Poliţia Locală începe recrutarea de voluntari
Dimensiune font:
* vor fi acceptate persoane peste 18 ani, care nu au suferit condamnări * după ce vor absolvi un curs axat în principal pe atribuţiile voluntarilor, acestea îşi vor desfăşura activitatea în domeniile comunicare, ordine și siguranță publică, trafic rutier şi protecția mediului şi vor participa la acțiuni de patrulare
Ieșenii care doresc să ajute la creșterea siguranței publice vor avea posibilitatea să se înscrie în programul de voluntariat al Poliţiei Locale. Proiectul pentru organizarea și funcționarea activității de voluntariat a fost avizat în septembrie 2021 şi îşi propune , dincolo de asigurarea transparenței activității Poliției Locale Iași, creșterea gradului de implicare a cetățenilor municipiului în identificarea și combaterea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială. „Dezvoltarea societății și evoluția acesteia a determinat managementul Poliției Locale Iași să abordeze noi metode de identificare a problemelor cu care se confruntă locuitorii municipiului Iași și din zona metropolitană a municipiului, dar și rezolvarea acestor probleme. Identificarea problemelor cetățenilor nu reprezintă o activitate suficientă, este necesar ca aceste probleme, odată identificate să fie rezolvate în conformitate cu competențele deținute și prevederile legale, iar în situația în care acestea exced competențelor Poliției Locale Iași, să fie transmise autorităților îndrituite pentru rezolvarea acestora”, spun şefii Poliţiei Locale.
Ce au de făcut voluntarii
Voluntarii îşi vor desfăşura activitatea în domeniile comunicare, ordine și siguranță publică, trafic rutier şi protecția mediului, aceştia urmând să participe la acțiuni de patrulare în echipe mixte formate dintr-un polițist local și un voluntar. Cei care vor alege primul domeniu vor participa la crearea de campanii de comunicare (informare, educare, conștientizare etc.), la elaborarea materialelor pentru campaniile de comunicare, realizarea graficii digitale, realizarea de fotografii, videoclipuri, editarea și montarea acestora şi redactarea de articole pe diverse teme.
Pe zona de ordine şi siguranță publică, voluntarii identifică problemele la nivelul comunității. Una dintre acestea se referă la prezența în locurile publice a persoanelor care practică cerșetoria. De asemenea, vor avea ca sarcină monitorizarea circulației vehiculelor destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule ale căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric. De asemenea, vor trebuie să raporteze prezenţa animalelor lăsate libere la pășunat pe domeniul public sau prezente pe carosabil sau în imediata vecinătate a carosabilului sau aleilor pietonale sau plimbarea animalelor de companie în alte locuri decât cele amenajate. Nu în ultimul rând, activitatea lor va avea în vedere prezența găștilor de cartier, distrugerile de pe domeniul public, parcări neregulamentare, identificarea obstacolelor care îngreunează traficul rutier şi pietonal în zonele aglomerate, indicatoare rutiere deteriorate/lipsă, marcaje şterse.
În ceea ce priveşte voluntarii din zona activității comerciale, aceştia vor trebui să informazea compartimentului de specialitate cu privire la: desfășurarea de activități comerciale în alte locuri decât cele autorizate (pe stradă), curățenia în piețe şi în alte locuri publice destinate activităților comerciale, afișajul neautorizat şi expunerea suplimentară de mărfuri față de perimetrul autorizat. La rândul lor, voluntarii din urbanism identifică locații unde se edifică sau demolează construcții sau zone unde sunt amplasate afișe/panouri publicitare/totem-uri care afectează siguranța circulației pietonilor și rutiere.
Din luna septembrie, patrule mixte la stradă
Selecția şi recrutarea voluntarilor se va face de către coordonatorul voluntarilor desemnat la nivelul Poliției Locale Iași, având la bază cererea scrisă a acestora şi verificarea îndeplinirii cumulative a mai multor condiţii cumulative. „În perioada următoare vom publica anunţul de recrutare. Nu am stabilit un număr maxim de voluntari, ne dorim să se înscrie cât mai mulţi cetăţeni. Aceştia vor urma un curs de pregătire, axat pe cunoaşterea instituţiei noastre, pe competenţele Poliţiei Locale Iaşi şi pe atribuţiile voluntarilor, aşa cum sunt acestea prevăzute în lege. Probabil că din luna septembrie, dacă nu chiar mai devreme, veţi vedea la stradă patrule mixte formate din poliţişti locali şi voluntari”, spune Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliţiei Locale Iaşi.
Doritorii trebuie să ştie că sunt acceptate doar persoanele peste 18 ani, care au capacitatea deplină de exerciţiu şi o stare de sănătate corespunzătoare activităților de voluntariat. Însă cea mai importantă condiţie este să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de fals, ori a unor fapte de corupție, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau