Peste 65.000 de ucraineni au trecut prin centrul de asistenţă pentru refugiaţi, de la Iași
Dimensiune font:
Peste 65.000 de persoane au tranzitat până acum Centrul de Asistenţă Umanitară şi Socială pentru Refugiaţi CTR „Nicolina”, beneficiind de asistență umanitară, suport social, medical și de integrare, cu implicare activă în proiectele şi programele iniţiate de autorităţile locale.
Potrivit coordonatorului acestui centru, Mihaela Munteanu, mulţi dintre beneficiari au aplicat şi în unităţile conexe, cum ar fi, de exemplu, cele de la Gară, Aeroport sau Vămile de la Sculeni sau Huşi. De asemenea, a mai precizat aceasta, peste 5.400 de refugiați au beneficiat de servicii complexe în cadrul centrului, lucru care înseamnă pe lângă cazare, asistență medicală, socială, psihologică sau hrană şi distribuirea de produse de maximă necesitate.
Donaţiile pentru beneficiarii, făcute prin intermediul unui magazin virtual
„Din 24 martie 2022 și până în prezent, echipa de la Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați a ajutat zeci de mii de persoane strămutate din Ucraina din cauza războiului. Centrul de Asistență a lansat și un concept inovator, acela de distribuire de donații prin Magazinul social RoUa. Este vorba de un magazin virtual - un punct de distribuție de produse sub formă de donații, care acoperă în condiții de maximă demnitate nevoia de asistență umanitară a persoanelor refugiate din Ucraina. Fiecare client este înregistrat individual și i se deschide un cont virtual care este alimentat cu o sumă de RoUa, moneda virtuală a magazinului. Produsele donate au prețuri - convenție, exprimate în aceeași monedă, astfel încât clienții au percepția că produsele au valoare și, astfel, au experiența de cumpărături. Printre donațiile pe care refugiații ucraineni le-au găsit în Magazinul social RoUa se numără haine, încălțăminte, alimente neperisabile, produse pentru copii, produse de îngrijire personală și curățenie, dar și servicii de consiliere psihologică, suport pentru integrarea pe piața muncii, asistență medicală și alte servicii”, a declarat primarul Mihai Chirica în alocuţiunea rostită cu prilejul aniversării a doi ani de la deschiderea centrului, exprimându-şi totodată recunoștința pentru persoanele care oferă toate aceste servicii atât de necesare beneficiarilor.
„O felicit pe doamna Mihaela Munteanu și pe întreaga echipă condusă de domnia sa pentru că au depus suflet și multă dedicare în această perioadă dificilă. Au reușit să creeze un spațiu sigur și primitor pentru refugiați, oferindu-le asistență medicală, psihologică și socială. De asemenea, graţie eforturilor echipei, aceştia au fost ajutaţi să se integreze în comunitatea locală, să-și găsească locuințe, locuri de muncă și să primească educație pentru copii. Aceasta este adevărata față a umanității”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe,.
Funcţionarea centrului, asigurată din finanţări atrase de la sponsori
Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului Tehnologic Regional „Nicolina”, a fost fondat în urma unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” și Instituția Prefectului - Județul Iași, și este deservit de sute de persoane (lucrători sociali, psihologi, asistenți medicali etc.) și zeci de ONG-uri coordonate de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale Iași (FONSS).
Funcţionarea centrului este asigurată din finanţările atrase de la donatori, proiecte câştigate de ONG-uri şi sponsorizări. Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina Iași a fost deschis oficial pe 24 martie 2022, la exact un an de la invazia trupelor ruseşti în Ucraina, principalii beneficiari ai acestuia fiind persoanele care au fugit din calea războiului din ţara vecină. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau