Noutăți în educație, la Consiliul Rectorilor

rectori

Dimensiune font:

| 09-04-2022 09:47

Detalii în premieră, făcute publice ieri la Iaşi, despre noile schimbări anunţate în învăţământ, schimbări care au bulversat deja cancelariile, dar şi pe elevi sau părinţi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prezent la Iaşi pentru reuniunea Consiliului Naţional al Rectorilor, organizată de Universitatea Tehnică, a prezentat într-o amplă conferinţă de presă principalele discuţii pe care le vor purta în acest weekend cei 75 de rectori de la universităţile membre ale CNR alături de reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi celui al Cercetării. De asemenea, ministrul Cîmpeanu a răspuns şi la o serie de întrebări legate de situaţia învăţământului preuniversitar, legate de finanţările şcolilor, dar şi despre ce implică schimbarea radicală a structurii anului şcolar şi cum intenţionează să reducă diferenţele materiale dintre şcolile din rural şi urban.

 



În deschiderea conferinţei de presă de ieri, care a avut loc în una din sălile de conferinţă de la Palas Mall, a luat cuvântul rectorul Politehnicii ieşene, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, cel care este şi preşedinte interimar al Consiliului Naţional al Rectorilor, dar şi rector al instituţiei gazdă, care a vorbit despre împortanţa reuniunii de la Iaşi şi despre cei care vor participa la aceste întrevederi. „În aceste zile, Iaşul a devenit centrul educaţiei din România... Consistenţa acestei reuniuni este dată de prezenţa domnului ministru Sorin Cîmpeanu, de prezenţa consilierului prezidenţial Ligia Deca, a secretarilor de stat din cele două ministere şi de participarea, încă în sistemul online, a domnului ministru Ioan-Maricel Boloş, ministrul Cercetării”, a explicat rectorul Politehnicii. Apoi, ministrul Educaţiei a prezentat agenda întâlnirii din acest weekend, ce cuprinde numeroase teme de interes pentru învăţământul românesc, atenţia fiind concentrată în special pe învăţământul superior.

 

Ministrul a vorbit însă şi despre mai multe teme legate de învăţământul preuniversitar, de la finanţarea acestuia, de modernizarea tuturor şcolilor, dar şi despre modificările care vor apărea în viitorul an şcolar legate de structura anului şi de viitoare modificări ale curriculei. Un prim aspect prezentat a fost legat de posibilitatea universităţilor de a beneficia de contracte de dezvoltare a infrastructurii. „Sunt patru universităţi româneşti care beneficiază deja de contracte de finanţare de dezvoltare a infrastructurii în valoare de 100 de milioane de euro în total”, a subliniat ministrul, cele patru instituţii fiind din Bucureşti, respectiv din Cluj. „S-a extins oportunitatea finanţării pentru alte patru sau cinci universităţi, acestea urmând să fie finanţate în runda următoare. Este vorba de o finanţare care se face în condiţii foarte avantajoase, cu o dobândă de un nivel foarte redus şi fără alte condiţii pe care orice altă bancă le pune. Acest lucru va putea susţine dezvoltarea universităţilor româneşti”, a completat Cîmpeanu. Ministrul a vorbit şi despre finanţarea prin PNRR, de care beneficiază universităţile, şi despre posibilitatea de suplimentare a banilor primiţi în cazul unor proiecte mai ample, dar şi despre o propunere a Băncii Mondiale de Investiţii, prin Agenţia de credite şi burse, şi despre faptul că studenţii ar putea beneficia pe viitor de credite, până în prezent fiind acordate doar burse. Potrivit ministrului, până în prezent nu se puteau acorda în lipsa unor garanţii bancare.

O nouă OUG ce va aduce schimbări radicale

Un alt punct de discuţie a vizat o Ordonanţă de urgenţă, cu patru puncte, care vizează atât învăţământul preuniversitar, dar şi cel universitar. Astfel, potrivit ministrului, prima schimbare pentru mediul universitar vizează posibilitatea ca universităţile să poată desfăşura începând de anul viitor cursuri online. Practic, prin această Ordonanţă, se redefineşte forma de învăţământ cu frecvenţă, urmând ca, în urma analizării de către ARACIS, să se strabilească, în funcţie de domeniile de studii, în ce procent şi modalitate se vor putea realiza cursuri şi activităţi în mediul online. Schimbările vor putea avea loc în universităţi din această toamnă. De asemenea, ordonanţa prevede, în urma solicitării făcute de către universităţile de Arte, ca pregătirea în domeniul Artelele spectacolului să dureze patru ani, nu trei ca până în prezent. În preuniversitar, un prim punct prevede extinderea posibilităţii înmatriculării elevilor din Ucraina peste numărul maxim de elevi din clasă. Astfel, nu se reduc şansele elevilor români şi oferă şi posibilitatea integrării copiilor care au fugit din calea conflictului din Ucraina. Cel de-al doilea punct vizează acreditarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, şcolile şi liceele având posibilitatea să realizeze aceste acreditări până în vara lui 2023, acreditare care se face de către ARACIP.

La Iaşi se discută în aceste zile şi despre posibilitatea extinderii autonomiei universitare, ministrul subliniind că acesta este un „moment unic” pentru învăţământ. „Este un lucru general acceptat că universităţile sunt şi trebuie să îşi consolideze rolul de motor al dezvoltării regionale şi naţionale. Obiectivele care stau faţa universităţilor sunt multiple şi pentru asta au nevoie de o extindere a autonomiei universitare, inclusiv din prespectivă financiară”, a explicat Cîmpeanu. Acesta a vorbit, ca exemplu, despre posibilitatea obţinerii de diplome duble. Practic, universităţile care au acreditate două domenii să nu mai fie nevoită să obţină acreditări pentru o specializare dublă. Astfel, dacă există acreditare pentru Istorie şi Geografie, universităţile să poată realiza o specializare dublă, care include ambele domenii. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei