Patru birouri de arhitectură de renume mondial proiectează pentru un nou reper emblematic al oraşului. Soluţiile, expuse la Palatul Culturii, de pe 30 iunie
Dimensiune font:
Nici un efort nu este prea mic atunci când vorbim despre imaginea uneia dintre investițiile emblematice ale Iașului. Atunci când vorbim despre viitorul orașului. Aflat într-o continuă dezvoltare, Iaşul va avea, în curând, o nouă dezvoltare emblematică în zona Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii. Va fi o construcție deosebită nu doar pentru comunitatea locală, ci și pentru România și chiar zona de est a Europei. Așa că decizia companiei Iulius de a iniția, în premieră națională, un concurs internațional de proiecte de arhitectură, a venit aproape de la sine.
Deși pare o competiție ca oricare alta, în spatele organizării acesteia se află zeci de specialiști și birouri de arhitectură renumite la nivel mondial, cu o bogată experiență în numeroase țări. Și cu reușite de excepție. Iată doar o parte dintre ele: sediul Apple - Apple Park California, clădirea cu funcțiuni mixte - Markthal Rotterdam, ansamblul mixed-use Four Frankfurt, The Gherkin din Londra, biblioteca Tianjin Binhain din China, Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart sau National Museum of XXI Century Arts din Roma.
Noul edificiu va continua șirul de lucrări monumentale, de referință istorică și arhitecturală din centrul Iașului, printr-o viziune contemporană, respectând contextul istoric de patrimoniu. În plus, va integra și pune în valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumină pe terenul viitoarei construcții.
Soluțiile propuse în concurs vor aparține birourilor de arhitectură Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects. Chiar dacă la prima vedere aceste nume nu au, pentru publicul larg, rezonanța unor companii celebre din domeniul auto - să zicem, ele sunt extrem de bine cunoscute (și apreciate) de arhitecții și contructorii de top din întreaga lume. Iar cea mai bună dovadă rămân proiectele concepute de-a lungul timpului: clădiri rezidențiale și de birouri, muzee, stadioane, ansambluri mixed-use. Sunt proiecte de referință, unice, grandioase, care contribuie semnificativ la imaginea unui oraș sau chiar a unei țări.
Noua dezvoltare din centrul oraşului va respecta, cu siguranță, dorința ieșenilor de a avea un oraș digital și verde. Va fi un liant între patrimoniul arhitectural de excepție al Iașului și moștenirea pe care compania Iulius dorește să o lase comunității locale.
La finalul concursului de arhitectură, la sfârşitul lunii iunie, cea mai grea sarcină le va reveni membrilor juriului. Vorbim despre o echipă de reputați specialiști, formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.
Președintele juriului, decanul Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Șerban Țigănaș, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România, membru OAR și fost președinte al Ordinului, subliniază importanța deosebită a concursului organizat, în premieră, la Iași. Într-un interviu acordat publicaţiei Hotnews, acesta a explicat care au fost pașii parcurși până acum și care au fost criteriile de proiectare solicitate. „A fost constituită o echipă de specialiști care combină experiența locală cu cea națională și internațională, pe cea profesională cu cea academică. Au fost realizate studii diverse care să fundamenteze tema de proiect pentru concurs. Dintre acestea, cele mai importante se referă la percepția din punctele de perspectivă relevante asupra locului, pentru a solicita concurenților să ofere posibilitatea de a judeca impactul propunerilor lor asupra siluetei zonei centrale a orașului și a principalelor monumente de arhitectură care o definesc. Pentru o și mai bună apreciere a încadrării în spațiul construit, au fost realizate două machete, la scări diferite, printate 3D, după ce a fost digitalizată întreaga zonă relevantă cu tehnologie de ultimă oră, folosind drone purtătoare de echipamente de scanare cu laser. Poate cel mai spectaculos pas în pregătirea concursului a fost cercetarea arheologică realizată tot de către promotor, prin specialiștii locali, care a adus la iveală vestigii de mare importanță, a căror punere în valoare pentru public a devenit o parte din cerințele temei de proiectare. Tema a fost construită în cadrul echipei și revizuită prin consultări succesive, până când a atins maturitatea necesară. Criteriile pentru evaluarea proiectelor au fost mult discutate și detaliate în cadrul temei, pentru că sunt fundamentale atât pentru concurenți, cât și pentru juriu. Ele constau în mai multe pachete de cerințe care țin de probleme urbanistice, probleme tehnice, probleme de patrimoniu construit și de program de arhitectură, în condiții de randament al soluțiilor propuse.”
Soluțiile propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects vor fi expuse publicului larg, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022, în Holul Principal al Palatului Culturii din Iași. Expoziția „Un Iași pentru viitor” integrează viziunea birourile de renume mondial privind inserția arhitecturii contemporane într-un spațiu recunoscut pentru reperele sale istorice. Intrarea este liberă pentru toți ieșenii interesați de dezvoltarea orașului lor, programul de vizitare fiind de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00.
Arhitecți din cadrul birourilor internaționale vor participa și la conferința „Cities of the Future”, organizată în parteneriat cu New Iași Architecture (NIA), club de dezbatere și informare asupra spațiului construit din Iași, și SHARE Architects, consilier în pregătirea concursului internațional de arhitectură și selecția birourilor invitate. Evenimentul va avea loc pe 30 iunie, de la ora 09.00, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, participarea fiind gratuită.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau