Noul Muzeu al satului moldav a obținut primele finanțări
Dimensiune font:
* comisia științifică de implementare a proiectului a stabilit zonele etnografice de referință, urmând a se realiza compartimentările, în teren * s-a alăturat proiectului și academicianul Gheorghe Duca, fost președinte, timp de 14 ani, al Academiei de Științe a Republicii Moldova și membru al Academia Române * UAIC a obținut deja o primă finanțare pentru realizarea acestui obiectiv - 540.000 de lei, în competiţia de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională * la aceasta se adaugă și o alocare consistentă din partea Primăriei Municipiului Iași, de 500.000 de lei, realizată la rectificarea bugetară din acest an! * în momentul de față, se lucrează la un proiect privind finanțarea proiectului Muzeul satului moldav din fonduri europene
Creat la insistențele rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr Tudorel Toader, care a provocat comunitatea academică la o reflexie asupra momentului și a necesității de a avea un loc de conservare a identităţii etno-culturale din Moldova istorică, a istoriei satului în cultura națională, Muzeul satului moldav creează o emulație rar întâlnită în această parte a țării.
Proiectul conservării mărturiilor existenței noastre pe aceste meleaguri a atras atenția și interesul autorităților de pe ambele maluri ale Prutului, noul muzeu dorind a închega năzuințele de conservare a istoriei milenare comune și a lăsa generațiilor viitoare un reper istoric onest, de o certă valoare științifică.
Pornit la drum în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul satului își gestionează acum începuturile sub atenta supraveghere a unora dintre cei mai importanți academicieni din România și Republica Moldova - Victor Spinei și Gheorghe Duca, alături de oameni de știință cu cariere prodigioase, de personalități marcante ale vieții publice.
Universitatea ieșeană a alocat pentru acest proiect aproape o treime (32 hectare) din suprafața deținută de Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, ceea ce situează noul muzeu al satului moldav printre cele mai mari din țară. „Am stabilit ca noul muzeu să aibă o suprafață generoasă de teren din aria Grădinii Botanice, la intrarea dinspre strada Munteni, suprafață care, practic, nu este folosită la potențialul pe care-l are. Muzeul se va constitui, astfel, în parte a acestui areal, cea de-a 11 secție a Grădinii Botanice, însă nu va fi al Universității - de aici și parteneriatele semnate cu instituțiile publice din Iași, ci va reprezenta un obiectiv al comunității ieșene, pentru cei care vizitează Iașul... Să nu uităm că Grădina Botanică reprezintă unul dintre punctele de atracție turistică ale Iașului, loc vizitat, anual, de sute de mii de oameni, iar noi nu dorim decât să extindem această componentă cu partea de muzeu”, susține prof. univ. dr Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Proiectul Muzeului satului de la Iași a primit și primește încă sprijin din partea a zeci de instituții publice din țară și din Republica Moldova, dar și aportul a tot mai mute personalități științifice, de pe ambele maluri ale Prutului.
Academicianul Gheorghe Duca s-a alăturat proiectului
Printre cei care s-au alăturat recent comitetului științific de implementare a proiectului se află și academicianul Gheorghe Duca, fost președinte, timp de 14 ani, al Academiei de Științe a Republicii Moldova și membru al Academia Române. Acesta a oferit noului muzeu chiar și casa pe care a moștenit-o de la bunicii săi, în Republica Moldova.
„Am trimis scrisori de intenție primarilor municipiilor reședință de județ, președinților de Consilii Județene, primarilor și președinților de raioane din Republica Moldova, directorilor de muzee din Moldova noastră și cea de peste Prut. Iar așteptările mele au fost depășite, primind foarte multe răspunsuri, de la toți cei cărora le-am solicitat implicarea, care au apreciat inițiativa și și-au exprimat disponibilitatea de a participa la realizarea acestui obiectiv cu diferite obiecte de patrimoniu pe care le au în proprietate. Am primit oferte, și m-a bucurat foarte mult acest aspect, de la cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului, care au case tradiționale și doresc să le doneze muzeului nostru. Chiar o doamnă profesoară de la UAIC mi-a transmis că are, la Putna, o casă veche, pe care ar dori să o ofere
muzeului. Imaginați-vă că, aducând casa respectivă în Grădina Botanică, pe terenul viitorului muzeu, e ca și cum i-am aduce casa părintească în Iași! Mai în glumă, mai în serios, i-am răspuns doamnei profesor că în cazul în care comitetul științific va aprecia că locuința îndeplinește condițiile necesare, va trebui să o și îngrijească! Vă dați seama, are șansa de a merge la ea acasă, în Iași! Un alt director de muzeu județean din zona Moldovei ne-a transmis că putem merge să preluăm exponatele –dublură pe care le are, pentru a le expune în viitorul muzeu”, a spus prof.univ.dr.Tudorel Toader, rectorul UAIC, inițiatorul proiectului Muzeul satului moldav.
Acesta a precizat că există o deschidere impresionantă, un orizont de așteptare și o voință extraordinară de participare la realizarea acestui obiectiv atât din Moldova românească, cât și în cea de peste Prut.
Inițiativa rectorului UAIC a captat, printre altele, interesul oficialităților din Primăria Municipiului Cahul, Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” Fălești, Primăria Municipiului Bălți, Consiliul Raional Taraclia, Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, Consiliul Raional Căușeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” Văsieni – Ialoveni.
Din Moldova românească, proiectul Muzeul Satului Moldav este susținut de Consiliul Județean Vaslui, Consiliul Județean Vrancea, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” aparținând Consiliului Județean Bacău, Complexul Muzeal Național Neamț.
Muzeul satului moldav are deja în cont peste un milion de lei
Deocamdată, după ce au fost stabilite zonele etnografice din teritoriile de pe ambele maluri ale Prutului, urmează a se realiza compartimentările, în teren, stabilirea obiectivelor respective, care pot gravita în jurul unei case reprezentative.
În momentul de față, se lucrează la un proiect privind finanțarea proiectului Muzeul satului moldav din fonduri europene, fiind urmărite și liniile de finanțare națională.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a aplicat deja în competiţia de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022, reușind să obțină, la domeniul strategic „Grădini Botanice și Stațiuni” o finanțare de 540.000 de lei.
La aceasta se adaugă și o alocare consistentă din partea Primăriei Municipiului Iași, de 500.000 de lei, realizată la rectificarea bugetară din acest an!
Așadar, cu resurse economice solide, dezvoltat sub privirea atentă a unui grup de oameni de știință cu cariere prodigioase, noul Muzeu al satului moldav își continuă parcursul stabilit, acela de conservare a identităţii etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului.
Și, cât de curând, în Grădina Botanică va apărea prima casă tradițională din zona Moldovei. „Moldova Mare, cea de pe ambele maluri ale Prutului, are un filon de cultură, de istorie și o tradiție milenară, care trebuie recuperat, conservat. Un muzeu nu este o casă, să se construiască într-un an, ci este o construcție continuă, care va implica și generațiile viitoare”, a menționat prof.univ.dr Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Ioana MOLDOVAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau