Orele de liniştite rămân neschimbate
Dimensiune font:
Deputaţii au respins un proiect care prevedea că liniştea persoanelor din locuinţe nu trebuie tulburată în intervalele orare 07.00 - 14.00 și 16.00 - 23.00 * la Iaşi, zilnic, 2-3 de persoane sau firme sunt amendate pentru tulburarea liniştii publice, numărul acestora dublându-se în week-end
Un proiect ce conținea modificări majore privind orele de liniște a fost respins definitiv de deputați, astfel că nu se va aplica. Măsurile făceau parte dintr-o propunere legislativă care, deși trecuse de Senat în 2018, a fost respinsă săptămâna aceasta la Camera Deputaților, forul decizional în această situație. Dacă în prezent avem intervalele orare 22.00 - 08.00 și 13.00 - 14.00, în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată, pe viitor am fi putut avea mai multe ore de liniște, după cum reieșea din proiectul respins. Astfel, ar fi apărut intervalele orare 07.00 - 14.00 și 16.00 - 23.00, în care liniștea persoanelor din locuințe (case și blocuri, în esență) nu putea fi tulburată fără drept. Mai exact, nu ar fi fost permisă „depășirea nivelului de presiune acustică de 35dB (n.r. - decibeli), măsurat în interiorul locuinței sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise”, după cum scria în propunerea legislativă. În cazul acelorași persoane, tulburarea, fără drept, a liniștii între orele 14.00 - 16.00 nu ar fi fost permisă. În acest caz, era vorba de depășirea nivelului de presiune acustică de 30dB. Mai mult, proiectul prevedea ore de liniște de respectat și în cazul instituțiilor publice și firmelor (școli, spitale, instanțe, autorități locale, biserici, partide, ambasade, precum și companii private). Mai precis, în proiect se făcea referire la programul de funcționare al entităților publice și firmelor, dacă acesta se încadrează între orele 07.00 - 23.00. În acest caz, nivelul de presiune acustică ce nu trebuia depășit ar fi fost de 45dB.
De asemenea, tot în cazul instituțiilor publice și firmelor, ar fi trebuit menținută liniștea între orele 23.00 - 07.00, în cazul în care acestea au programul de funcționare în intervalul respectiv. Aici, limita ce nu trebuia depășită ar fi fost de 35dB.
2-3 sancţiuni pe zi la Iaşi
Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora. De asemenea, este interzisă organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban în aceleaşi intervale orare.
La Iaşi, Poliţia Locală Iaşi amendează zilnic persoane sau agenţi economici care nu respectă această prevedere, în forma cunoscută: linişte între orele 22.00 - 08.00 și 13.00 - 14.00. Liviu Zanfirescu, comandatul Poliţiei Locale Iaşi specifică şi speţele pentru care sunt aplicate sancţiuni. „Vorbim de muzică, zgomotul produs în urma unor amenajări interioare, consum de alcool sub geamul apartamentelor de la parter, tineri zgomotoși după ora 22.00 în parcurile de joacă, tineri care consumă alcool și folosesc un limbaj vulgar. Sunt cam 2-3 cazuri pe zi. În week-end, însă, numărul acestora este dublu”, spune acesta. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau