Peste 540 de minori ieșeni au fost abuzați, în acest an!
Dimensiune font:
* cele mai multe cazuri au fost de neglijare, în jur de 132, urmate de abuz fizic și abuz emoțional, în jur de 50 de cazuri * în urma controalelor efectuate în teren, 24 de copii au intrat în programe de protecție, urmare a abuzurilor suferite
Aproape 15.000 de cazuri de abuz și neglijare au fost raportate an de an de către Direcțiile pentru Protecția Copiilor din țară, 94% dintre acestea având loc în familie. Din păcate, specialiștii spun că numărul real al copiilor victime este mult mai mare, majoritatea cazurilor nefiind referite de către serviciile sociale sau alți specialiști care lucrează cu copiii.
Pentru a veni în sprijinul minorilor, autoritățile au pus în funcțiune o linie de asistență de urgență pentru minori printr-un apel unic la 119, prin care pot fi raportate cazurile de abuz. Numărul este complet funcțional din data de 5 ianuarie, iar de atunci și până în prezent, la Iași, peste 380 de apeluri au fost făcute la 119, prin care au fost semnalate 544 de cazuri de minori care au suferit diferite forme de abuz. „Cele mai multe cazuri au fost de neglijare, în jur de 132, urmate de abuz fizic și abuz emoțional, în jur de 50 de cazuri. Grupul și echipa de la 119 recepționează aceste telefoane, țin legătura cu copilul sau cu persoana abuzată după care, dacă se impune, se merge la fața locului cu echipă împreună cu poliția și dacă este cazul, acel copil poate să fie luat și în sistem”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al Direcția Generală pentru Asistență Socială și pentru protecția Copilului Iași.
Cele mai multe situații au fost întâlnite în rândul minorilor cu vârsta de 15 ani - 47 cazuri, urmate de cei cu vârsta de doi ani - 45 de cazuri și 38 de situații în care au fost implicați minori de 17 ani. În urma controalelor efectuate în teren, 24 de copii au intrat în măsură de protecție ca urmare a abuzurilor. Din păcate, au fost găsiți minori în situații familiale foarte grave, pentru care autoritățile au dispus măsuri de urgență: opt cazuri de abuzuri sexuale și unul de exploatare sexuală și pornografie infantilă, iar în 45 de situații minorii au fugit de acasă. Studiile arată că 10% dintre copii care suferă o formă de abuz preferă să părăsească familia de teama pedepselor, pentru 2% acest lucru întâmplându-se des și foarte des.
Impact psihologic foarte mare
Studiile efectuate de Salvați Copiii arată că, atunci sunt pedepsiți, copiii trăiesc stări de tristețe (38%), vinovăție (29%) și nefericire (28%). Mai mult decât atât, 6% dintre copii afirmă că se simt lipsiți de apărare atunci când sunt pedepsiți, 3% declarând chiar că se simt părăsiți. De asemenea, copiii afirmă că suferă în tăcere (43%), plâng sau vorbesc cu cineva (36%) și doar 8% dintre respondenți indicând că, atunci când sunt pedepsiți, își închipuie că se răzbună. „Ce se întâmplă acasă este o problemă atât între părinți, cât și între părinți și copii. Comportamentul părintelui din preajma copilului poate influența foarte mult. În acel moment, copii fac un stop în dezvoltare după care încep să regreseze. Merg înapoi în loc să avanseze, la școală, în orice”, a spus Florentina Căuia, psiholog.
Ce spun părinții?
În accepțiunea părinților, principalele cauze care determină neglijarea sau abuzul la adresa copiilor sunt sărăcia (68%), consumul de alcool și droguri (63%), lipsa sprijinului din partea autorităților (41%), numărul mare de copii „nedoriți” (40%), lipsa informațiilor utile creșterii și educației copiilor (25%), lipsa serviciilor sociale de sprijin (20%).
Abuzuri la școală
O altă formă de violență la care sunt supuși copiii este violența în școală. Aproximativ unul din trei copii din ciclurile gimnazial și liceal spun că au fost supuși unor forme de violență fizică sau psihologică în școală, pe când o proporție și mai mare a fost supusă violenței din mediul online. „Fenomenul bullyng-ului a existat mai dintotdeauna. În ultimii zeci de ani, s-au stabilit niște granițe, bariere între anumite comportamente cum ar fi cel economic, conduita socială, poziția socială a copilului și a familiei din care vine, de aici și bullyingul în instituții școlare, între copii, de la părinți la copii”, spun psihologii. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau