Organele unui copil de 10 ani, prelevate la Iaşi, transplantate în Austria şi Germania
Dimensiune font:
La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi s-a efectuat, sâmbătă seara, o prelevare de organe de la un donator aflat moarte cerebrală. Familia acestuia a decis să treacă peste propria durere şi să ofere o nouă şansă la viaţă altor persoane. Medicii au prelevat inima, ficatul, plămânii şi rinichii. Transplanturile se vor efectua atât în ţară, cât şi în străinătate, în Germania şi Austria.
Aceasta este a doua prelevare făcută de la un copil de 10 ani, în mai puţin de o săptămână, copil de la care s-au prelevat ficatul, rinichii, cordul şi plămânii. „Din păcate, fiind un copil atât de mic nu au fost receptori pediatrici pe teritoriul României, aşa că au venit echipe de la Eurotransplant. Pentru plămâni au venit de la Viena, pentru cord de la Hanovra şi pentru ficat de la Bonn. Toate transplanturile le-au făcut tot la copii. Pacienta care a primit plămânii avea 15 ani şi suferea de fibroză chistică. Ficatul şi cordul au fost puse tot la copii cu vârste de aproximativ 10 ani. Rinichii au rămas la noi, s-a făcut un transplant la Spitalul Parhon, la un copil tot cu vârstă de aproximativ 11 ani, iar cel de-al doilea rinichi e în drum spre Cluj”, a spus Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.
„Întotdeauna copiii au prioritate pentru a fi transplantaţi”
Un copil de 16 ani din localitatea suceveană Brodina a primit o nouă şansă la viaţă după ce familia copilului din Bacău, aflat în moarte cerebrală, a acceptat prelevarea de organe. Adolescentul care a primit rinichiul făcea dializă din 2013 după ce a fost diagnosticat cu insuficienţă renală cronică. Pe atunci avea aceeaşi vârstă cu copilul care de la care s-a făcut prelevarea de rinichi. „Transplantul renal făcut de la copii la copii este întotdeauna o situaţie deosebită. De această dată acest donator copil s-a potrivit cu un pacient care se afla pe lista de aşteptare a Centrului de Transplant din Iaşi, de la Spitalul Parhon. Este vorba de un băieţel de 16 ani, care făcea dializă din 2013 şi era în evidenţa Spitalului de Copii Sfânta Maria. Este pacientul care este din punct de vedere imunologic primul pe lista de aşteptare. Întotdeauna copiii au prioritate pentru a fi transplantaţi, fiind cei mai vulnerabili pacienţi. Centrul de Transplant din Iaşi din fericire are o experienţă de câţiva ani în a face transplant la copii. Sunt aproape zece copii care au fost transplantaţi până în prezent atât de la donator viu, cât şi de la donator aflat în moarte cerebral”, a spus conf.univ.dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon.
Pentru copilul care a primit rinichiul aceasta a fost una dintre puţinele şanse care îi oferă o viaţă mai bună. „În general, după cinci ani pe dializă şansele sunt foarte mici. Apar complicaţii legate de abordul vascular, apar complicaţii cardiovasculare, îmbătrânire prematură. Cu cât mai mult timp trece fără să fie transplantaţi, acestor copii li se reduc şansele la o viaţă normală”, a spus dr Nistor. Chiar dacă făcea dializă, băiatul nu putea să se bucure de viaţă ca orice alt copil. „Făcea tensiune. Nu se putea juca cu alţi copii. Nu avea voie să mănânce sărat sau ciocolată. Avea un regim alimentar strict. Ceilalţi copii mâncau pe ascuns ciocolată şi capuccino. Doar atunci când eram noi la Iaşi, că voia şi el. La şcoală reuşea să ajungă doar de două ori pe săptămână. A făcut opt clase. Acum nu l-am mai dat mai departe la şcoală. Mergea şi greu pe picioare. Boala i s-a agravat din ce în ce mai tare. Cu ajutorul medicilor am reuşit să ducem o viaţă cât de cât normală. Acum sperăm că se va bucura mai mult de viaţă. În ultima perioadă plângea pentru că nu poate alerga sau să joace fotbal. Asta îşi doreşte cel mai mult”, a mai spus mama băiatului. Aşa că vestea a fost nu doar neaşteptată, dar şi binevenită.
Au fost şase ani de coşmar, timp în care de trei ori pe săptămână trebuia să vină din Brodina. Până acum, copilul a mai fost chemat de două ori pentru a vedea dacă este compatibil pentru transplant. A treia oară însă nu se mai aşteptau ca să fie el cel ales. „Cu ochii în lacrimi am primit vestea de la doamna doctor Stârcea, de la Spitalul de Copii Sf. Maria, unde făcea copilul dializă. Timp de şase ani veneam cu el de trei ori pe săptămână la dializă: lunea, miercurea şi vinerea. Făceam 270 de km dus-întors. Plecam dimineaţa şi ajungeam seara. A fost un chin de şase ani de zile. Vreau să mulţumesc părinţilor care s-au gândit să doneze acest rinichi şi să facă bucuria asta copilului nostru. Mulţumesc din suflet şi medicilor care au fost alături de el în timpul ăsta”, a spus mama copilului care a primit unul dintre rinichii transplantaţi. Lavinia DUCAŞ, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau