Parteneriat public-privat pentru linia feroviară de mare viteză din Moldova
Dimensiune font:
În Monitorul Oficial nr. 169/ 4 martie 2019 a apărut Hotărârea de Guvern 117/2019 care include pe lista proiectelor strategice ce urmează a fi atribuite prin parteneriat public-privat linia ferată de mare viteză Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani - Iaşi – Suceava – Siret (Vicşani).
Referindu-se la acest subiect, deputatul ieşean Varujan Vosganian (ALDE) susţine că „programul investiţional pentru Moldova” este mandatul său pentru perioada care urmează şi, în opinia sa, unul dintre cele mai importante proiecte ale Programului investiţional pentru Moldova este construirea căii ferate rapide care să lege Bucureştiul de Suceava şi Iaşi prin nodul feroviar Paşcani. „Mi se pare un prim pas important care exprimă, în acelaşi timp, asumarea politică a guvernului de a realiza această investiţie. Din discuţiile pe care le-am avut cu Comisia Naţională de Prognoză şi Ministerul Transporturilor, urmează ca în perioada imediat următoare să fie declanşate procedurile de licitaţie”, a spus deputatul ieşean.
Totodată, acesta a ţinut să precizeze că această cale ferată rapidă nu va înlocui calea ferată existentă. „Calea ferată existentă va urma un proces de modernizare astfel să nu mai existe defecţiuni pe parcurs, să se scurteze durata traficului de pasageri şi să crească traficul de mărfuri. Pentru modernizarea căii ferate pe tronsoanele Bucureşti - Ploieşti, Ploieşti - Focşani, Focşani - Bacău, Bacău – Paşcani şi Paşcani - Iaşi sunt alocate fondurile bugetare pentru studiile de fezabilitate. Când bugetul va fi promulgat, vor fi declanşate şi în acest caz procedurile de licitare pentru studiile de fezabilitate”, promite deputatul.
Potrivit documentului prezentat de Guvern, asigurarea în cadrul proiectului de parteneriat public – privat inclusiv cu dotarea de material rulant modern, de ultimă generaţie, va atrage după sine sporirea calităţii serviciilor, a siguranţei călătorilor şi a mărfurilor în transportul feroviar, concomitent cu reducerea consumului de energie electrică, dar şi crearea de noi locuri de muncă.
Linia ferată de mare viteză Ploieşti - Suceava va avea o lungime de aproximativ 505 km şi va reduce semnificativ timpul de legătură dintre Capitală şi principalele oraşe de pe traseu. Totodată, va fi creată şi posibilitatea realizării unor conexiuni cu Republica Moldova, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern. Florentina SANDU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau