Pasajul din Păcurari, inundat!
Dimensiune font:
În multe zone din oraş, la debite mari înregistrate în timp scurt și pe arii extinse, se depășește cu mult capacitatea rețelei de preluare a apelor provenite din precipitații
Ploile din ultimele zile dau bătăi de cap șefilor administrației locale. Primarul Mihai Chirica, care în repetate rânduri a atras atenţia cu privire la necesitatea întreținerii sistemului de canalizare din municipiu, susţine că a fost nevoit să apeleze la un echipaj de la Poliţia Locală pentru a fluidiza traficul în pasajul Păcurari, care a fost inundat. Mai mult, edilul-şef a luat legătura cu şefii ApaVital, astfel încât aceştia să pună la dispoziţie maşini care să tragă apa din pasaj.
O altă situaţie deosebită a apărut pe strada Canta. Apa a băltit pe strada, provocând disconfort participanţilor la trafic.
De ce se inundă orașulŢ
Deşi vechimea conductelor de canalizare din oraş este de 30 de ani (pentru 400 din cei 600 de km existenţi), nu aceasta este cauza principală a inundaţiilor din oraş. „Reţeaua de canalizare din municipiul Iaşi funcţionează în sistem unitar, ceea ce face ca în perioada căderii precipitaţiilor, debitele de apă din colectoarele de canalizare să crescă suplimentar cu cele provenite din precipitaţii. La fiecare ploaie torențială, nivelele apelor din colectoare cresc brusc, ajungând ca în punctele joase din sistem apa să băltească temporar la nivelul terenului, provocând disconfort participanţilor la trafic. Problema care se pune se datorează disconfortului ce apare la ploi abundente în punctele critice datorită debitelor mari de apă care se acumulează în aceste puncte şi durata necesară pentru preluarea apei în sistem. La debite mari înregistrate în timp scurt și pe arii extinse, se depășește cu mult capacitatea rețelei de preluare a apelor provenite din precipitații. Din aceste motive avem dispuse de-a lungul emisarului Bahlui 27 bucăţi stăvilare amplasate pe cele două maluri, din care acţionăm cel mai frecvent 12 bucăţi, după cum urmează: Stăvilar Galata mal drept, Stăvilar Mircea cel Bătrân mal stâng, Stăvilar Ipsilanti mal stâng, Stăvilar Şoseaua Naţională mal drept, Stăvilar Podu Roş mal stâng + mal drept, Stăvilar Pod Tudor Vladimirescu mal stâng şi drept, Stăvilar CFS mal drept, Stăvilar Pod Metalurgiei mal drept, Stăvilar Pod Sf. Ioan mal drept, Stăvilar Alfincool mal stâng. Posibilitatea descărcării gravitaţionale prin stăvilare se poate face numai în condiţiile nivelelor scăzute pe râul Bahlui, întrucât în momentul când nivelul apei în emisar este mare atunci suntem nevoiţi să închidem vanetele şi să continuăm descărcarea surplusului de ape din colectoare cu ajutorul staţiilor de pompare din locaţiile Podu de Piatră (3 mc/s), Galata ( 1,5 mc/s), Sarmisegetuza ( 1,5 mc/s) şi Tudor Vladimirescu ( 1,5 mc/s)”, spun reprezentanții ApaVital.
Aceștia au mai precizat că pentru descărcarea la timp în emisar a debitelor de apă rezultate din precipitaţiile abundente, ar fi de preferat menţinerea permanentă a stăvilarelor în poziţie deschis, astfel încât odată cu trecerea nivelului apei din colectoare peste pragul deversor, aceasta să poată fi descărcată direct în emisar fără să se acumuleze în colectoarele de canalizare, dar din motive de siguranță privind poluarea emisarului, stăvilarele revin la poziția închis după depășirea pragului critic.
Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau