Noul Muzeu al satului moldav a obținut primele finanțări

1muzeul satului
277076450_3143657272545268_8981150876286550856_n

Dimensiune font:

| 09-06-2022 07:22

 *   comisia științifică de implementare a proiectului a stabilit zonele etnografice de referință, urmând a se realiza compartimentările, în teren * s-a alăturat proiectului și academicianul Gheorghe Duca, fost președinte, timp de 14 ani, al Academiei de Științe a Republicii Moldova și membru al Academia Române * UAIC a obținut deja o primă finanțare pentru realizarea acestui obiectiv - 540.000 de lei, în competiţia de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională * la aceasta se adaugă și o alocare consistentă din partea Primăriei Municipiului Iași, de 500.000 de lei, realizată la rectificarea bugetară din acest an! * în momentul de față, se lucrează la un proiect privind finanțarea proiectului Muzeul satului moldav din fonduri europene

 

Creat la insistențele rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr Tudorel Toader, care a provocat comunitatea academică la o reflexie asupra momentului și a necesității de a avea un loc de conservare a identităţii etno-culturale din Moldova istorică, a istoriei satului în cultura națională, Muzeul satului moldav creează o emulație rar întâlnită în această parte a țării.

Proiectul conservării mărturiilor existenței noastre pe aceste meleaguri a atras atenția și interesul autorităților de pe ambele maluri ale Prutului, noul muzeu dorind a închega năzuințele de conservare a istoriei milenare comune și a lăsa generațiilor viitoare un reper istoric onest, de o certă valoare științifică.

 

Pornit la drum în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul satului își gestionează acum începuturile sub atenta supraveghere a unora dintre cei mai importanți academicieni din România și Republica Moldova - Victor Spinei și Gheorghe Duca, alături de oameni de știință cu cariere prodigioase, de personalități marcante ale vieții publice.

 

Universitatea ieșeană a alocat pentru acest proiect aproape o treime (32 hectare) din suprafața deținută de Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, ceea ce situează noul muzeu al satului moldav printre cele mai mari din țară. „Am stabilit ca noul muzeu să aibă o suprafață generoasă de teren din aria Grădinii Botanice, la intrarea dinspre strada Munteni, suprafață care, practic, nu este folosită la potențialul pe care-l are. Muzeul se va constitui, astfel, în parte a acestui areal, cea de-a 11 secție a Grădinii Botanice, însă nu va fi al Universității - de aici și parteneriatele semnate cu instituțiile publice din Iași, ci va reprezenta un obiectiv al comunității ieșene, pentru cei care vizitează Iașul... Să nu uităm că Grădina Botanică reprezintă unul dintre punctele de atracție turistică ale Iașului, loc vizitat, anual, de sute de mii de oameni, iar noi nu dorim decât să extindem această componentă cu partea de muzeu”, susține prof. univ. dr Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Proiectul Muzeului satului de la Iași a primit și primește încă sprijin din partea a zeci de instituții publice din țară și din Republica Moldova, dar și aportul a tot mai mute personalități științifice, de pe ambele maluri ale Prutului.

 

Academicianul Gheorghe Duca s-a alăturat proiectului

 

Printre cei care s-au alăturat recent comitetului științific de implementare a proiectului se află și academicianul Gheorghe Duca, fost președinte, timp de 14 ani, al Academiei de Științe a Republicii Moldova și membru al Academia Române. Acesta a oferit noului muzeu chiar și casa pe care a moștenit-o de la bunicii săi, în Republica Moldova.

 

„Am trimis scrisori de intenție primarilor municipiilor reședință de județ, președinților de Consilii Județene, primarilor și președinților de raioane din Republica Moldova, directorilor de muzee din Moldova noastră și cea de peste Prut. Iar așteptările mele au fost depășite, primind foarte multe răspunsuri, de la toți cei cărora le-am solicitat implicarea, care au apreciat inițiativa și și-au exprimat disponibilitatea de a participa la realizarea acestui obiectiv cu diferite obiecte de patrimoniu pe care le au în proprietate. Am primit oferte, și m-a bucurat foarte mult acest aspect, de la cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului, care au case tradiționale și doresc să le doneze muzeului nostru. Chiar o doamnă profesoară de la UAIC mi-a transmis că are, la Putna, o casă veche, pe care ar dori să o ofere

muzeului. Imaginați-vă că, aducând casa respectivă în Grădina Botanică, pe terenul viitorului muzeu, e ca și cum i-am aduce casa părintească în Iași! Mai în glumă, mai în serios, i-am răspuns doamnei profesor că în cazul în care comitetul științific va aprecia că locuința îndeplinește condițiile necesare, va trebui să o și îngrijească! Vă dați seama, are șansa de a merge la ea acasă, în Iași! Un alt director de muzeu județean din zona Moldovei ne-a transmis că putem merge să preluăm exponatele –dublură pe care le are, pentru a le expune în viitorul muzeu”, a spus prof.univ.dr.Tudorel Toader, rectorul UAIC, inițiatorul proiectului Muzeul satului moldav.

 

Acesta a precizat că există o deschidere impresionantă, un orizont de așteptare și o voință extraordinară de participare la realizarea acestui obiectiv atât din Moldova românească, cât și în cea de peste Prut.

 

Inițiativa rectorului UAIC a captat, printre altele, interesul oficialităților din Primăria Municipiului Cahul, Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” Fălești, Primăria Municipiului Bălți, Consiliul Raional Taraclia, Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, Consiliul Raional Căușeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” Văsieni – Ialoveni.

 

Din Moldova românească, proiectul Muzeul Satului Moldav este susținut de Consiliul Județean Vaslui, Consiliul Județean Vrancea, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” aparținând Consiliului Județean Bacău, Complexul Muzeal Național Neamț.

 

Muzeul satului moldav are deja în cont peste un milion de lei

 

Deocamdată, după ce au fost stabilite zonele etnografice din teritoriile de pe ambele maluri ale Prutului, urmează a se realiza compartimentările, în teren, stabilirea obiectivelor respective, care pot gravita în jurul unei case reprezentative.

 

În momentul de față, se lucrează la un proiect privind finanțarea proiectului Muzeul satului moldav din fonduri europene, fiind urmărite și liniile de finanțare națională.

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a aplicat deja în competiţia de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022, reușind să obțină, la domeniul strategic „Grădini Botanice și Stațiuni” o finanțare de 540.000 de lei.

 

La aceasta se adaugă și o alocare consistentă din partea Primăriei Municipiului Iași, de 500.000 de lei, realizată la rectificarea bugetară din acest an!

 

Așadar, cu resurse economice solide, dezvoltat sub privirea atentă a unui grup de oameni de știință cu cariere prodigioase, noul Muzeu al satului moldav își continuă parcursul stabilit, acela de conservare a identităţii etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului. 

Și, cât de curând, în Grădina Botanică va apărea prima casă tradițională din zona Moldovei. „Moldova Mare, cea de pe ambele maluri ale Prutului, are un filon de cultură, de istorie și o tradiție milenară, care trebuie recuperat, conservat. Un muzeu nu este o casă, să se construiască într-un an, ci este o construcție continuă, care va implica și generațiile viitoare”, a menționat prof.univ.dr Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Ioana MOLDOVAN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:15

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Polițiștii ieșeni au pierdut urma a peste 130 de condamnați
09/01/2025 07:32

* Politia din Iasi are pe masă 138 de ordine de incarcerare pe care nu le poate duce  la indeplinire deoarece făptasii au dispărut * intre fugari si-au făcut loc si 19 femei, care au de executat ani gr ...

Medicii ieșeni le cer pacienților cu gripă să se izoleze la domiciliu!
09/01/2025 07:18

Numărul cazurilor de viroze respiratorii este intr-o continuă crestere la nivelul judetului Iasi, iar acest lucru reprezintă un motiv de ingrijorare si pentru cadrele medicale. Doctorii trag un semnal de ala ...

Probleme mari pe piaţa muncii, la început de an
09/01/2025 07:16

  * niciun nou loc de muncă ivit in acest an * cei cu studii superioare mai au, cat de cat, variante de angajare * rău pentru necalificaţi, care au la dispozitie numai posturi ce presupun efort fizic i ...

În sfârşit, o condamnare pentru tăiere ilegală de copaci
09/01/2025 07:15

 Mihai B. din Horleşti e unul dintre sutele de mii de ţărani care trăiesc de pe azi pe maine. N-are serviciu, nimeni nu-l angajează, că n-are nicio calificare. Nici el nu se dă in vant după muncă. ...

Se spune că... Bradul de Crăciun n-ar trebui să stea în case mai mult de 12 nopți
09/01/2025 07:15

* se spune că cine despodobeste bradul inainte de Bobotează va avea ghinion, dar si că nu ar trebui ca bradul impodobit să stea in case mai mult de 12 nopti, numărate incepand de la noaptea de Crăciun * p ...

Sute de șoferi sancționați în primele zile din an
09/01/2025 07:15

* politistii ieseni au emis 1.541 de sanctiuni contraventionale, insumand amenzi in valoare de peste 844.000 de lei * pe langă acestea, fortele de ordine au retinut 140 de permise de conducere si au retras 62 ...

Un nou centru educațional pentru performanță, la Iași
09/01/2025 07:13

În numai două zile de la deschiderea oficială, la Centrul pentru performanţă de la Şcoala „Ion Simionescu” s-au inscris 80 de elevi. La noul centru educaţional sunt oferite cursuri gratu ...

Virusul HMPV n-ar trebui să ne îngrijoreze
09/01/2025 07:12

* „Acest virus este cunoscut de zeci de ani. Noi ne-am confruntat cu pacienti are prezintă această patologie de foarte mult timp. În consecintă, nu există o ingrijorare sau o modalitate prin car ...

Adolescent ucis de prieteni, la Trifești
09/01/2025 07:12

Tragedie in judetul Iasi. Un băiat de 15 ani, bolnav de hemofilie, din comuna Trifesti a murit după ce a fost bătut de doi prieteni. Totul ar fi pornit de la o glumă pe care adolescentul a făcut-o pe seama ...

„Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
09/01/2025 07:06

Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, folosind ingrediente naturale de calitate superioară, această ciocolat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei