O nouă corecţie financiară la proiectul de bike sharing „Iași VeloCity”
Dimensiune font:
Valoarea proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro, din aceşti bani urmând a fi cumpărate 940 de biciclete mecanice, 83 de biciclete electrice, 43 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia şi 19 triciclete pentru persoane cu dizabilităţi
Marţi, consilierii locali ieşeni se întrunesc în şedinţă extraordinară în vederea adoptării formei finale a proiectului „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor - Iași VeloCity”. Investiţia, ce urmează a fi realizată cu fonduri nerambursabile, a mai făcut subiectul a două hotărâri de Consiliu Local, una derulată în 2018 şi alta, în martie 2019. Şi de această dată este vorba de noi corecţii, după ce anumite achiziţii au fost trecute în sarcina municiaplităţii. Printre altele, este vorba de achiziţia de 5.000 de smartcarduri şi a autoutilitarei pentru transportul bicicletelor. „Valoare total eligibilă inclusiv TVA se modifică de la 22.197.963,64 lei la 22.010.166,88 lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Prin intermediul proiectului vor fi amenajate 50 de amplasamente care totalizează 62 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete. Vor fi cumpărate 813 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia și 20 de triciclete pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, vor fi amenajate 10 stații de depanare și 35 de parcări private. În privința stațiilor de depanare, acestea vor fi puncte fixe în care se vor regăsi uneltele potrivite reparațiilor sau pentru mentenanța bicicletelor ori a tricicletelor, acestea urmând a fi asigurate cu niște cabluri de oțel. Parcările private se vor adresa altor proprietari de biciclete care vor putea folosi spațiile amenajate și puse la dispoziție de către noi, fiind astfel o alternativă viabilă față de alte parcări similare.
De asemenea, proiectul presupune și implementarea un sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic, utilizând biciclete inteligente, la care adaugă sisteme de andocare și terminale inteligente, cu posibilitatea închirierii cu ajutorul tuturor modalităților electronice (aplicații mobile, portal, sms, etc.), precum și pe baza cardului de acces.
Piste noi
Proiectul survine într-un context mai amplu, edilii plănuind realizarea unei rețele atractive și coerente de piste, prin conectarea principalelor puncte metropolitane cu zona centrală a orașului. Astfel, viitoarele piste vor fi în dublu sens, interconectate, realizate în amplasament dedicat în afara spațiului rutier și pietonal, dar detrimental circulației auto și cu asigurarea spațiilor necesare de siguranță. „Pistele propuse se concentrează pentru completarea celor existente din zona centrală, radial către cartierele de locuințe de la periferia orașului și către comunele învecinate. Astfel vor exista rute de conectare cu centrul municipiului Iași în cartierul Alexandru cel Bun/ Dacia și în continuare spre Apărătorii Patriei până la ERA, piste pentru biciclete pe șoseaua Voinești, pe bd. D. Cantemir, pe str. Elena Doamna și în cartierul Ciurchi”, se arată în Planul de Mobilitate Urbană. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau