fiind una dintre primele 10 cauze de deces la nivelul întregii lumi a fost implementat programul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Acest program implementat vine în ajutorul tuturor persoanelor peste 18 ani, care pune sănătatea românilor pe primul loc.
Peste 1.500 de ieșeni au fost testați gratuit pentru depistarea tuberculozei în cadrul acestui program. „Conform raportărilor, până pe data de 03.02.2023, au fost efectuate 1.552 de recoltări de spută. În urma acestor recoltări, au fost depistate 5 persoane cu tuberculoză”, a transmis Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași.
La începutul lunii decembrie au fost testate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. De aceea, mai multe echipaje mobile de screening s-au deplasat la Spitalul De Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri și la unitățile aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului.
Testări pulmonare gratuite au mai avut loc în comunele Miroslava, Plugari, Voinești și Țibana.
Recoltările de spută se realizează gratuit, fără bilet de trimitere, doar pe baza actului de identitate. Programul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat. În vederea recoltării acționează o echipă mobilă cu personal mixt de la Dispensarul TBC și de la Direcția de Sănătate Publică Iași, iar probele de spută se lucrează în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și Spitalului Municipal Pașcani. Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat. Proiectul va contribui la creșterea eficienței utilizării fondurilor publice pentru servicii de sănătate, prin remodelarea furnizării de servicii de îngrijire a TB și tranziția de la un model centrat pe spital, la unul bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, centrate pe pacient. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau