Peste 4.000 de ieșeni au sunat la 112 în doar două zile!
Dimensiune font:
* speriați de caniculă, ieșenii sună la 112 chiar și când nu au nevoie urgentă de auto * numărul apelurilor la numărul unic de urgență a crescut cu 25% în ultima săptămână * multe dintre cazuri s-ar fi putut soluționa și la medicul de familie, spun medicii * „Serviciul de Ambulanță Iași lucrează la capacitate maximă în teren. Suntem suprasolicitați. Solicitările au crescut cu 25 la sută. Avem 60 de ambulanțe, iar 20 sunt în service cu diferite probleme”, explică Angelica Hristea, director medical SAJ Iași
Ultimele zile cu temperaturi ce au depășit în Iași chiar și 40 de grade la umbră au dus la un fenomen care pune presiune și mai mare pe Serviciul Județean de Ambulanță din Iași. Mașinile, și așa puține, dar și echipajele care pleacă de la un caz la altul au ajuns să fie suprasolicitate. Astfel, deshidratarea, expunerea îndelungată la soare sau epuizarea termică sunt doar câteva dintre motivele pentru care ieșenii apelează la ajutorul doctorilor. La sfârșitul săptămânii trecute, în perioada 12-14 iulie, mii de persoane din capitala Moldovei au avut nevoie de asistență medicală, multe dintre ele confruntându-se cu probleme din cauza temperaturilor extrem de ridicate. „Serviciul de Ambulanță Iași lucrează la capacitate maximă în teren. Suntem suprasolicitați. Solicitările au crescut cu 25 la sută. Avem 60 de ambulanțe, iar 20 sunt în service, cu diferite probleme”, explică Angelica Hristea, director medical SAJ Iași.
Peste 4.000 de ieșeni au sunat la 112 într-un singur weekend
La nivel național, situația este cu adevărat îngrijorătoare în această perioadă a anului. Românii au luat cu asalt numărul unic pentru situații de urgență, pe care l-au apelat de aproape 100.000 de ori în doar câteva zile.
„Pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult de jumătate din țară, operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 au preluat 96.597 de apeluri la numărul unic de urgență 112. La Iași au fost 4.235 de apeluri la 112. În weekendul 12 – 14 iulie, la nivel național, cea mai mare parte a apelurilor la 112 au vizat urgențe medicale din competența echipajelor de Ambulanță și SMURD. Din totalul de 59.571 de apeluri care au constituit urgențe, un procent de 44,07% au fost situații medicale însemnând 26.250 de cazuri. Cele mai multe apeluri s-au înregistrat în data de 14 iulie, când 7.475 de apelanți au sesizat probleme clasificate de către operatorii 112 în categorii precum probleme respiratorii severe, persoane conștiente căzute în locuri publice sau cu probleme medicale manifestate în zone publice, accidente determinate de factori de mediu – caniculă, hipertermie, temperaturi extreme, respectiv urgențe medicale diverse, ceea ce reprezintă 5 apeluri în fiecare minut”, transmite Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Și UPU se sufocă sub presiunea numărului mare de cazuri
„Am avut mai multe persoane cu urgențe cardio vasculare, au ajuns în unitatea primiri urgențe în ultima gardă si persoane cu traumatisme, iar aceste traumatisme le puem și pe ele pe seama căldurii. Fie că e vorba de vârstnici care își pierd echilibru si cad chiar în casa și curte. În ceea ce privește taumtismele la tineri probabil e un exces de nervozitate. Multe cazuri se pot rezolva și la medicul de familie. Dar în momentul în care persoana devine inconștientă, nu se poate deplasa, are tensiune mare în mod constant trebuie să sune la 112. Au ajuns persoane căzute în stradă dupa consum de alcool”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU-SMURD Iași.
Medicii îi sfătuiesc pe cei mai tineri să aibă grijă de categoriile mai vulnerabile, copii și bătrâni, de vecinii mai în vârstă, să le asigure alimentele necesare și apa, să îi sune sa se asigure că nu au probleme de sănătate.
Medicii ieșeni, în alertă din cauza caniculei
Medicii ieșeni sunt în alertă în această perioadă și trag un semnal de alarmă în rândul populației. Conform acestora, există câteva sfaturi importante care ne pot feri de problemele cauzate de temperaturile extreme. „Este important să știm că primii afectați sunt copiii. Anul trecut, cinci pacienți nu au supraviețuit. Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură, precum crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică, trebuie să facem repaus într-un spațiu umbrit și răcoros. Totodată, se recomandă să consumăm lichide precum apă, sucuri de fructe, ceaiuri sau iaurt. Este benefic să ne scădem temperatura corpului prin udat și ventilat, iar activitatea fizică să fie reluată după câteva ore de la dispariția simptomelor. Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează, trebuie să sunăm la 112 sau să ne îndreptăm spre cea mai apropiată Unitate de Primire Urgențe. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice care, nedecelată şi netratată la timp. evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Maria STANCU, CRISTIAN Andrei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau