Pescării închise de autorități, în Iași
Dimensiune font:
Mizerie ascunsă sub ghiveci, gresie
Mizeria uscată de pe jos, mesele încleiate și gresia spartă demonstrează că problemele de igienă de la o pescărie piața de la Hala Centrală din Iași nu sunt o noutate. Inspectorii de la DSV Iași nu au închis ochii, chiar dacă documentele erau în regulă. „La condițiile igienico-sanitare îi dăm o suspendare, să aibă timp să facă igienizarea spațiului. Noi facem controale inopinante. Când va avea igienă cum trebuie și cu buletine de analize aferente ca totul este în regulă își poate relua activitatea. De acum e închis. Când va respecta toate normele și ne anunță, se verifică iar unitatea și se dă OK-ul cu redeschiderea”, a spus Mihaela Bălan, șef serviciu control oficial DSV Iași.
Cu magazinul închis în prag de Florii și cu o amendă de 10.000 de lei din cauza problemelor depistate, proprietara pescăriei încearcă să se scuze. „Curățenie se face în fiecare zi. Dar am primit marfă dimineață și nu am avut timp să fac. Deși nu mă credeți, se spală tot timpul, avem soluții speciale de igienizat și nu ne batem joc, lucrăm de peste 20 de ani în domeniu, suntem atenți la ceea ce facem. Sunt normale și controalele”, spune proprietara pescăriei amendate.
Astfel, cei care au mers la piață să se aprovizioneze și cu pește pentru sărbătoarea de Florii au fost nevoiți să facă cale întoarsă. „De aici nu am mai luat. E foarte periculos, peștele este cel mai periculos. Și aici sunt probleme de mult. Când am intrat mirosea urat, a împuțit, asta e cuvântul chiar dacă e dur. Și de mult e așa. Am intrat acum să văd dacă au băgat crap. Nu am luat niciodată. Nu putem nici să ne ducem prea departe. Ar trebui controale mai dese. Mai ales la carne și pescarii.”, spune un cuplu de ieșeni.
Cei prinși pe picior greșit au primit și amenzi de până la 10.000 de lei, multă marfă a fost și confiscată zilele acestea. „Noi avem 156 de obiective controlate din care au fost date 61 de amenzi în valoare de 61 de mii de lei. În total au fost confiscate 15 kg de produse din carne și 400 de kg de pește și produse din pește, nu aveau documente de proveniență și erau valorificate în condiții necorespunzătoare de igienă”, explică Gabriel Ciobanu, director DSV Iași
Medicii atrag și ei atentia. Peștele poate fi extrem de periculos dacă este alterat, mai ales cel din converse. Ținut în condiții improprii sau spații cu igienă precară, poate provoca toxinfecții alimentare severe sau chiar botulism și se poate ajunge chiar și la deces. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau